Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiaPYSIA134

Nie ma gorszej krzywdy dla dzieci niż nadawanie im zagranicznych imion w Polsce.

Polecane posty

Gość misiaPYSIA134

Wkurza mnie jak ktoś daje dziecku imie Dżesika Nikola Brajan na dodatek ze spolszczoną pisownią. To jedna wielka patola a potem sie z dziecka śmieją bo jest jakaś Dżesika Kapusta. Nie rozumiem z kolei dlaczego niektórzy czepiają sie imion typu Roksana, Sandra, i piszą że to imiona dla taniej prostytutki. Przecież Roksana to zwyczajne imie! Co wy widzicie w tych imionach kur*wskiego i co sądzicie o tych zagranicznych imionach w Polsce?

Gość gość
A co, masz córcię Roksi, mysiu pysiu? Co to w ogóle za infantylny nick? Z piaskownicy jeszcze nie wylazłaś? Poza tym, serio sądzisz, ze nie ma większej krzywdy dla dziecka? A znęcanie się psychiczne lub fizyczne, to rozumiem pikuś, przy chooyowym imieniu? Pozdrów Roksę i Sandrę

Gość gość
Wiesz co... Żeby chociaż imię było dostosowane do nazwiska to ok! A ja znam dzieci: Barbie Woźna i...... Kimberly Woźniak :/

Gość gość
Przez rodzice dzieci się śmieją. A co jak twoje dziecko będzie chciało za granicą żyć kiedyś? Też będzie miało trudno będąc Januszem czy tam Stanisława. Ja mam "inne" imię ale wychowalam się w innym kraju i jakoś mi z tym nie jest źle ani trudno w tym kraju pełno Mai i Antkow. Przynajmniej jest coś innego a nie cały czas "tradycyjne" powtarzające się imion.

Gość gość
Trzeba być zacofanym i konserwatywnym debilem żeby ocenić kogoś po imieniu. Rozumiem ze bardziej wartościowa bedzie dla ciebie Stanisława nawet gdy będzie kuhwa i złodziejka niż przykładna roksana, która jest dobrym człowiekiem?

Gość gość
Czy autorka mogłaby wytlumaczyc na czym polega wyzszośc Roksany nad Nikolą?

Gość gość
Nikola to tez imie dla patusow.

Gość gość
To jedna wielka patola a potem sie z dziecka śmieją x Pozwól że poprawię Twoje zdanie: jedna wielka patola potem się z dziecka śmieje ;) Tak moje drogie, trzeba być nieźle zacofanym żeby robić problem bo ktoś nazwał dziecko nie prawilnie :D

Gość gość
Kto wyśmiewa dziecko i jego rodziców tylko z powodu jego imienia, plasuje się w jednym szeregu z z tymi wszystkimi Dżesikami i Brajankami. Nie ważne, że masz w domu małą Magdalenę, Annę czy Marcina (typowe polskie imiona), mając problem z imieniem obcego dziecka sama pokazujesz swoje niziny intelektualne.

Gość gość
Zagraniczne imiona nadaje patologia, albo biedacy

Gość gość
Zrozumcie wreszcie, że świat się zmienia. Na naszych oczach zmienia się dawny porządek (każdy ma narodowość, język), coraz więcej osób uważa się za "obywateli świata" a nie np. Polaków, Niemców. Granice się otwierają. Ludzie szukają swojego miejsca na ziemi, coraz więcej osób bez skrupułów zostawia za sobą miejsce swojego urodzenia i to co z nim związane i osiedla się tam, gdzie bardziej odpowiada im klimat, mentalność, ustrój. Ludzie migrują bo mogą. I to nie tylko z krajów biednych do bogatych. Ukończylam studia w Niemczech i mnóstwo moich kolegów-Nimeców się porozjeżdżało po świecie, już w trakcie studiów marzyli żeby wyrwać się do innego świata, głównie do Kanady i Australii, jeden pojechał do Singapuru - tam to dopiero narodowościowy groch z kapustą :) Nie wiemy jak będzie wyglądać Polska za jakieś 20 lat gdy wasze dzieci będą dorosłe, nie wiemy czy będzie Polską w tym rozumieniu, które mamy obecnie. Ba, nie wiemy nawet jak będzie wyglądać Europa. Więc co wam przeszkadza, że jakieś dziecko nosi sobie imię "niepolskie", może to dziecko jako dorosły człowiek w ogóle nie będzie czuło się Polakiem, nie będzie czuło przywiązania do tradycji. Jeśli myślicie, że to o czym piszę jest niemożliwe i zawsze będzie taki porządek świata jak jest teraz to pomyślcie o ludziach, którzy przeżyli np. II wojnę, oni też pewnie nie myśleli nawet że za ich zycia Europę przejdzie taki wstrząs, skutkujący między innymi wyznaczeniem zupełnie nowych granic wielu państw, pewnie nie spodziewali się, że za ich życia Polska straci wiele ziem ale i zyska całkiem nowe i przybierze zupełnie nowy kształt.

