Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zapłodnienie mogło wtedy wystąpić?

Polecane posty

Gość gość

Witam bardzo proszę o pomoc. Będąc na pierwszej wizycie u ginekologa podałam że 12.09.2017 miałam ostatnie krwawienie, teraz 04.01.2018 jestem w 16 tygodniu ciąży wg USG, analizując wszytko teraz przypomina mi się że we wrześniu mogłam mieć miesiączkę 16-17.09.2017 jednak pewności nie mam. Moje pytanie jednak jest następujące czy mogło być tak ze ostatnią miesiączkę miałam 25.08.2017, a zapłodnienie miało miejsce 7.09.2017? A USG wskazuje na 16 tydzień?

Gość gość
Raczej nie. Roznice miedzy usg a terminem miesiaczki raczej do tygodnia sa ok. A tu by wygladalo na.wiecej. Patrzac na usg w mojej pierwszej ciazy to data porodu prawie idealnie obliczobna I pokrywala sie z miesiaczka. Teraz jestem w drugiej I na poczatku mialam roznice w terminie z usg a miesiaczki ale na drugim.usg juz sie wyrownalo I jest ok.

Gość Cleo1976
Zawsze bliższa rzeczywistej dacie zapłodnienia jest wielkość ciąży obliczona wg USG.Obliczenia daty porodu według OM wprowadzono gdy ultrasonografia nie była jeszcze stosowana.Przyjęto, że zapłodnienie następuje zawsze ok.7 dnia ostatniego cyklu, a to wcale nie musi być prawda.Szczególnie duże rozbieżności występują, jeśli kobieta ma nieregularne cykle. Ja np.ostatnią miesiączkę przed ciążą miałam 18 lutego 2007.W marcu miesiączki nie było, za to współżyłam 8 marca, w okolicach owulacji (mam długie cykle).Kiedy miesiączka nie wystąpiła w kwietniu, byłam pewna, że zaszłam w ciążę z tamtego marcowego razu.Ale-niespodzianka!-10 kwietnia wystąpiła kolejna owulacja (bez wcześniejszej miesiączki!)-i to wtedy właśnie zaszłam w ciążę. Według daty ostatniej miesiączki mój syn byłby znacznie przenoszony, ale data według USG wskazywała na poród około 28 grudnia.Mój syn urodził się w terminie, 1 stycznia 2008.:) Odtąd wolę obliczać datę porodu na podstawie ostatniej owulacji, a nie miesiączki.:)

Gość Cleo1976
Zawsze bliższa rzeczywistej dacie zapłodnienia jest wielkość ciąży obliczona wg USG.Obliczenia daty porodu według OM wprowadzono gdy ultrasonografia nie była jeszcze stosowana.Przyjęto, że zapłodnienie następuje zawsze ok.7 dnia ostatniego cyklu, a to wcale nie musi być prawda.Szczególnie duże rozbieżności występują, jeśli kobieta ma nieregularne cykle. Ja np.ostatnią miesiączkę przed ciążą miałam 18 lutego 2007.W marcu miesiączki nie było, za to współżyłam 8 marca, w okolicach owulacji (mam długie cykle).Kiedy miesiączka nie wystąpiła w kwietniu, byłam pewna, że zaszłam w ciążę z tamtego marcowego razu.Ale-niespodzianka!-10 kwietnia wystąpiła kolejna owulacja (bez wcześniejszej miesiączki!)-i to wtedy właśnie zaszłam w ciążę. Według daty ostatniej miesiączki mój syn byłby znacznie przenoszony, ale data według USG wskazywała na poród około 28 grudnia.Mój syn urodził się w terminie, 1 stycznia 2008.:) Odtąd wolę obliczać datę porodu na podstawie ostatniej owulacji, a nie miesiączki.:)