Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Aged24

Katolicka etyka seksualna

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
9.21 oszo艂omie pami臋taj si臋. Sk膮d masz tak膮 wiedz臋? Pr贸bujesz za艂o偶y膰 sekt臋?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wierz膮ca ale nie w ko艣ci贸艂
A na jakiej podstawie to stwierdzasz? Ja jehow膮 NIE jestem, ale ciekawi jak膮 Ty masz interpretacj臋 jak to my艣lisz katolick膮. Za to Ty widz臋 masz du偶y problem z ko艣cio艂em. Zamiast szuka膰 potwierdze艅 w Biblii czy si臋 mo偶esz masturbowa膰 czy nie i jaki to ci臋偶ki grzech, poszukaj jak si臋 zbawi膰. I nie oburzaj si臋 tak bo kto艣 napisa艂 ile to grzech贸w ma na swoim koncie KK, bo ma. A ci co szli w imi臋 Boga mordowa膰 ponios膮 odpowiedni膮 kar臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
do gosc katolik Czym sie rozni Wasz kosciol od sekt ?? Poczytac to Ty sobie powinienes co kolonizatorach hiszpanskich i portugalskich, co robili z rdzenna ludnoscia w imie boga w ameryce poludniowej!!! Poczytaj o swietej inkwizycji ktora w imie boga wkladala kobieta rozgrzane prety do pochwy aby '' wygonic diabla'' Wy swinie obludne, przez 2 000 lat wyrzadziliscie wiecej zla niz ktokolwiek inny na ziemi. Moze przedmowca nie jest mistrzem ortografii ale ma absolutna racje. Wasza hipokryzja siega zenitu. Najwiecej przemocy domowej i seksualnej jest wlasnie w rodzinach baaaaardzo katolickich. Gdyby Wasz bog naprawde istnial to nie pozwolilby Wam zyc za to co wyrzadzacie innym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 allium
zastanawia mnie dlaczego zmagacie si臋 z czym艣 co jest tylko ludzkim wymys艂em i zosta艂o stworzone na potrzeby konkretnych zapotrzebowa艅 a wy traktujecie to na r贸wni z prawem boskim ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
go艣膰 z 9:52 - we藕 wyluzuj, po pierwsze zwyrodnialc贸w na 艣wiecie nie brakowa艂o i nie brakuje. Jako 偶e przez kilkaset lat dominuj膮c膮 religi膮 by艂o chrze艣cija艅stwo, to ka偶dy w艂adca, kolonizator itp. podpiera艂 si臋 ko艣cio艂em. Przykrywka dla zbrodniarzy jak膮 by艂a rzekoma wiara nie jest win膮 samego ko艣cio艂a. Co do inkwizycji, to te偶 sobie poczytaj, a wtedy dowiesz si臋, 偶e wi臋kszo艣膰 stos贸w i s膮d贸w nad czarownicami by艂o dokonanych w krajach protestanckich i inkwizycja protestancka dzia艂a艂a du偶o pr臋偶niej ni偶 katolicka - wi臋c je艣li ju偶 piszesz zarzuty, to pisz je do chrze艣cijan a nie do katolik贸w li tylko. I dobrze napisa艂a ci wierz膮ca - ci, kt贸rzy pope艂nili zbrodnie b臋d膮 za nie s膮dzeni, nie tobie ocenia膰 i nie tobie wrzuca膰 do jednego wora ca艂y ko艣ci贸艂 Wierz膮ca - no i w艂a艣nie taki fanatyzm jest gro藕ny, ja szukam drogi do zbawienia dlatego mam z tym problemy i dylematy moralne, ale na ch艂opski rozum wiele rzeczy i zakaz贸w nie ma poparcia w Biblii a jest jedynie interpretacj膮 autorytet贸w ko艣cio艂a, a sorry nie mam pewno艣ci czy ka偶dy dzia艂a艂 pod natchnieniem Ducha 艢w. A co do Ciebie, je艣li piszesz, 偶e owo tchnienie, kt贸re wraca do Boga po 艣mierci nie jest dusz膮 a dusza umiera razem z cia艂em... no to sorry, na pewno katoliczk膮 te偶 nie jeste艣.

