Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alimenty na pelnoletnie dziecko a niezdolnosc do pracy

Polecane posty

Gość gość

Witam mam pytanie szukalem na forach prawnych ale nic nie znalazlem czy sad wycofa mi alimenty na 21 letniego syna uczacego sie zaocznie tzn 2 godziny w niedziele doslownie tylko tyle jesli mam orzeczenie o niezdolnosci do pracy mam czekac na operacje nogi biodra moze ktos przechodzil przez to prosze o odpowiedzi

Gość gość
Niestety nie. Jeżeli dzieciak się uczy, nie ważne czy 2 godziny w tyg czy 20 musisz płacić. Sądu nie będzie obchodzić to, że nie możesz pracować. Dawaj nawet 20zl, ważne że dajesz. Takie prawo niestety.

Gość gość
Teraz prawo się zmienia i 20 zł nie wystarczy.

Gość gość
Ale niezdolnosc do pracy z powodu choroby ma chyba jakies znaczenie dla sadu bede mial operacje potem przez dlugi czas rechabilitacje jak mogie placic nie zarabiajac ??

Gość gość
No nie wiem czy prawo się zmienia. Mój brat nie jest z baba z którą ma dziecko. Taka k***a z niej była, że go zdradzał. Aż miał wątpliwości co do. Ojcostwa ale wyniki wyszły pozytywnie, jest ojcem szczeniaka. I też ma ciężko. Nie pracuje zawodowo tylko dorywczo, nie ważne. Sąd mu przyznał 300zl miesięcznie a on jej daje po 50 bo nie może więcej. Wniosła ona, do sądu wniosek, że nie płaci tyle ile ma a sąd na to, że płaci tyle ile może, gdyby nie płacił po 3 miesiącach zamykają. Po nowym roku jedzie za granicę do mnie, i będzie tu mieszkał to łatwiej mu będzie płacić. A jak z twoją niezdolniscia do pracy to nie wiem. Zależy od sądu.

Gość gość
Zrobiłes sobie dziecko a teraz sie migasz od płacenia. Kazdego moze dopasc choroba i w takim wypadku powinno sie jakos siebie zabezpieczac. Wiedziałes ze masz dziecko ktore trzeba utrzymac i nie odlozyles zadnych pieniedzy na czarna godzine? to po co ty te dziecko sobie zrobiles?

Gość gość
Gosc 8 45 ale ty jestes ograniczony co innego niepelno letnie dzecko a co innego 21 letni chlop majacy caly tydzen wolny ja jestem chory nie mam mozliwosci zarobku on moze pracowac zdrowy itd itp wariatko pozatym przychodzi czas kiedy dzecko musi zaczac na siebie pracowac

Gość gość
Wydaje się to nielogiczne, ale takie jest prawo. On się uczy a Ty musisz płacić. Mozesz porozmawiać z synem i on może zrezygnować z alimentów, ale sam nie możesz bez konsekwencji przestać płacić. Możesz spróbować podać do sądu o zmniejszenie czy zawieszenie alimentów na czas niezdolności do pracy,ale wątpię czy to ma sens choćby ze wzgledu na opieszałość spraw.

Gość gość
Gosc 09 02 tak wlasnie o to mi chodzi czy sad zawiesi alimenty na czas niezdolnosci do pracy biorac pod uwagie ze wieksze mozliwosci ma on i chcialbym poznaz ludzi jesli tacu tu sa co przechodzili przez podobna historie i jakie wnioski oglasil sad w podobnych sprawach

Gość gość
Jedną rzecz panu powiem że sam Pan sobie jest winien znając życie alimenty to jedyne co ten syn od Pana dostał i dostaje. Nie wychował sobie Pan dziecka i to są tego żniwa. Ale pominąwszy to powinien Pan wystąpić do sądu o ustanie obowiązku względem dziecka. I ma Pan na to szansę. A może pora zacząć być ojcem bo już czas.

Gość gość
9.22 A skąd wiesz czy autor nie był dobrym ojcem? Może jego związek z matką dziecka zakończył się rok, lub dwa lata temu? Łatwo jest kogoś oceniać nie znając? Kto bez winy niech pierwszy rzuci kamień. Nie ma ludzi idealnych.