Gość gość
Tylko totalna patologia nadaje dzieciomz agraniczne imiona a banda ograniczonych kretynów temu przyklaskuje.Ehh,gardzę wami,debile.Idźcie lepiej posuwać wasze mamuśki albo babki.

Gość gość
Owa Sandra czy Roksana byla rownie egzotyczna, 20-30 lat temu , co Dzesika i Brajan, teraz. O Angelice juz nie wspominajac! Jest multum imion ktore nie sa polskie a gdzies tam juz gleboko zakorzenione w polskosci i nikomu nie wydaja sie dziwne. - Karol ze skandynawi, Patryk z laciny, Aleksander z greki. Antoni zas ze srarorzytnego rzymu. Jakie wiec imie jest polskie i jak nazwac dziecko by bylo w 100% polakiem?

Gość gość
Mieszko, Zbyszko, Scholastyka :D

Gość gość
Oj...ja bym się pokusiła o stwierdzenie że są większe krzywdy dla dzieci...dużo większe które się odbijają nie tylko na ciele ale i duszy :( imię zawsze można zmienić

Gość gość
Posłuchajcie ludzie!! Jestem nauczycielką ile w dużej szkole, przekrój imion mam więc na codzień. Ostatnio przyszła do mnie moja uczennica Nikola, piękna gimnazjalistka (2kl), do tego zdolna i po prostu inteligentna. Rozmawiałyśmy właśnie o imionach,dziewczyna czuje się odepchnieta przez swoje imię, tzn. nie zdobywa takich plusów jak jej rówieśnicy, np. Natalie czy Alicje... Ogarnijcie się trochę z tą patogią i podziałem imion, bo to jest po prostackie i nie ma znaczenia w życiu. Pisząc ciągle o Dżesikach i Bajanach.

Gość gość
Jak chcecie byc takie 20 lat do przodu z zagranicznymi imionami to ja wam radze dawajcie Mohamet dla chlopca i Faisa dla dziewczynki Dzisiaj moze brzmiec dziwnie ( w Polsce ) ale za 20 lat moze byc bardzo baaaaaaardzo popularne w calej europie

Gość gość
Jak chcecie byc takie 20 lat do przodu z zagranicznymi imionami to ja wam radze dawajcie Mohamet dla chlopca i Faisa dla dziewczynki Dzisiaj moze brzmiec dziwnie ( w Polsce ) ale za 20 lat moze byc bardzo baaaaaaardzo popularne w calej europie x Widać, ze w ogóle nie zrozumiałaś przekazu tamtego wpisu. Tak się właśnie zachowują ludzie o niskim iq, widzą czarne albo białe i nic pomiędzy, albo polskie imię i chooy albo od razu ciapate.

Gość gość
Widac ze ty nie zrozumialas a mi sie nie chce tobie tlumaczyc i klawiatury meczyc , ty ktora piszesz ' ciapackie' z pewnoscia ma niesamowite iq

Gość gość
Ale Roksana to imię jak dla prostytutki, jak Roxi. Wiec autorko tak będzie kojarzona twoja córka.

Gość gość
ość dziś Owa Sandra czy Roksana byla rownie egzotyczna, 20-30 lat temu , co Dzesika i Brajan, teraz. O Angelice juz nie wspominajac xx Dodam, ze jeszcze wczesniej, zanim stały sie modne, imiona Sebastian czy Damian tez kojarzyly sie z wymysłami patologii.

Gość misiaPYSIA345
Ale Roksana to imie jak dla prostytutki, jak Roxi. x Co to w ogóle znaczy imie jak dla prostytutki? I dlaczego akurat Roksanę czy Sandrę uważa sie za imie dla prostytutki? Przecież prostytutka może równie dobrze nazywać sie Anka, albo Kaśka, a ja znam jedną Roksanę która jest bardzo fajna i wcale prostytutką nie jest. To tylko takie stereotypy w które ja nie wierze. A teraz do wszystkich: nie chodzi o to że bicie czy molestowanie jest mniejszą krzywdą niż głupie imię, uważam jednak że Dżesika w Polsce brzmi dziwnie. Nie mówię że kazdy kto ma córkę Nikolę czy Dżesikę to patologia. Po prostu to imie tak sie kojarzy. Za granicą jest ładne, ale w Polsce powinno się nadawać imiona polskie. I nie mówię tylko o Mieszku czy Zbyszku. Chodzi mi o imiona takie jak Zosia, Wiktoria, Julka, Zuzia. To są dla mnie polskie imiona.