Udost臋pnij ten post

Ale jakiej drogi do zbawienia ty szukasz skoro Biblia jasno i wyra藕nie m贸wi 偶e TYLKO w Jezusie jest zbawienie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
gosc katolik ''zwyrodnialc贸w na 艣wiecie nie brakowa艂o i nie brakuje'' - dlaczego najwiecej z nich uczeszcza co niedziele wlasnie do kosciola katolickiego? ''kilkaset lat dominuj膮c膮 religi膮 by艂o chrze艣cija艅stwo, to ka偶dy w艂adca, kolonizator itp. podpiera艂 si臋 ko艣cio艂em'' - dlaczego mial sie podpierac milosiernym kosciolem, skoro mogl sie podpierac sila swego krolestwa?? ''Przykrywka dla zbrodniarzy jak膮 by艂a rzekoma wiara nie jest win膮 samego ko艣cio艂a'' - a kogo ? skoro ksieza i kosciol ich wspierali, to nie mowimy tutaj o kosciele?? nie musisz sie cofac o 600 lat, wystarczy 80 ''inkwizycja protestancka dzia艂a艂a du偶o pr臋偶niej ni偶 katolicka '' - wiec chcesz poprostu powiedziec przez to, ze katolicka wyrznela duzo mniej, ale jednak wyrznela ?? Hiporyta ''ci, kt贸rzy pope艂nili zbrodnie b臋d膮 za nie s膮dzeni, nie tobie ocenia膰 i nie tobie wrzuca膰 do jednego wora ca艂y ko艣ci贸艂'' - idac tym tropem nie powinienem oceniac rzechow kosciola, pedofili koscielnych, zwyrodnialcow ksiezy, etc. Mam pozwolic im na wszystko bo dopiero Bog ich sadzi?? Je...j sie w ten durny leb !!! Czy katolik to nie chrzescijanin, bo widze ze wedlug Ciebie chyba nie. I wreszcie odnies sie do glownego pytania, czym sie rozni Twoj kosciol od sekt ??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aged24
My艣l臋 jednak, 偶e samo zainteresowanie p艂ci膮 przeciwn膮 nie jest Bogu mi艂e. Jego Syn by艂 kawalerem. Trzyma艂 si臋 od tego szlamu jak najdalej. Czy Jezus m贸g艂 si臋 w latach nastoletnich w jakiej艣 dziewczynie zauroczy膰, cho膰by platonicznie?Przecie偶 zakochanie si臋 nie jest grzechem. Czemu si臋 nigdy nie o偶eni艂? Skoro by艂 bez grzechu i by艂 kawalerem wnioskuj臋, 偶e ma艂偶e艅stwo jest czym艣 z艂ym.

Udost臋pnij ten post

pierwszy cud jakiego dokona艂 Jezus sta艂 si臋 na uczcie weselnej :) 藕le obstawi艂a艣:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a skad wiesz, ze sie nie ozenil ??? ok 2000 lat temu na terenach dzisiejszej Palestyny ludzie nie bedacy w malzenstwach praktycznie sie nie zdarzali. To byloby straszna patologia gdyby nie mial zony.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
allium - jasne, 偶e tak, ale kiedy i gdzie Jezus powiedzia艂, 偶e ma艂偶onkowie nie mog膮 wsp贸艂偶y膰 poza aktem prokreacyjnym? Drog膮 jest Jezus, ale drogowskazy pisz膮 Jego kolejni uczniowie... czy ka偶dy ma racj臋? Dlaczego cz臋艣膰 grzech贸w ulega zmianie kategorii w czasie? Przed Paw艂em VI nikt nie wnika艂 w antykoncepcj臋, nawet naturaln膮 czyli wytrysk poza pochw膮. Kilka lat temu nie p贸j艣cie do ko艣cio艂a np. na Piotra i Paw艂a by艂o grzechem, bo by艂o to 艣wi臋to nakazane, a teraz nie jest... itp. przez wieki wiele takich spraw, kwestia interpretacji - czyjej? LUDZKIEJ! I wracaj膮c do ma艂偶e艅stwa - uwa偶asz naprawd臋, 偶e kiedy ma艂偶e艅stwo si臋 kocha i maj膮 dzieci i kochaj膮 si臋 poza pochw膮 (oral, petting) to grzesz膮? Uwa偶asz, 偶e taki akt jest pozbawiony mi艂o艣ci i hest tylko przedmiotem? Kiedy 偶ona kocha m臋偶a, on j膮i oddaj膮 sobie swoje cia艂a daj膮c sobie przyjemno艣膰, bo chc膮? A 偶ona, kt贸ra zmusza si臋 do seksu, kiedy jej si臋 nie chce, kiedy natura jej ku temu nie sk艂ania to wtedy akt jest aktem mi艂o艣ci? Dla mnie to jest tylko i wy艂膮cznie ludzka interpretacja. I naprawd臋 uwa偶asz, 偶e kochaj膮ce si臋 ma艂偶e艅stwo, kt贸re sprawia sobie i tylko sobie nawzajem przyjemno艣膰 oddala si臋 od Jezusa? O tym tutaj jest mowa! go艣膰 - szkoda klawiatury na odpowiedzi na tak膮 demagogi臋 Aged24 - dziewczyno, co Ty bredzisz? B贸g od zawsze b艂ogos艂awi艂 ma艂偶onkom, a sk膮d by si臋 dzieci wzi臋艂y gdyby ka偶dy by艂 jak Jezus czy 艣w. Pawe艂? Ten drugi wskazuje na celibat kap艂an贸w pisz膮c, 偶e lepiej by艣cie byli jak ja, ale jak ju偶 kto艣 jest w ma艂偶e艅stwie to daje przecie偶 pi臋kne rady, jak dba膰 o siebie nawzajem. A Jezus by艂 Bogiem i Jego misj膮 nie by艂o ma艂偶e艅stwo, kim by艂yby Jego dzieci? Bogami, co wtedy by si臋 dzia艂o? We藕 pomy艣l... rozprawa toczy si臋 nie o to czy ma艂偶e艅stwo i wsp贸艂偶ycie jest niedobre, ale o to czy kazda jego forma w ma艂偶e艅stwie jest dobra.

