Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

schizofrenia jak ja rozpoznać ?

Polecane posty

Gość gość

Cześć mam problem podejrzewam że mój syn może chorować na schizofrenie Czy ta choroba może powodować upośledzenia czesci mózgu ? jak ja rozpoznać ? Syn często jest zdenerwowany pobudzi agresywny często wręcz wściekły nie uczy się od lat Przemoc była u niego zawsze bywał agresywny bil ludzi napotkanych ogółem jest konfliktowy Bywa że trudno się z nim porozumieć Kiedy pytam się co będzie robić w życiu odpowiada ze chce zyc pełnią życia i nie być prostakiem jak zwykli społeczniacy Syn jest słaby boję się że kiedyś może się to skończyć tragedią jaka może to być choroba jeśli nie zaczyna być to schizofrenia? jest z nim tak dojść długo, od małego przejawiał agresja

Gość gość
I dopiero teraz się ocknelas? Poczytaj w necie albo najlepiej namow go na lekarza.

Gość gość
a dlaczego uwazasz, ze to miałaby byc schizofrenia?

Gość gość
nie odpowiadasz, to raczej wiele nie pogadamy... ale jedna z cech charakterystycznych tej choroby jest tzw blady afekt, czyli uboga mimika twarzy, twarz jest b nieruchoma tzn bardziej niz u innych ludzi/// ale taka mimika moze tez byc u ludzi z aspergerem albo lękowym zaburzeniem osobowosci.. agresja występuje tez np. przy adhd - wtedy tez jest słaba koncentracja i problemy z nauką, przy wielu zaburzeniach osobowosci podobnie, nawet czasem padaczce osoby z depresja tez sa często agresywne, nie mają siły, mają deficyty jesli chodzi o pamięc.. skomplikowany problem, a nawet najlepszy specjalista nie stawia diagnoz przez internet

Gość gość
4:35 Dziwne zachowania urojenia silna agresja rozmowy jakie z nim przetoczyłam wynika ze ma silne urojenia mówi o środowisku z którego został nie raz wypchniety w przeszkości podejrzewano u niego ADHD czy autyzm ale obie choroby wykluczone Byłam z nim u Psychiatry dostał leki na agresje i na uspokojenie to wszystko nic więcej finał taki ze po lekach jest z nim jeszcze gorzej

Gość gość
TO MOZE MU PO PROSTU ZLE DOBRALI LEKI, i trzeba dac inne, ale musi minac kilka tygodni zeby zaczeły działac. Jak ma urojenia do tego to pewnie schizofrenia, ale sa tez b podobne choroby... a to przebiega w jakichs rzutach? ze jest poprawa i pogorszenie? bo schizofrenia przebiega w rzutach, a asperger to jest zaburzenie rozwoju, nie choroba, i chory jest taki od zawsze, tzn najwczesniejszego dzieciństwa. schizofrenia z urojeniami to nie jest taka zła diagnoza jak ta schiza prosta... bez urojen... sa tez podobne schizotypowe zaburzenia osobowosci...

Gość gość
a jaki lek dostał na uspokojenie? moze idz do innego lekarza.

Gość gość
a ile syn ma lat??? moj jak byl w wieku dorastania tez byl bardzo agresywny,jako dzieciak tez ale z wiakiem to sie nasilalo jak juz mi psycha siadala to na urodziny kupilam mu worek treningowy ktos mi polecil i to byl strzal w 10 tke .....teraz ma 25 lat juz hormony tak nie buzuja i jest prawie dobrze :)

Gość gość
Absenor Trittico 5:00

Gość gość
5:16 20lat

Gość gość
nie znam akurat tych leków, ale z netu czytam, ze jeden jest na epizod maniakalny (mania to przeciwieństwo depresji), a drugi na depresje... b dziwne. Czy ten lekarz jest dobry?? Czy był wywiad tez z tobą, mówiłas o urojeniach, czy tylko z pacjentem? Lekarze bywaja b kiepscy, i b często sie myla, a psychiatrzy zwłaszcza. Znam osoby co były u 4 róznych psychologów plus psychiatrów i u kazdego była inna diagnoza. Poradze, żeby zasięgnąc drugiej opinii, ale nie zdradzac diagnozy jaka była wystawiona przez poprzedniego lekarza. Zeby sie nie sugerował, warto poszukac w necie kto ma dobre opinie.. Jest jeszcze cos takiego jak depresja psychotyczna... a jesli jest b pobudzony czasem, to moga byc zaburzenia schizoafektywne, ale to pobudzenie przy tych zaburzeniach bywa naprawde ogromne, że chory spi po 2 godziny na dobę, mówi szybciej...

