Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aged24

Katolicka etyka seksualna

Polecane posty

Gość gość
Pierwszy List do Koryntian 7,4-5 mówi, że małżonkowie mogą na pewien czas zrezygnować ze współżycia seksualnego, by oddać się modlitwie, lecz następnie powinni powrócić do siebie, by nie pozostawiać szatanowi furtki, przez którą mógłby wedrzeć się do ich małżeństwa. Czytając "Humanae Vitae" nabrałam uznania do Kościoła za jego wyważone podejście do antykoncepcji. Uczył zgodnego z planem Bożym przeżywania aktu małżeńskiego, a gdy wymagały tego okoliczności - rozsądnego podejmowania abstynencji w okresie płodnym. Podobnie jak w wypadku jedzenia post od czasu do czasu może okazać się pomocny, tak samo bywają okresy, kiedy pomocny jest post od współżycia małżeńskiego, podjęty dla sensownych, rozważonych na modlitwie przyczyn. Jednak poza przypadkami ewidentnego cudu, nie da się przeżyć wyłącznie poszcząc. Stąd naturalne planowanie rodziny proponowane jest bardziej jako recepta na trudne sytuacje niż jako codziennie przyjmowana dla zdrowia witamina.

Gość wierząca praktykująca
katolik Co to za różnica grzeszyc z prezerwatywą czy masturbujac się? Bo przynajmniej ona nie grzeszy? Jej to jest bardzo na rękę uwazam i podobnie jak ktoś wcześniej jestem zdania, że wszystkie ograniczenia mają na celu bycie człowiekiem dalekim od zwierza ;) myślę, ze nie mozna wyznaczac sobie tak surowych granic, te wszystkie zakazy produkują w Tobie duzo frustracji, jestes rozdrazniony a w rezultacie nie jestes szczesliwy i jak sądzę - nie czujesz się 100% facetem :(

Gość gość
Mam nie obwiniac Boga za grzechy ludzkie?? Co to za frazes, za pomoca ktorego mozecie sobie wszystko wytlumaczyc. Czy to wlasnie Bog nie jest wszechmocny? Skoro jest wszechmocny to dlaczego pozwala na to zeby ojciec g****il swoja 3 miesieczna corka i w skutek tego wykrwawia sie ona na smierc? Tak umilowal dzieci ? Przeciez to jest chore!!!!! Piszecie o tym, ze wspolzycie ma byc w celu zakladania rodziny i plodzenia dzieci, a kazda komorka macierzysta to zycie. Wiec pytam gdzie jest Bog w momencie kiedy w Afryce z glodu umiera srednio 6 mlin dzieci rocznie, no gdzie on jest ? Tak je umilowal, ze chce je do siebie powolac zaraz po tym jak sie urodza i w meczarniach i niesamowitym cierpieniu umra ?? Wy mi bedzie mowic ze nie wolno stosowac prezerwatyw i antykoncepcji kiedy rocznie z glodu umiera tyle dzieci na swiecie!!!! Hipokryci do potegi

Gość gość
Gdzies slyszalam ze jablko w raju to tylko metafora zeby nie gorszyc dzieci, a tak naprawde waz pokazal ewie jak mozna sie w grzeszny sposob zabawic.stad kobiety maja przesrane z rodzeniem dzieci, a adam i ewa co wczesniej byli nadzy, zaczeli widziec w tym cos zlego i sie wstydzic.chcieliscie, to macie, ze wszelkimi konsekwencjami, z tym ze ewa pierwsza zaczela wiec my mamy gorzej niz faceci Jakas logika w tym jest, zwlaszcza ze obraz stworzenia swiata jest pelen niedowiedzen i metafor