Udost臋pnij ten post

go艣膰 katolik - ok w takim razie teraz Ty wska偶 mi gdzie w Biblii jest mowa o nie艣miertelnej duszy (bo skoro nie umiera to jest nie艣miertelna), po co czekamy na obietnic臋 zmartwychwstania skoro i tak nie umieramy. Dusza wraca do Boga ale przecie偶 B贸g jest w "niebie" a nie ka偶dy na niebo zas艂uguje. Poza tym s膮d ostateczny ma dopiero nadej艣膰, to kto ich os膮dzi艂 i kiedy? I gdzie one te dusze w takim razie czekaj膮? Czy艣ciec? W Biblii nie ma nic o czy艣膰cu a przynajmniej ja nie kojarz臋. Prosz臋 poszukaj mi fragment贸w, bo mo偶e faktycznie to ja si臋 myl臋. Natomiast to co nazywasz moj膮 interpretacj膮, to nie jest moja interpretacja tylko kwestia t艂umaczenia. W zale偶no艣ci od t艂umaczenia masz odpowiednio u偶yte s艂owo tchnienie i duch. Poka偶 mi na przyk艂adzie Biblii sw贸j tok rozumowania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mnie raza wypowiedzi "religijne" ze seksualnosc jest podstawa czlowieczenstwa, seks jest modlitwa itp.wydaje mi sie ze po zawarciu zwiazku malzenskiego mozna wogole przestac chodzic do kosciola bo twoja funkcja ogranicza sie do wspolzycia i rodzenia dzieci, masz wlasny kosciol we wlasnym lozku Spotkaliscie sie z czyms takim?przez takie za daleko posuniete interpretacje slowo rodzina zaczyna mi sie kojarzyc z orgia, no niestety

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do 09.24 jestem wierz膮cym i praktykuj膮cym katolikiem, nawet cz艂onkiem Rady Parafialnej, a Ty chyba nas艂ucha艂a艣 si臋 za du偶o radia Ma Ryja i 偶yjesz jeszcze w 艣redniowieczu. Polski ko艣ci贸艂 sieje nienawi艣膰. Kazan ju偶 nie s艂ucham, w tym czasie odmawiam Litanie do Ducha Sw. i inne Litanie. Bo s艂ucham ci膮gle o zgni艂ym zachodzie. (Polski ko艣ci贸艂 jest zgni艂y) o walecznych 偶o艂nierzach kt贸rzy z rado艣ci膮 zabijaj膮 przeciwnika o szowinizmie wychwalaj膮cych ob艂udnik贸w PiS o jakiej艣 tam czysto艣ci. A czy dziecko to produkt brudnej roboty? M贸g艂bym ca艂y artyku艂 napisa膰 o ob艂udnym polskim ko艣ciele.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Az mi sie gesia skorka pojawila jak przeczytalam 2 ostatnie wpisy. Hipokryci pokornie wierzacy w Boga, siedzacy na forum erotycznym dla kobiet. Gosc katolik - wspolczuje Twojej rodzinie bo mysle, ze w glebi ducha jestes niezlym zwyrolem ktory potrafi wszysto sobie usprawiedliwic. PIS z Toba, tzn. mialo byc Peace

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mialam na mysli wpisy od wierzaca w osciol i gosc katolik

