Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobić żeby mieć drugą cesarkę

Polecane posty

Gość gość

Pierwsza cesarkę 8 lat temu z powodu podejrzenia dużej wagi płodu. W maju drodze kolejne dziecko i tu mogę pytanie czy jeśli 1 poród był cc to drugi też taki będzie czy każą mi rodzić sn? Co zrobić żeby drugi też był cc?

Gość gość
Teoretycznie moglabys miec cc ale teraz czesto lekarze chca zmusic do naturalnego porodu wiec ciezko stwierdzic

Gość gość
To ja opowiem moją historię. 7 lat temu miałam cesarkę z tego samego powodu córka wazyła 4,4 kg. Urodziłam na początku grudnia. W czwartek byłam u mojej ginekolog i wypisała mi skierowanie na cc, miałam wstawic sie we wtorek a w środe zabieg. Niestety poród zacząl sie w niedzielę pojechałam dość wcześnie aby zdązyli przygotować mnie do cesarki itp, wziełam skierowanie. Gdy po przyjezdzie do szpitala pokazałam je lekarzowi dyżurnemu praktycznie mnie wyśmiał i stwierdził, ze to nie jest podstawa do cesarki ale zobaczy co się będzie działo. Zaznaczę też, że w czwartek miałam usg i dziecko miało 3900. No więc leżałam sobie całą niedziele w szpitalu z moimi bólami krzyżowymi a rozwarcie słabo postępowało ale powoli ruszało do przodu. Lekarz stwierdził,że dam radę urodzić naturalnie wiec dali mi kroplowki i musiałam urodzić. Muszę jednak przyznać ze obchodzili się tam ze mną jak z jajkiem i biegali koło mnie. Skończyło sie porodem naturalnym z nacięciem oczywiście. Córeczka ważyła 4,5 kg więc spora, ciekawa jestem mojego krocza jak to będzie wyglądało. A Ty dlaczego obawiasz się porodu autorko?

Gość gość
Zle napisałam pierwszą cesarke mialam 7 lat temu. Teraz uodziłam drugie dziecko naturalnie

Gość gość
Mój lekarz powiedział, że pierwsze CC jest wskazaniem do drugiego. I nawet nie pytał czy chcę rodzić naturalnie tylko od razu umówił się ze mną na termin CC, jak rodziłam drugie dziecko.

Gość gość
Po prostu się boję że coś będzie nie tak ;( Czyli wszystko zależy od lekarza.

Gość gość
Boicie się tych porodów naturalnych, a gorsza jest przecież cesarska ,po porodzie naturalnym od razu możesz biegać a po cc zdychasz tygodniami.wiem co mówię .Noe porównuje cc gdy musi być wykonane.ze poród sn nie idzie kU końcowi.A nie ze się komuś tal widZi i już.dlaczego na życzenie dajecie się pociąć , a maleńkiego nacięcia ktoś za się boicie, a cięcia flakow już się nie boicie,

Gość gość
17.47 we flaki nikt nas nie bedzie roochał

Gość gość
Ale przecież większe niebezpieczeństwo jest przy cc .powinnaś się bać ale odwrotnie.że ci zrobią cc ehh po co zachodzicie w ciążę jak się boicie porodu.

Gość gość
Ja 8h po cc czułam się jak nowonarodzona. Dziewczyny po sn wyglądały jak zoombie, nie miały siły do wc iść nie mówiąc o bólu jak się załatwiały. Cc to operacja i to powazna ale rozerwanie krocza czy nue daj Bog komplikacje sa jeszcze gorsze.

Gość Mama 2 plus 2
Ja miałam druga cesarke po 8 latach i wskazaniem był stan po cięciu. W szpitalu musiałam tylko podpisać że nie zgadzam się na poród naturalny.

Gość gość
Mialam druga cc po 9 latach. Mialam wybor w szpitalu. I za nic nie wypisalam i nie podpisalam planu porodu. Podpis bylby rownoznaczny ze zgoda na pirod sn. Ja ogolnie mam za waska miednice. Pierwsze dziecko 4170 i 60 cm, drugie 4520 i 60cm... Przy drugim porodzie i tak czekali na rozpoczecie skurczy, niby teraz tak robia bo to przygotowuje dziecko i macice do porodu i nie wyciagaja dziecka znienacka ( no chyba ze tetno spada itp).

Gość gość
Jak ci każą rodzić naturalnie, to każ im to napisać na piśmie,powiedz,że jeśli się coś stanie to ich podasz do sądu itp. Być twardą i najlepiej z kimś. Po cc to TY musisz wyrazić zgodę na rodzenie siłami natury! Niektórzy lekarze są bezczelni.