Gość gość
dodam, ze schizofrenia od depresji psychotycznej bywa nie do odroznienia, i mozna jedynie sprawdzac lekami co zadziała, co wtedy umozliwia postawienie diagnozy, zadziałały leki na derpesje- czyli depresja, na schize- schizofrenia. a deficyty w mysleniu sa u większosci chorych ogólnie - psychicznie, srednio iq spada kilkanascie punktów, czytałam kiedys sporo o tym. choroba po prostu wyniszcza nieco mózg

Gość gość
Pewnie ma schizogenną matkę. Jeśli młody człowiek źle funkcjonuje, to jest to wina rodziców. Kochasz go? Jesteś dla niego dobra, usiłujesz go zrozumieć, czy tylko szukasz mu jednostki chorobowej? zastanów się, ile w jego zachowaniu jest odbiciem twoich dysfunkcji.

Gość gość
dziś - raczej czytania takich bredni na kafe, lepiej zmien dealera

Gość gość
Jeśli syn od dzieciństwa był agresywny, to znaczy, że agresja była obecna w domu i odpowiedzialność za to ponoszą rodzice. Być może nie jest na nic chory tylko wystarczy traktować go po ludzku.

Gość gosc223223
dziś - przeciez pisała, ze ma urojenia... agresja wystepuje przy chorobach psychicznych, a niektóre, zwłaszcza schizofrenię, mozna jak najbardziej miec od b młodego wieku, nawet juz jako dziecko/

Gość gość
05:36 nie mam dealera, za to ty wylecz się z psychopatii,a wtedy twój syn się błyskawicznie zmieni na lepsze.

Gość gość
mam syna, ale nie jestem autorka wątku. a tobie polecam nie dawac kretyńskich rad, jak nie ma bladego pojęcia o temacie.

Gość gość
O ile mi wiadomo, schizofrenia występuje najwcześniej w wieku dojrzewania, a dzieci w większości fantazjują i nie uważa się tego za urojenia tylko za normalny etap rozwoju, ani nie diagnozuje sie u nich schizofrenii! Piszecie straszne brednie.

Gość gość
kup mu worek treningowy zamiast prochow ,dobrze ci radze ,lekarze nic nie strwierdzili tylko prochy uspokajajce .na czyms sie musi chlopak wyrzyc ,moj byl mlodszy na 17 urodziny mu kupilam ,raczej wzielam podstepem ,przynioslam do domu ze ktos tam nie chcial ze juz z tego wyrosl ze w dobrej kondycji itd nie powioedzialam ze martwie sie o jego psyche tylko jak chce to niech wstawi do pokoju ze teafila sie okazja ,poradziul mi to facet z ktorym sie po rozwodzie troche spotykalam taki przyjaciel rodziny bo jego siostrzeniec tez byl "wybuchowy" nie mielismy lekko

Gość gość
Jak matka jest wredna, to dziecko będzie miało problemy psychologiczne (niekoniecznie schizofrenię) przez całe życie. Dlatego warto pracować nad sobą i szukać winy w sobie, a nie robić z chłopaka psychola, którym raczej nie jest.

Gość gość
Nawet nie przeczytałaś do końca, idiotko: "Schizofrenia bardzo rzadko występuje u dzieci, a jej objawy sprawiają dużo trudności diagnostycznych."

Gość gość
Pamiętaj, że ludzie wychodzą z psychiatryków wyniszczeni psychicznie i fizycznie, jeśli oddasz tam syna to odbierzesz wrak, który będzie miał skłonności samobójcze. Mam nadzieję, że nie czujesz do niego aż takiej nienawiści. Zdobądź się na odrobinę empatii i zrozumienia dla swojego dziecka, a wkrótce zobaczysz poprawę. Żaden psycholog ani psychiatra ci nigdy tego nie powiedział???

Gość gość
najlepsza na problemy psychiczne jest praca ponad sily,moze on nie ma celu w zyciu ?

Gość gość
Jak chce życ pełnią życia, to też musi się przedtem uczyć, dlaczego mu tego nie powiesz, dlaczego mu nie pomożesz w jednym i w drugim, tylko szukasz u niego schizofenii? Co z ciebie za matka???

Gość gość
Praca ponad siły może doprowadzić do samobójstwa, tym bardziej jeśli osoba już jest w dołku psychicznym.

Gość gość
kazdy ma jakis dolek psychiczny,nikt nie ma idealnego zycie,,,,a cackanie sie nad 20 letnim synusiem napewno nie pomaga toz to juz mezczyzna ,z praca ponad sily troche przesadzilam ale dobrze jak by mial zajecie

Gość gość
Praca ponad siły może doprowadzić do samobójstwa.....to autorka napisala??? kobieto ,ty z syna robisz kaleke

Gość gość
przeciez w takim stanie nikt go nie zatrudni... nie przejmuj sie autorko idiotkami, co mysla, ze jak choroby nie widac to jej nie ma. grunt to dobre dobranie leków. ide oglądac film