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
wierz膮ca - nie chce mi si臋 tego wszystkie pisa膰, mam dwa linki, ale niestety serwer nie chce ich przepu艣ci膰, wpisz sobie w goglach "biblia czy艣ciec" i poczytaj 1 i 6 link

Udost臋pnij ten post

Aged24 Czytaj膮c Twoje wpisy jak i inne tematy kt贸re tu za艂o偶y艂a艣 wnioskuj臋, 偶e pochodzisz z rodziny w kt贸rej seks by艂 traktowany jako co艣 z艂ego, blu藕nierczego, obrzydliwego, z rodziny bardzo rygorystycznej w kt贸rej o seksie w og贸le si臋 nie m贸wi艂o. Niestety dzieci z takich rodzin potem maj膮 zaburzenia seksualne i wieczne poczucie winy. Ja nie wiem czy Ty sobie poradzisz bez seksuologa. Natomiast musisz wiedzie膰, 偶e B贸g stworzy艂 cz艂owieka, ca艂膮 jego biologi臋 a wi臋c i spos贸b prokreacji. Ale stworzy艂 te偶 tak膮 艂echtaczk臋 u kobiety , kt贸ra jako jedyny narz膮d w ciele cz艂owieka, NIE spe艂nia 偶adnej innej funkcji biologicznej, opr贸cz przyjemno艣ci :). Gdyby ten seks by艂 taki brudny i z艂y to B贸g by go nie stworzy艂. Pytanie tylko co jest dozwolone w nim a co nie. Ale na to nikt Ci nie da 100% odpowiedzi bo zwyczajnie nikt na ziemi takiej wiedzy nie ma a jedynie przypuszczenia (kt贸rymi niekt贸rzy si臋 ch臋tni dziel膮 jako prawd膮 objawion膮 i dr臋cz膮 tym innych). Natomiast czy Jezus mia艂 偶on臋 czy nie, tu s膮 ju偶 r贸偶ne teorie. W Biblii nic o tym nie ma, ale pami臋taj, 偶e nie wszystkie pisma do Biblii wesz艂y. M贸g艂 mie膰. Ale napewno ma艂偶e艅stwa NIE s膮 dla niego obrzydliwe. Tam wy偶ej kto艣 ju偶 Ci odpowiedzia艂 na ten temat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
go艣膰 10:55 - co Ty pieprzysz? Jakie przesta膰 chodzi膰 do ko艣cio艂a? go艣膰 10:57 - tak samo, co Ty pieprzysz? Tak jestem zwyrolem :))) normalnym facetem z du偶ym libido, kt贸ry je艣li chce 偶eby 偶ona 偶y艂a zgodnie z tym, co nakazuje ko艣ci贸艂 w tej kwestii, ostatni raz seks mia艂 rok temu. Jak kto艣 ma flaka zamiast fujary, to mu jest 艂atwo. A jak kto艣 ma potrzeby, a do tego 偶ona nie bardzo i wtedy kiedy jej si臋 ewentualnie zachce to nie mo偶na, a jak mo偶na to jej si臋 ca艂kiem nie chce, to co ma zrobi膰? Zastrzeli膰 si臋? Takie zd****** 偶e siedz臋 na forum erotycznym, albo dyskutuj臋 z tym, 偶e kto艣 wymy艣li艂, 偶e je艣li zona zrobi mi dobrze i nie wytrysn臋 w jej pochwie to jest to grzech. I tak jestem zwyrolem, 偶e w takim razie jej do tego nie prowokuj臋, bo nie chc臋 jej odbiera膰 mo偶liwo艣ci chodzenia do komunii, albo w k贸艂ko spowiadania si臋 z tego. We藕cie si臋 jedni i drudzy kopnijcie w czo艂o - jedni to ci atakuj膮cy ko艣ci贸艂, a drudzy tacy 艣wi臋tojebliwi jak te dwa wpisy!

Udost臋pnij ten post

go艣膰 katolik acha nie chce Ci si臋. W takim razie nie zaczynaj dyskusji. Ja te偶 mog臋 Tobie napisa膰 " wpisz sobie w google" i te偶 Ci wyskoczy wiele. Wybacz. Nawet jednego fragmentu nie masz? Mnie atakujesz o jakie艣 interpretacje ale sam nie dysponujesz niczym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
do gosc katolik Czy w takim razie nie powinienes w mysl ascezy i milosierdzia oraz trwania przy zonie pogodzic sie z tym, ze zona nie ma potrzeb? Tak jak wlasnie robia to ksieza wybierajac celibat, tak samo Ty ponosisz dozgonne ryzyko wybierajac malzenstwo. Jezeli jestes gorliwym katolikiem to Twoje potrzeby nie powinny miec znaczenia, czyz nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 dzi艣 "Az mi sie gesia skorka pojawila jak przeczytalam 2 ostatnie wpisy. Hipokryci pokornie wierzacy w Boga, siedzacy na forum erotycznym dla kobiet". He he dobre wi臋c seks to tylko dla niewierz膮cych jest? :D A to dobre. Tego to jeszcze nie s艂ysza艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
wierz膮ca - Ty zacz臋艂a艣 :) i tak, nie chce mi si臋 :) szkoda czasu i to nie jest temat o czy艣膰cu. Przeczytasz sobie, dobrze, nie to Twoja rzecz, masz przecie偶 swoj膮 wersj臋 t艂umaczenia pisma

