Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest ktos kto nie stosowal sie diety cukrzycowej w ciąży?

Polecane posty

Gość gośćMagda
M: wkrótce będą u lekarza i dowiem się w jakim czasie od momentu wstania trzeba mierzyć cukier. Podejrzewam, że do godziny. Gość 10.08: dzięki za pomysł z tą jajecznicą. Ja też zauważyłam, że śniadanie musi mieć niski IG i kolacja. Dziewczyny, czy któraś z Was, ma glukometr Diagnostic System? Chodzi mi o to, że kupiłam sobie taki via Allegro i choć mój tata ma taki sam i wiem jak z niego korzystać, to wciąż pojawia mi się błąd E-1 (paski miałam w zestawie, w prawidłowy sposób pobieram krew). Czy ktoś Wam na początku ustawiał glukometr? W instrukcji piszę, że musi być ustawiona data i godzina. Nie jestem w stanie tego zrobić ...

Gość gość
Ja w poniedziałek zapytam lekarza. Ale zobacz jak pobierana w labolatorium to ja byłam nawet do 2 godz od wstanie oby tylko na czczo . a któraś z Was mierzyla cukier w nocy ? Ja chyba sprobuje i zobacze . dużo o tym czytam i wiecie co coraz glupsza jestem od tego hehe ;) . ja glukometr dostałam w poradni Accu-chek . M.

Gość gość
To ja z 10.08. U mnie cukier po 1 sniadaniu w granicach 100-150 ale potem po odkryciu jajecznicy zawsze w normie. Na czczo zdarzaly sie wyniki ponad 90. No i jeden tydzien pobytu w szpitalu wszytkie wyniki mialam podwyzszone po sterydach na rozwoj pluc dziecka (mialam zagrozenie przedwczesnym porodem) ale to normalne mowili mi ze tak moze byc. Moja diabetolog caly czas twierdzila ze daje rade z dieta i kilka podwyzszonych wynikow nie jest grozne i nie chciala dac insuliny. Czasem sobie myslalam ze wolalabym miec ta insuline i byc spokojniejsza wtedy tez na wiecej mozna sobie pozwolic. Trzeba metoda prob i bledow probowac co nie podwyzsza cukru co mozna jesc. Ja mialam wielka motywacje jak nigdy w zyciu zeby przestrzegac diety i kazdy podwyzszony wynik mnie dolowal. Bylo ciezko ale wiedzialam ze robie to dla dobra mojego dziecka i na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo. Dziewczyny zycze Wam wytrwalosci, naprawde warto przstrzegac diety i pilnowac sie, z cukrzyca nie ma zartow a zdrowie dziecka najwazniejsze wiec motywacja jest ogromna.

Gość gość
Ja tez duzo czytam i tez sie czuje coraz glupsza:-( dzis rano 87. Wczoraj mialam kryzys, wylam godzine ze bede zla matka, skoro nie moge wytrzymac glupiego glodu :-( o co chodzi z tymi ketonami? O czym one swiadcza i jak to mierzyc? Autorka

Gość gość
Ja mialam glukometr Diagnostic Gold System. Wiem ze moze byc blad pomiaru jak za malo krwi sie pobierze.

Gość gośćMagda
M: to tak, w punkcie pobierania krwi faktycznie to jest jakieś 2 godz. od momentu wstania albo i dłużej. A napisałam o tej 1 godz. od momentu wstania, bo dietetycy mówią, że do godziny po przebudzeniu, powinno się zjeść śniadanie. Mnie ciekawi to, czy cukier mierzony o godz. 8.00 na czczo jest taki sam, jak mierzony o godzinie. 10.00? Ps. Teściowa przyniosła dziś bajaderki. Ugryzłam dwa kęsy ... i powiem szczerze, że pierwszy był z******ty, drugi mogłam sobie podarować - totalnie mnie zmuliło - wypiłam prawie 2 szklanki wody. Są jednak plusy bycia na diecie o obniżonej zawartości cukru ;) - kiedyś zjadłabym całą :), teraz nawet bym nie chciała. Podejrzewam, że ginekolog wyślę mnie do Poradni Diabetologicznej, jak cukier na czczo mi choć trochę nie spadnie - i tam poproszę o ustawienie. Czy paski macie na receptę?