Gość gość
CC w przeszłości jest wskazaniem do kolejnego cc, a ty możesz się nie zgodzić na poród sn, ale tak czy inaczej- decyzję o cc podejmuje lekarz na oddziale. Jeśli np. cc było kilka lat temu z powodu złego ułożenia dziecka, wszystko się wygoiło, waga dziecka nie jest nadmierna, nie masz dodatkowych wskazań, a poród "ruszy" naturalnie, może uznać że wskazań do cesarki nie ma. I nie ma przepisów które go do tego zobowiązują. Zorientuj się po prostu jak to wygląda w szpitalu w którym chcesz rodzić, jak chcesz planowane cc to i tak musisz się umówić na kwalifikację wcześniej.

Gość gość
to ja opowiem swoja historie. Urodzilam pezez cc, po 11miesiacach zaszłam w druga ciaze. Lekarz prowadzacy cała ciaze mowił ze teraz tez bede miala cc. Tydzien przed terminem porodu wstaje rano i cos ze mnie chlusnelo. Pojechalam na oddzial, tam mnie zbadali, rozwarcia nie było, a wody dalej sie saczyły, były juz skurcze silne, ale lekarz twierdził ze symuluje, chciał za wszelka cene bym urodzla sn. 13 godzin mnie trzymał ze skurczami, nadal twierdzac ze symuluje poród...az w koncu zrobili mi i tak cc.

Gość gość
Boicie się tych porodów naturalnych, a gorsza jest przecież cesarska ,po porodzie naturalnym od razu możesz biegać a po cc zdychasz tygodniami.wiem co mówię . x Nie, nie wiesz. Cc o 3ej w nocy, o osiemnastej już byłam bez problemu na nogach. Po drugiej cesarce obsługiwałam dwie pozostałe dziewczyny leżące na tej samej sali po sn, które nie mogły się ruszyć. I jakimi tygodniami? Bezmyślnie powielanie bzdury.

Gość gość
Idź do psychiatry i naopowiadaj mu jak bardzo boisz się porodu sn. Da Ci skierowanie na cc. Serio mówię. Będziesz miała dodatkowe zabezpieczenie. Tylko nie mów mu że Ci się widzi cc tylko to jak bardzo boisz się sn. Mów o swoich lękach. Jak nie możesz już teraz funkcjonować, spać, wykonywać codziennych czynności, jak Cię to ciągle dręczy itd.

Gość gość
Najlepiej zająć w druga ciąże bo bez tego to cesarki nie zrobią.

Gość gość
CC jest duzym ryzykiem powiklan dlatego tylko porod naturalny z mezem ktory jest zawsze przy kazdym badaniu cipki!!!!!

Gość gość
Mnie pytala polozna czy wyrazam zgode na sn i nie wyrazilam. Nie wypelnilam tez planu porodu bo wszystkie pytania dotyczyly sn.

Gość gość
Mów ze cie boli szew po pierwszym cc. Ja miałam 2 cc rozumiem Cię . Pierwsze dziecko chciałam rodzic SN musieli zrobić cc niestety wiec i przy drugim tak chcial bo wiedzislam ci mnie czeka. Drugą cesarke strasznie źle zniosłam okropnie bolało po długo nie mogłam do siebie dojść. Powodzenia

Gość gość
Podobijam bo mam podobny problem

Gość gość
Pierwsza cesarka, chcialam sn. Drugie juz z wyboru cc. Mam nieduza wade wzroku. Ginekolog nie robila problemu na moja prosbe. W sumie wybralam dobrze bo przy cesarce okazalo sie ze dziecko mialo wezel prawdziwy na pepowinie.

Gość gość
Dobrze zapłacić. ;) Pierwsze cc nie jest podstawą do drugiego porodu w ten sposób.

Gość gość
Teraz jest wybor jesli juz sie mialo jedna cc. Po prostu wpisuja w papierach ze pacjentka nie wyrazila zgody na porod sn. Wzielam do szpitala wypis po pierwszym porodzie cc gdzie bylo napisane ze wystapila niewspolmiernosc plodowo-miednicza. Z usg drugie dziecko wychodzilo niby 3600 a waga faktyczna byla 3900 a to byl 36tc jak urodzilam. Polozna przy skurczach byla juz zla, bo twierdzila ze glowka dziecka duza i potem pytala czy probuje sn. To ja jej na to czy mi gwarantuje ze wszystko bedzie dobrzebi stwierdzila ze nie wie. Wiec nie zgodzilam sie i dzwonila po lekarza ktory bez zadnej obiekcji wykonal cc. Dziecko mimo iz 3900 to i tak wg niego bylo za duze biorac rozstaw mojej miednicy. I nawet sie ciesze ze szybciej urodzilam bo tez byl wezel prawdziwy na pepowinie.