Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem Wierzącym i Praktykującym Katolikiem

Polecane posty

Gość gość

Równie ważne są dla mnie dobre uczynki, które czynie.

Gość gość
A KOGO TO OBCHODZI ?? Idź opowiadać o tym swojej rodzince albo księżulowi.

Gość gość
19:37. Twoja wypowiedź nie jest na poziomie rozmowy. Jest bardzo niski poziom twojwj wypowiedzi.

Gość Teppic   No1
Nie no, powiedziałbym, że z tym poziomem to trafił idealnie w konwencję...

Gość gość
Jestem Wierzący. Jestem Polakiem. Jestem Patriotą. Kocham Polskę. Kocham Polaków.

Gość dg5464654
Jeśli wystarczająco długo kontemplujesz Boga, w mózgu dzieje się coś zaskakującego. Funkcjonowanie neuronów zaczyna się zmieniać. Różne obwody stają się aktywne, podczas gdy inne stają się nieaktywne. Nowy powstają dendryty, powstają nowe połączenia synaptyczne, a mózg staje się bardziej wrażliwy subtelne sfery doznania. Postrzeganie zmienia się, wierzenia zaczynają się zmieniać, a jeśli Bóg ma sens ty, wtedy Bóg staje się neurologicznie rzeczywisty. Dla niektórych Bóg może pozostać pojęciem prymitywnym, ograniczonym na sposób, w jaki małe dziecko interpretuje świat. Ale dla większości ludzi Bóg przemienia się w symbol lub metafora reprezentująca szeroki zakres wartości osobistych, etycznych, społecznych i uniwersalnych. I jeśli ty być neurobiologiem, Bóg może być jednym z najbardziej fascynujących ludzkich doświadczeń badać. x Każda część mózgu konstruuje inne postrzeganie Boga. Każdy ludzki mózg zbiera swoje postrzeganie Boga w wyjątkowo odmienny sposób, dając w ten sposób Boże różne cechy znaczenia i wartości. Praktyki duchowe, nawet pozbawione religijnych przekonań, wzmacniają neuronowe funkcjonowanie mózg w sposób, który poprawia zdrowie fizyczne i emocjonalne. Intensywna, długoterminowa kontemplacja Boga i innych wartości duchowych wydaje się trwać zmienić strukturę tych części mózgu, które kontrolują nasze nastroje, dają początek naszej świadomości wyobrażenia o sobie i kształtować nasze zmysłowe postrzeganie świata. Kontemplacyjne praktyki wzmacniają specyficzny neurologiczny obwód, który generuje spokój, świadomość społeczną i współczucie dla innych. Praktyki duchowe mogą również służyć do poprawy poznania, komunikacji i kreatywności, i ponad czas może nawet zmienić nasze neurologiczne postrzeganie rzeczywistości. x Co więc ma wspólnego z Bogiem neuroplastyczność? Wszystko, jeśli kontemplujesz coś jako skomplikowane lub tajemnicze jak Bóg, będziesz miał niesamowite wybuchy aktywności neuronalnej różne części twojego mózgu. Nowe dendryty będą szybko rosnąć, a stare stowarzyszenia się rozłączą gdy pojawiają się nowe wyobrażeniowe perspektywy. W zasadzie, kiedy myślisz o naprawdę wielkich pytaniach życie - czy są religijni, naukowcy, czy psychologiczni - twój mózg będzie rósł. x Jednak, kiedy modlitwa jest włączona w dłuższe formy intensywnej medytacji lub praktykowana w kontekście tygodniowa działalność religijna, znaleziono wiele korzyści zdrowotnych, w tym większą długość życia. Badania wykazały, że praktyki duchowe wpływają na inne ważne neurochemikalia w mózgu. Dla Przykładowo, wykazano, że łagodne formy jogi, które obejmują oddychanie i rozciąganie, zwiększają się Poziomy kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) w mózgu aż o 27 procent, co jest związane z niższymi poziomami depresji i lęku. 32 Transcendentalna medytacja (co jest proste połączenie relaksacji, oddychania i powtarzania symbolicznego dźwięku) również zmniejsza stres cząsteczki, epinefryna i norepinefryna, co wyjaśnia, dlaczego kontemplacyjne praktyki cię opuszczają przyjemnie zrelaksowany. 33 Zmieniając neurochemię mózgu, duchowe praktyki nadają sens spokoju, szczęścia i bezpieczeństwa, przy jednoczesnym zmniejszeniu objawów lęku, depresji i stresu. Nawet chodzenie do kościoła zmieni twój mózg i twoje zdrowie, ale tylko wtedy, gdy będziesz jechał często lub w kółko wiele lat. 46 Badania wykazały również, że regularna obecność na zajęciach religijnych obniży twoją ciśnienie krwi, ale może nie wystarczyć do zmniejszenia ryzyka zawału serca lub udaru.

Gość gość
Jestem Wierzący i Praktykujący.