Gość gość
Bylem ojcem placile wysokie alimenty czas zakonczyc byc ojcem tymbardzej ze moje zdrowie jest slabe niech robi na siebie co za bzdury piszesz ,,juz czas byc ojcem,, ?????? ja od 18 roku zycia sam na siebie pracuje biorac pod uwagie doslownie wszystko mieszkanie wyrzywienie zakup mieszkania itd itp moj czas pracy na niego sie konczy taka jest moja opinia i koniec

Gość gość
A uważasz że bycie ojcem to płacenie alimentów?? No jak tak uważasz to to są tego skutki. Dzieckiem rodzice powinni zajmować się i wychowywać wtedy ich wpływ na wyborwybory życiowe dzieci jakiś jest. Jeszcze ma Pan czas na szczerość.

Gość gość
Ale my nie mamy odbiegac od tematu tylko Pisac na temat odnosnie pytania a wiec czy sad uchyli mi obowiazek alimentacyjny na 21 letniego chlopa uczacego sie 2 godziny na tydzen w niedziele biorac pod uwagie ze jestem niezdolny do pracy i prosze scisle na temat

Gość gość
Mysle ze Ci zniosa obowiazek alimentacyjny

Gość gość
Bedac na zwoln.lek. i rehabilitacji będziesz dostawac pobory tylko po czasie w zmniejszonej wysokości. Dlaczego piszesz ze będziesz bez dochodow w tym czasie? robisz na czarno?

Gość gość
Teraz jestem bezrobotnym bez prawa do zasilku nic nie bede mial zadnych dochodow 0 zl

Gość gość
Koniec z pezprawiem zero alimentow dla pelnoletnich dzeci uczacych sie zaocznie 0 ZL !!!!!!!!!!

Gość gość
niech się gółwniarz za robotę weżmie i nauczy samodzielności a nie łape do starego wyciąga

Gość gość
Pan nie zrozumiał jednej rzeczy to ja Pani przedstawię coś. Mam syna gdy zachorowałam na raka miał 21lat i studiował na drugim roku Politechniki i pierwsze co zrobił to przeniósł się na studia zaoczne i poszedł do stałej pracy. Ale to trzeba dziecko wychować niestety wtedy z reguły dziecko odpłaca tym samym. Pan nie chce słowa powiedzieć ani zastanowić się nad przyczyną dlaczego 21 latek chce od Pana tylko alimenty. A od ich zniesienia jest sąd nikt nie wywróży co w danym dniu sąd

Gość gość
Gosc 11 19 Rozumiem co pani chce powiedzec ale to nie na temat mnie obchodzi tylko i wylacznie zasady prawne gdybac to sobie mozna a pozatym ja ze swojej strony zrobilem wszystko dla dobra dzecka to nie zawsze ojciec musi byc winny a decyzia syna sprawiedliwa

Gość gość
Jeżeli ma pan orzeczoną niezdolność do pracy, a syn uczy się w systemie zaocznym, szansa na zniesienie lub zawieszenie obowiązku alimentacyjnego jest. Ale powinien pan wykazać, że nie ma żadnych innych możliwości zarobkowania.

Gość gość
Od strony prawnej to bywa bardzo różnie Art 133&3 krio to podstawa.

Gość gość
Mam nadzeje ze mi sie uda zniesc obowiazek alimentacyjny wydzedziczony juz zostal niech robi na siebie

Gość gość
Bezrobotny bez prawa do zasiłku ? chłopie, to ile czasu ty już nie pracujesz? Pytaj prawnika a nie na kafe.

Gość gość
Robic na siebie? ty jesteś świadomym rodzicem?

Gość gość
Gosc 12 16 Ja od 18 roku na siebie pracuje na wszystko mieszkanie zycie itd itp czytaj co napisalem a nie musze sie powtarzac a co w tym dziwnego kiedys musi na siebie zaczac pracowac

Gość gość
Żeby kogoś wydziedziczyć, trzeba udowodnić przed sądem rażącą niewdzięczność spadkobiercy.

Gość gość
12.16 Utrzymywał byś dorosłego buchaja? Bo ja też nie. Tym bardziej, że gnojek ma szkole w niedzielę a od poniedziałku do piątku może pracować. Nikomu manna z nieba nie leci. Jest dorosły, niech zobaczy jak to jest pracować. Poza tym dziec***ełnoletnie nie powinny dostawać alimentów. Ale prawo jest p******e i nic się nie zrobi

Gość gość
Błędem jest płacić alimenty w ogóle, jak cię szmata podaje do sądu to łamiesz jej palce dotąd, ąz wszystko wycofa, jedziesz do jej starych i wpi'er'dol regularnie, starego do kibla pałą po jajach, przekręt torby i będą płacić, to zawsze skutkuje.