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
go艣膰 11:24 - dalej pieprzysz, 偶e a偶 si臋 nie chce odpowiada膰, jakbym chcia艂 艣lubowa膰 celibat, to poszed艂bym na ksi臋dza :) to nie jest kwestia ryzyka tylko 艣wiadomego wyboru

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
go艣膰 11:27 - no w艂a艣nie :) mamy tutaj dwie opcje - jedni to zagorzali wrogowie ko艣cio艂a, a drudzy to jacy艣 asceci w worach pokutnych, masakra :)

Udost臋pnij ten post

Katolik to Ty mnie zaatakowa艂e艣 pierwszy. Bo ja tu o czy艣膰cu (do czego doszli艣my w rozmowie) te偶 nie przysz艂am rozmawia膰. Ale Ty atakujesz a argument贸w nie masz. A szkoda, bo poczyta艂abym. I nie pisz o moim t艂umaczeniu, bo ja Biblii nie t艂umaczy艂am. Doskonale wiesz 偶e s膮 r贸偶ne t艂umaczenia. Mamy chocia偶by Bibli臋 gda艅sk膮, pozna艅sk膮, warszawsk膮, tysi膮clecia ect. I te t艂umaczenia niestety si臋 od siebie r贸偶ni膮.

Udost臋pnij ten post

go艣ciu katoliku chyba nie czytasz zbyt uwa偶nie post贸w ludzi za kt贸rymi piszesz :) wi臋c napisz臋 jeszcze raz i mo偶e troch臋 inaczej - wierz臋 ,偶臋 B贸g jest Bogiem wolno艣ci. Wolno艣ci ale dobrze poj臋tej . jako protestantka , kt贸ra 艣wiadomie wyzna艂a swoj膮 wiar臋 w Boga na podstawie Pisma 艣wi臋tego - TYLKO I WY艁膭CZNIE - nie czuj臋 potrzeby 偶eby kierowa膰 si臋 cho膰by wskaz贸wkami pisanym przez mo偶e i nawet ludzi pe艂nych dobrych ch臋ci ale tylko ludzi. Uwa偶am ,ze NIKT nie zdejmuje z cz艂owieka odpowiedzialno艣ci za jego 偶ycie r贸wnie偶 w aspekcie mi艂o艣ci ma艂偶e艅skiej. A wystarczy przeczyta膰 tylko" Pie艣艅 nad pie艣niami " 偶eby zobaczy膰 jak B贸g patrzy na mi艂o艣膰 fizyczn膮 ma艂偶onk贸w :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
allium - jako protestantka w kwestii, kt贸rej g艂贸wnie dotyczy ten temat masz zupe艂ny luz - o to si臋 rozchodzi :) i teraz kto ma racj臋? Poruszamy tylko ten jeden aspekt - to co w alkowie ma艂偶e艅skiej. Protestant i katolik - powiedzmy, 偶e w 偶yciu post臋puj膮 tak samo, b臋d膮 nagradzani za dobre czyny, za ewangelizacj臋 itp., oraz karani za to, co zrobili 藕le... i teraz stajemy tylko przed wsp贸艂偶yciem ma艂偶e艅skim - tutaj na ziemi Wam wolno i seks pozapochwowy i antykoncepcja, nam nie... a co na to sam B贸g? nie wiemy.

Udost臋pnij ten post

ale偶 wiemy :) we藕 Bibli臋 i te偶 b臋dziesz wiedzia艂 . czasami odnosz臋 wra偶enie ,ze katolicy czerpi膮 jak膮 perwersyjn膮 przyjemno艣膰 z utrudniania i gmatwania prostych spraw :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 katolik
allium - no w艂a艣nie ja wiem, 偶e w tej kwestii bardziej po protestancku powinno by膰, ale jako katolik nie mog臋 tak post臋powa膰, proste

Udost臋pnij ten post