Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kujony w dorosłym życiu

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego tzw "kujonom", osobom, które miały w szkole bardzo dobre wyniki w nauce w dorosłym życiu zwykle się nie wiedzie. Znam osobiście i ze słyszenia wiele takich osób. W sumie mi ich szkoda. Dziewczyna lat 30 pracuje na pół etatu i mieszka jak dziecko z rodzicami, chłopak w podobnym wieku nic nie robi, też z rodzicami. Powinno być odwrotnie, a nie tak, że jakieś tumany za przeproszeniem są tymi, którzy radzą sobie w życiu najlepiej.

Gość gość
Czy ja wiem, wszyscy których znałam którzy mieli bardzo dobre stopnie w szkole teraz mają dobrze płatne prace i ogarnięte życie.

Gość gość
:) widocznie znamy inne osoby. Fajnie, że niektórym się powodzi.

Gość gość
Myślę, że różnica jest w tym jakim ktoś był rodzajem kujona. Są osoby które uczyły się bo sprawiało im to przyjemnośc, po prostu były inteligentne i ambitne. Były też takie którym nauka sprawiała trudność, ale i tak ciężko zakuwali. Tylko w którymś momencie zaczynało im brakować czasu na zapamiętywanie rzeczy których nie rozumieli.

Gość gość
Moim zdaniem kujon to osoba która może nauczyć się wszystkiego, ale uczy się bezmyślnie, bezrefleksyjnie. Taki sposób przyswajania wiedzy nie jest dobry i to może być przyczyną niepowodzeń w życiu

Gość gość
dlaczego? W sumie w korporacjach bezmyślność i słuchanie przełożonych jest najbardziej w cenie, a to cechy kujonów. Nie realizują swoich pasji, tylko zakuwają to, co każą nauczyciele.

Gość gość
21:20 - zgodzę sie. Kujon to czesto osoba, ktora uczy sie na pamięć bezmyślnie, a jej wysokie wyniki nie oznaczają, ze jest inteligentna. Koleżanka miała taka znajoma- dziewczyna w szkole i na studiach miała 5, ale jak "błysnęła" swoimi mądrościami w towarzystwie to ludzie nie wiedzieli jak sie zachować:D

Gość gość
a jakie to były mądrości?

Gość gość
może to co powiem będzie niepopularne, ale żeby w szkole i na studiach mieć piątki to naprawdę trzeba mieć coś w głowie i być inteligentnym. Tłumok nigdy nie będzie miał piątek, nawet nie wiem ile by się uczył.

Gość gość
Gdyby te osoby z tematu były nieprzeciętne i bardzo zdolne, to miałyby teraz dobre zycie. Ale co innego kuc dla ocen książki na pamięć, bo trzeba miec pasek, a co innego byc osoba, ktora chłonie wiedzę jak gąbka, po jednokrotnym przeczytaniu tematu.

Gość gość
W życiu mają dobrze ludzie, którzy mają rozwinięte zdolności społeczne, inteligentni. Kujon to z definicji osoba mało inteligentna, raczej zakompleksiona, więc trudno o sukces. Badania dowodzą, że Ci najlepsi uczniowie będą pracowali u kogoś, a biznes jest w rękach tych średnich, którzy mają zdolności przywódcze, są odważni.

Gość gość
ktoś, kto był w czymś najlepszy też może pracować na własny rachunek. Nikt nie zabrania. A tak nawiasem mówiąc szkoda mi takiego chłopaka z mojej klatki. Ma 20parę lat, a cały czas lata za matką, niby normalny, ale codziennie nosi jej zakupy, rzadko kiedy pracuje ( jakieś prace dorywcze), chodzi sobie z pieskiem, żadnych znajomych dziewczyny, tylko matka, siostra... Zwariować można.

Gość gość
To ty jestes niezaradna dziecino.

Gość gość
Jednak nie da się mieć dobrych ocen bez odrobiny kucia - nie musisz np. rozumieć dat czy nazwisk, masz je pamiętać. Podobnie z terminologią.