Gość gość
przyglądam się tej dyskusji i pierwsze co mnie zaskoczyło to to , że w ogóle się ona tu pojawiła . wow jaką Wy macie wiedzę , jaką praktykę. jak świetnie znacie Pismo.ja nie jestem badaczem Pisma - nie mylić z światkami Jehovy. Nie analizuje Go i nie sypcię cytatami na prawo i lewo. ponieważ Pismo jest w wielu miejscach symboliczne i pełne przeinaczeń. wszytki to wynika z wersji tłumaczenia , a język oryginalny , aramejski , hebrajski czy grecki mają miliony wieloznaczeń. Idźmy jednak po kolei- temat celibatu i czystości zakonnej. Celibat- sztuczny twór wprowadzony w średniowieczu by jak słusznie ktoś zauważył ograniczyć kwestie dziedziczenia majątków. Czy słusznie ? w mojej opinii nie , dziś w dobie mediów tym mocniej ten błąd się uwidacznia. Człowiek jak mówi św Paweł jest stworzymy z ducha , duszy i ciała . Ciało wiadomo, dusza wiadomo, ale duch?????w oryginalnym tłumaczeniu "psyche" - czyli emocje i uczucia . Św Paweł wręcz mówi i pokarmie dla "psyche"- czyli duch (emocje, uczucia) są częścią cielesności. skoro tak dotykają większości z żyjących, księży takżę- wiec cielesność, miłość, poczucie bliskości, radość z bycia z drugim ukochanym człowiekiem także dotyka Kapłana. Brak zgody na otwartą bliskość w miłości z drugą osobą jest błędem . I stąd frustracja wielu młodych (i dojrzałych) kapłanów nie tylko fizyczna (popęd) ale i emocjonalna . - dziś w dobie mediów i internetu łatwiej Im znaleźć partnerkę lub partnera na popęd i więź emocjonalną ale i łatwiej Ich złapać na gorącym uczynku. Czystość zakonna- no kochani przedmówca odczepcie sie od tego tematu lub z równą zaciekłością zacznijcie atakować ascetycznych (czy na pewno?) buddyjskich mnichów. jeśli ktoś zakładach habit z automatu przyjmuje kodeks danego zgromadzenia - mnisi buddyjscy tez - jeśli nie dają rady przez pierwsze lata mogą odejść - jeśli zostają cóż powinni sie stosować do reguł. niestety nie zawsze tak jest , ale wynika to z ułomności człowieka ,nie zasad

Gość gość myslacy katolik filozof
Kontynuacja poprzedniego wpisu mam gorącą prośbę - do wszystkich , do katolików, ateistów, pseudo -ateistów - odpier.......sie od mojego życia małżeńskiego. Jeśli jednak nie umiecie to błagam Was uwierzcie w jedno BÓG jest DOBRY. kropka!a skoro jest DOBRY to i miłość cielesna jest dobra, orgazm jest dobry, pieszczoty wszelkiej maści dające rozkosz i poczucie miłości żonie czy mężowi są DOBRE. cała dyskusja na temat KK jako firmy , instytucji , tego czy o cielesności jest czy niema w Biblii to tylko współczesny bełkot. skoro Bóg jest dobry , to i miłość jest dobra. a to , że przed 2tyślecia zapomnieliśmy o tej najważniejszej prawdzie i zaczęliśmy skupiać sie na kodeksach , prawach, pseudo zasadach, kiedy wolno a kiedy nie... tylko wynaturzenie prawdy , że mamy się kochać i być DOBRZY - bo jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo.

Gość gość myslacy katolik filozof
Ostatnia kwestia skoro przykłady biblijne są tak istotne . stary testament - nie wracajmy do Tego. Na prawdę , ilu z nas zna aramejski i hebrajski i wszystkie tradycje? Nowy Testament - kobieta Grzeszna , przychodzi na ucztę obmywa nogi Jezusa, osusza włosami , wręcz pieści olejkami . Czy Pan ją potępia? NIE ON wie , że ona w ten sposób okazuje miłość , cieleśnie okazuje miłość. inaczej pewnie nie umie. co robi Jezus - prosi by nie grzeszyła więcej. czym miłością? nie wchodzeniem do cudzego łożą. w domyśle znajdź se babo chłopa i w zaciszu domu go tam całuj po nogach obmywaj łzami i smaruj olejkami jeśli tak okazujesz mu miłość.Nie grzesz sexem ....bez miłości - nie wchodź do cudzego łoża, nie bądź prostytutką. Jak ktoś pamięta niech sobie przypomni kogo Jezus w tej scenie troszeczkę skarcił - Szymona , faryzeusza. , który (chyba już wcześniej widział , tę kobietę, -weszła do domu nikt jej nie zatrzymał?) bo ten juz osądził Go -gdyby on był prorokiem wiedziałby kim jest ta kobieta

Gość Wierzącykatolik
Moim zdaniem to ksiądz ani kościół w kroku u ludzi nie mają nic do szukania. Zyję z moją partnerką bez ślubu i chodzę do Komunii św. Kościół jest do głoszenia Słowa Bożego a nie do zaglądania między nogi.

Gość gość
Moi znajomi też żyją bez ślubu. Ona poszła do spowiedzi a ksiądz się pyta czy żyjecie pod jednym dachem? Ona odpowiedziała że nie. On śpi pod dachem w stronę szosy , a ona pod dachem w stronę jeziora, i dostała rozgrzeszenie. Kwestia dachu odgrywa ty istotną rolę.

Gość gość
Wejdź na HTTP://E-MASTURBACJA.PL Mi pomogli i poznałem masę znajomych do wspólnej onanizacji