Gość misiaPYSIA134
Ale Roksana to imię jak dla prostytutki, jak Roxi x Co to znaczy "imie jak dla prostytutki"? Czy wszystkie tanie dzi*ki to Roksany lub Sandry? Przecież prostytutka może mieć równie dobrze na imię Anka albo Kaśka, a jakoś nikt tych imion w ten sposób nie kojarzy. Zresztą znam taką Roksanę która jest bardzo fajna i wcale nie jest jakąś tanią ku*wą. Znam też osoby które mają imiona pozornie zwyczajne - Aśka, Anka, Maryśka, a są z patoli i zachowują się ku*ewsko. Teraz parę słów do wszystkich: nie mówię że bicie i molestowanie to mniejsza krzywda niż głupie imię. Chodzi mi o to że niektóre Nicole, Dżesiki i Brajany są wyśmiewane w szkołach, dzieci śmieją się z nich z powodu dziwnych imion. Nie mówię też że każdy rodzic który da córce na imię Nikola to patologia. Uważam po prostu że to krzywda dla dziecka, bo te imiona są kojarzone z patologią i nie są polskie. A co do polskich imion - nie mówię o Mieszku czy Zbyszku. Chodzi mi o imiona typu : Zosia, Wiktoria, Zuzia, Ola, Julka itp. Czyli o takie które nie są zbytnio unowocześnione.

Gość gość
gość wczoraj Jak chcecie byc takie 20 lat do przodu z zagranicznymi imionami to ja wam radze dawajcie Mohamet dla chlopca i Faisa dla dziewczynki Dzisiaj moze brzmiec dziwnie ( w Polsce ) ale za 20 lat moze byc bardzo baaaaaaardzo popularne w calej europie x Widać, ze w ogóle nie zrozumiałaś przekazu tamtego wpisu. Tak się właśnie zachowują ludzie o niskim iq, widzą czarne albo białe i nic pomiędzy, albo polskie imię i chooy albo od razu ciapate. xx Sorry, ale 21:11 dobrze zrozumiała. Mało tego, to raczej ty asz niskie iq, ponieważ nie widzisz rzeczy oczywitych. Ciapaty się szybko rozmnaża i opanował już połowę Europy. Za 20 lat w jednym bloku będą 3-4 Faisy. Problem w tym, że my nie szanujemy naszych własnych wartości i kultury, bo jak ktoś jest Polakiem, to trzeba go ud/up/ić. A ciapaty się swojej kultury nie dość, że nie wyrzeknie, to jeszcze ją tobie narzuci.

Gość gość
misiaPYSIA134 dziś Ale Roksana to imię jak dla prostytutki, jak Roxi x Co to znaczy "imie jak dla prostytutki"? Czy wszystkie tanie dzi*ki to Roksany lub Sandry? Przecież prostytutka może mieć równie dobrze na imię Anka albo Kaśka, a jakoś nikt tych imion w ten sposób nie kojarzy. xx Chodzi o to, że wiele prostytutek kiedyś miało takie pseudo. Takie imiona kojarzyły się z jakimś luksusem jak pewex. Imię lekko egzotyczne, wydające się ludziom zagranicznym dobrze się sprzedawało w tych kręgach. Roksana, Amanda, Samanta, Sandra etc.

Gość gość
Dodam, ze jeszcze wczesniej, zanim stały sie modne, imiona Sebastian czy Damian tez kojarzyly sie z wymysłami patologii. x Kpisz, czy o drogę pytasz? Przecież Sebastian to się dopiero teraz kojarzy z patolą. Seba-Sebix. Mówi ci to coś? Do tego Ładne imię Karina jako Karyna i nikt nie da dziecku aktualnie Karina.

Gość gość
Ale zeby nadac dziecku zagraniczne imie to trzeba miec podstawy jakies. Nie wiem, wyjazd w przyzlosci, ksztalcenie dziecka w tym kierunku. A nie, jakies karyny i sebixy co nigdy swojej wioski nie opuscili nazywaja dziecko Rajan bo to takie "swiatowe :/

Gość gość
Coś w temacie jest :) akurat np. w USA najbardziej "barwne" imiona to domena murzyńskich slumsów . Czyli to nie tylko polska specyfika. I w USA były badania socjologiczne gdzie pokazano że np Murzyn młody, z typowo amerykańskim imieniem jest odbierany lepiej niż taki z wymyślnym .Bo to kojarzy sie z gettem, bandziorami i ludźmi co skończyli edukację mając 16 lat . Czyli biedota niezależnie od rasy też chce ubarwić dziecku życie osobliwym imieniem .