Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frydris

Podstawowe prawa pacjenta?

Polecane posty

Gość frydris

Znacie kogoś kto może mi pomóc w temacie o ochronie prawnej pacjenta? Znajomość praw pacjenta nie jest mi aż tak znana i mam świadomość, że beż tej wiedzy nie poradzę sobie sama. Ostatnio polecono mi http://prawapacjenta.org/ podobno znają się na tym najlepiej?

Gość gość
Moja zona rodzila. Bylem podczas porodu. Lekarz chcial ja "standardowo" podciac, bo "bedzie szybciej". Zona odmowila. Porod przebiegal dobrze, nie bylo zadnych komplikacji, wiec po co ciac zdrowy organizm? Zeby sie potem zrastal. Lekarz jednak upieral sie przy swoim i wbrew stanowisku zony kazal poloznej przywiezc wozek z nozyczkami. Ta wykonala polecenia. Zona do mnie bym ja ratowal. Stanalem w obronie zony i powiedzialem, ze pacjentka ma prawo nie zyczyc sobie takiego zabiegu. Ze przeciez sa prawa pacjenta i nie mozna ich sobie dowolnie lamac. - Prawa pacjenta? - powtorzyl ironicznie lekarz. - Naczytali sie panstwo glupot z internetu. Doszlo do awantury. Normalnie na sali porodowej polecialy epitety bo juz nie wytrzymalem gdy debil wzial nozyczki. Zony pociac nie pozwolilem. Szkoda tylko, ze konowalom nie wystarczy slowna odmowa i trzeba zbluzgac takiego, ze odlozyl nozyczki. No trudno, widac niektore konowaly inaczej nie rozumieja.

Gość gość
Wiecie co jest największą bolączką medycyny? To, że pacjent WIE LEPIEJ po przeczytaniu dwòch artukułów w jakiś szmatławcach. Potem przychodzi taki z bólem brzucha na sor i jest głęboko zawiedziony, że ma wykonane jedynie badanie fizykalne, pobraną krew i usg zrobione. A on czytał, że to trzeba tk, a najlepier mr zrobić. Jak się na końcu okazuje to jedynym leczeniem jest lewatywa.

Gość gość
Jak kąpetętnj są konowały to mogliśmy wszyscy obserwować na przykładzie Białogardu gdzie banda kretynów w białych fartuchach uznała, że noworodek jest ich, a nie rodziców i mogą z nim robić co chcą, jak chcą i wstrzykiwać dowolne substancje pod pozorem "zdrowych" szczepionek. O handlu skórami z Łodzi to już nie wspominam bo to standard dzisiaj.

Gość gość
Lewatywą to leczyli symulantów w Szwejku, a pacjent ma chyba jakieś prawa, zamiast milczeć i dać się krzywdzić, gościu 09 : 59. Pacjent nie jest taki głupi jak się niektórym wydaje, tym bardziej jeśli sam trafia na niedouczonych kolegów z branży. Ma prawo nie dać sobie amputować nogi bez zastanowienia, bo tak chce oprawca z chirurgii. Po co leczyć stopę cukrzycową, uwalić nogę i pasuje. Zrobić kalekę z kogoś, tak jest łatwiej i taniej. Wystarczy czasem zmienić szpital oraz lekarza na mądrzejszego, albo prywatne usługi medyczne. Jak ktoś zapłaci, niech sobie robi rezonansy, tomografie i co zechce. Kto bogatemu zabroni? Na NFZ się nie wymyśla, tylko czeka pokornie w kolejkach, a że czasem umrzesz to nawet dobrze. Ktoś inny się szybciej załapie. Po co ludzie w ogóle zawracają głowę personelowi medycznemu, jeśli sami wiedzą co im dolega, jak to zdiagnozować i leczyć? Żeby była większa kolejka, nie wiem

Gość gość
Pacjent ma prawo wypiąć się na chamskiego lekarza i pójść do innego

Gość gość
Teoretycznie istnieje wybor ale prawda jest taka ze recepcjonistka czesto decyduje. Moja zona ktora znowu jest w ciazy chce chodzic do pewnego cenionego ginekologa a recepcjonistka nie chce jej zapisac bo "nie ma wolnych terminow" i na sile kieruje zone do konowala do ktorego zadna nie chce chodzic i ktory zawsze ma wolne terminy. Moglaby zona isc prywatnie ale do cholery po co w takim razie panstwo pobiera skladke zdrowotna? To chore zeby placic podatek na "darmowe" leczenie a potem isc zaplacic drugi raz ale prywatnie. Bezsens.

Gość sonia87292
Jeśli ktoś ma jakieś kłopoty ze swoimi prawami lub zdarzyło się coś złego i niepokojącego, to można zasięgnąć porady prawnej. Do tego polecam np. kancelarię http://www.bemwspolnicy.pl/ która na prawie medycznym zna się, jak nikt inny.