Gość gośćMagda
Gość 11.55: dzięki :)! Pójdę tym tropem

Gość gość
Ketony swiadcza o tym ze organizm sie glodzi i trzeba zwiekszyc ilosc weglowodanow i zjesc cos po kolacji zeby nie bylo za dlugiej przerwy w nocy be jedzenia. Oprocz tego duzo pic zeby wyplukac aceton z moczu. Do pomiaru ketonow sa specjalne paski, diabetolog wypisuje recepte

Gość gość
No to poprosze mojego o te paski, bo u mnie to na bank wyjdzie. Bajaderki :-( ja moge pomarzyc, bo mi potem wyrzuci w porannym pewnie :-( autorka

Gość gość
Faktycznie ja tez tak wczoraj miałam z tym batonikiem . wydawał się taki słodki. no ja wlasnie ze względu na ten cukier na czczo dostałam od razu skierowanie . A miałam 94. 95 . a I tak podniesiony alarm. Moze lepiej tak niz miał by to gin lekceważyć. Na paski dostałam receptę ale juz lancety musze kupować sama. Ciekawe czy na każdej wizycie bede dostawala receptę na paski. A kiedy lekarz moze zlecić badanie tych ketonow? Ja teraz w poniedziałek sie dowiem jak wyszła hemoglobina glikowana. M.

Gość gość
A co to jest ta hemoglobina gkikowana?

Gość gośćMagda
Autorka kochana, widzę, że się męczysz na tej diecie i frustrujesz. W tej książce "Jedz pysznie z niskim IG" Marakowskiej są przepisy na desery i ciasta (tam używa się ksylitolu lub stewi do słodzenia, mąka przeważnie gryczana) - był nawet przepis na Brownie. Poza tym czekolada gorzka powyżej 70 procent ma niski indeks glikemiczny. Ja pewnie wkrótce dołączę do ciebie na tą restrykcyjną dietę. Ale szczerze, nawet jak będę na diecie, a coś by za mną chodziło parę dni, to zjadłambym to - chociaż kęs. Bo to tylko o ten pierwszy kęs chodzi. No chyba, że faktycznie miałabym stwierdzoną cukrzycę ciążową i cukier po jedzeniu by wysoko skakał. To wtedy wiem, że choćby srały skały, nie zjem. Ale z tego c***iszesz, tu tak nie masz.

Gość gość
Z tego co mi lekarz tłumaczył to w dużym skrócie jest srednie stężenie glukozy z ostatnich ok 100 dni. M.

Gość gość
Jak dziś sie czujecie? M.

Gość gośćMagda
M: Ja ok. Natomiast, no właśnie: czy odczuwasz jakieś dolegliwości związane z wahaniami cukru? np. wzmożone łaknienie, chęć picia, senność, osłabienie itp.?

Gość gość
Magda ja czuje się coraz lepiej . na początku miałam typowe objawy ciazowe których do tej pory nie mogę powiązać z cukrami. A po za tym u mnie nie ma tych skokow. Fakt ze teraz jestem częściej głodna bo nie podjadam miedzy posilkami. Od poniedziałku schudłam koło kilograma. Senność wraz ze wzrostem ciąży mija. Przed ciążą bardzo często siusialam ale to miało swoje podloze wiec teraz zupelnie mnie to nie dziwi. A jak u Ciebie ? M.

Gość gośćMagda
M: ja nie odczuwam właśnie żadnych dolegliwości, które można by powiązać z cukrzycą. Zawsze miałam problemy z piciem wystarczającej ilości płynów - te rekomendowane 8 szklanek wody dziennie ... ehh ... szkoda nawet gadać. To jest trudne dla mnie, mimo tego, że butelki z wodą rozstawiam w domu dosłownie wszędzie. Jeżeli chodzi o senność, to był mój duży problem przed ciążą. W 7 tygodniu ciąży dostałam diagnozę Hashimoto (choroba autoagresywna skierowana na tarczycę) i od od momentu zażywania tabletek, nie ma mowy o żadnej senności. Czuję się bardzo dobrze (i gdybym mogła to wróciłabym do pracy - teraz jestem w połowie 17 tygodnia). Także senność związana była z czymś innym. Apetyt mam normalny - wzmożone łaknienie odpada. Mój cukier na czczo był 91, 91, a ostatnio 95 i lekarz powiedział, żebym popróbowała sobie z dietą (tylko dlatego, że na tym teście z piciem glukozy, drugi i trzeci wyniki miałam dokładnie w połowie) a jak nie spadnie, to da mi skierowanie do diabetologa. I jak tak czytam Autorkę, która jest na tej restrykcyjnej diecie i cukier jej nie spada, to myślę, że mi też zapewne nie spadnie (bo ja nie jestem na restrykcyjnej diecie: nie jem białego pieczywa, słodyczy, soków, dżemów, budyniów, kisielów, ziemniaków, skrobi, majonezu, ketchupu, owoców o wysokim IG, margaryny - trzymam się tego tak w ponad 90%). Jak będzie trzeba, to przejdę na tą dietę z Poradni. Ja uważam, że jak zamykają się jedne drzwi, to zaraz otwierają się inne lub okno ;). Więc ta wizja w Poradni już mnie nie przeraża - może czegoś się nauczę? Kończę ten esej ;). Chciałam dodać, że bardzo mi miło tutaj, na tym założonym temacie, razem z Tobą M., Autorką i resztą. Tak jakby wszystkie powiedzmy "nieżyczliwe kobiety" wylądowały w temacie "Kupiłam wyprawkę dla żony brata o ona wybrzydza" (czy coś w tym rodzaju), a tu zostały osoby z otwartym sercem i głową :) Pozdrawiam.

