Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darciazjawa

Jak pozbyć się trądziku szybko?

Polecane posty

Gość Darciazjawa

Cześć, mam na imię daria i mam 12 lat mam problem z trądzikiem. Nie jest to trądzik że tak powiem zaawansowany, ale na czole prawie codziennie pojawiają się pryszcze. Nie mam natomiast dużego problemu na brodzie, nosie i policzkach. Ale na czole mam dużo pryszczy i w dodatku najgorsze jest to że ja wyciskam, obiecuję że nie będę wyciskała. Podam nazwy kosmetyków do twarzy jakich używam, używam tonik do twarzy marki garnier czysta skóra matuje, widocznie zmniejsza pory i eliminuje produukcje sebum, używam również kremu do twarzy marki seelfie project lekki krem matująco nawilżający. Ja się również maluję wiec do makijażu używam upiększający krem bb 5 w 1 marki garnier , korektor antybakteryjny marki bell, puder ryżowy nieprasowany marki wibo i róż do policzków marki bourjous prasiwany. Odrazu mówię że nie zrezygnuję z makijażu bo ja się wstydze chodzić z takimi pryszami bez makijażu. Bardzo proszę o rady jak mam sie tego pozbyć.

Hej, masz 12 lat i w Twoim organizmie zaczyna się burza hormonalna, więc niestety ale trądzik w większości przypadków występuje, szczególnie u dziewczynek ;) Ale moja rada- uważaj na te wszystkie kosmetyki bo niby są do cery trądzikowej ale zawierają mnóstwo silikonów i innych "chemolów" szkodliwych dla cery. U mnie trądzik również zaczął się w tym wieku i niestety trwał do niedawna a mam 23 lata. Okazało się po pierwsze że wszystko zależy od diety- tzn wyszło mi na testach że mam uczulenie na orzechy, mleko, laktoze z mleka, ziemniaki oraz białko jaja kurzego. W momencie, gdy się odczuliłam moje kłopoty odeszły w zapomnienie, choć nadal czasami widzę, że cera po mleku robi się taka jakby to ująć "brzydsza" dlatego staram się unikać mleka. Jeśli chodzi o kosmetyki to widzę po swojej buzi, że również większość tych żeli na trądzik maseczek itp muszę unikać ze względu na pogorszenie. Twarz myje codziennie szarym mydłem w żelu ale po tym koniecznie stosuje krem nawilżający alantan dermoline ( niebieski)- nie posiada pantenolu po którym moja cera się zapychała. Sorki za tak obszerny post, ale to tak po krótce mojej przygody z trądzikiem :) Jeśli masz pytanie pisz odpowiem ;)

Gość gość
Możesz, choć nie powinnaś wyciskać, ale najpierw dokładnie zdezynfekuj pryszcza i palce, a później miejsce po pryszczu. Bardzo uważaj na to, co jesz. Unikaj ostrych przypraw. Nie używaj antybakteryjnych mydeł. Raczej takie dla niemowląt. Możesz miejsce, gdzie się pryszcz tworzy poddać peelingowi zwykłą pastą do zębów. Pomaga maść z cynkiem, ale ostrożnie. W ostateczności tabletki Acnezine, ale są drogie. Gdybyś miała już minimum dwa lata okres, a trądzik by nie znikał, to korzystnie jest uregulować swoje hormony tabletkami antykoncepcyjnymi, przyjmowanymi przez kilka miesięcy. Tak, naprawdę to pomaga, choć dziewczyny wstydzą się iść po taką receptę do lekarza.

Gość gość
Floslek, ma świetną serię Anti Acne, mi bardzo pomogła.