Gość gość
Mam to samo odczucie i tez jestem zadowolona bo tego mi było trzeba. Trochę zrozumienia i wsparcia ;) U mnie wyniki z krzywej 95/132/114. Teraz co bym nie zjadła najwyższy cukier 114 po godzinie . oby do poniedziałku. I nie robiłam w tej ciazy badań na Tarczyce właśnie . lekarz nic nie mówił i ja zapomnialam. M.

Gość gość
mi też jest tu miło, wiem, ze nie jestem sama z taką sytuacją. moze moje wyniki sa troche gorsze od waszych, no ale pocieszam się, ze nie jest jeszcze tragicznie. Wiadomo, ze nie lekcewaze tych informacji które tu co jakis czas ktos pisze, ze np dziecko po cukrzycy ciazowej miało jakies komplikacje, ale tez nie mogę się tym zadręczać... moja krzywa wyglądała tak; na czczo 84 po godz 142 po 2 godz. 117 autorka

Gość gość
Autorko A Ty który tydzień? I jak Twoje samopoczucie? M.

Gość gość
9 tydz, samopoczucie ok czasem porzyguje trochę ;-)

Gość gość
Takze tez nie masz dodatkowych objawów cukrzycy? zglupiec idzie. M.

Gość gość
jestem ciągle głodna, ale to raczej efekt diety, a nie cukrzycy ;-)

Gość gość
Na poniedzialkowa wizytę zabieram swój zeszyt . tam zapisuje wszystko co zjadam w ciągu dnia. I niech sie wypowie . M.

Gość gość
a idziesz do gin czy diabetologa

Gość gość
Diabetologa. Pierwsza wizyta byla w poniedziałek. I po tygodniu kontrola. M.

Gość gość
Jedna podstawowa rzecz. Stres wywołuje nadmiar kortyzolu, a kortyzol leci po trzustce. Może niektóre z was są zbyt nerwowe stąd te skoki cukru. A co jeść ? Więcej warzyw i mięsa, a mniej zbóż.

Gość gośćMagda
M.: Idź szybko i zrób sobie badanie TSH w poniedziałek. Nawet zapłać, bo to są jakieś grosze. Wynik powinnaś mieć tego samego dnia. To jest badanie podstawowe i dziwi mnie to, że ginekolog ci ich nie zlecił. Generalnie chodzi o to, że to 3 miesiąca ciąży dziecko nie wytwarza hormonów tarczycy więc wszystkie czerpie od matki. Jeżeli matka ma zaburzoną pracę tarczycy np. niedoczynność tzn. że ma ich mało, to dziecko nie ma z czego czerpać. Możesz też mieć za dużo i to też nie jest dobrze. Nie będę pisać o możliwych konsekwencjach niedoboru hormonów tarczycy, bo to nie chodzi o to, żeby straszyć, tylko działać. Normy TSH dla kobiet w ciąży są inne tzn. do 2,5 jest ok (poza ciążą norma jest do 4,2). Naprawdę zbadaj się bo gdyby coś było nie tak, można to wyregulować tabletkami np. mi w 3 tygodnie TSH spadło z poziomu 3,7 (które zobacz: gdybym nie była w ciąży, byłoby ok) do 1,9 tzn. Jestem pod opieką endokrynologa. Dużo osób kobiet w ciąży z tarczycą (szczególnie te urodzone między 1986 a 1995) - hormony szaleją :).

Gość gośćMagda
*Dużo kobiet w ciąży ma problemy z tarczycą - to chciałam napisać. Wiesz, może się okazać, że u ciebie wszystko ok. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, prawda? Trzymam kciuki !

Gość gość
Właśnie temu o tym wspomniałam. Jutro polece to zrobię. Przed ciążą robiłam to badanie i było okej. Powtorze na pewno. Wszystkie badania i tak wykonuje prywatnie bo i lekarza mam prywatnie. Dziś na czczo pierwszy pomiar 79 . powtórzyła w tej samej minucie i innego palca i 87 . wiec w normie. Nie wiem tylko czemu sa takie rozbieżności. Grunt ze nie przekraczam tych magicznych 90. ;) M.