Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Linux Pan

Dzięki mnie rośnie świadomość, że Linux jest lepszy od Windowsa.

Polecane posty

Gość gość
Pod którym niby względem lepszy?

Gość gość
Dobrze że przynajmniej ty masz takie wrażenie.

@ gość dziś Pod którym niby względem lepszy? x Już wyliczam: - jest szybszy i poleca się go nawet na starodawne komputery (środowisko LXDE); - nie szpieguje w przeciwieństwie do Windowsa 10 którego już zdążono okrzyknąć najbardziej szpiegujący system świata; - jest piękniejszy (obracana kostka pulpitu, chwiejące się okienka, itd); - jest stabilniejszy więc miażdżąca większość serwerów nie przypadkiem korzysta właśnie w Linuksa gardząc Windowsem; - instalacja przebiega w parę chwil a nad Windowsem musimy zdrowo posiedzieć; - instaluje się z gotowym oprogramowaniem (pakiety biurowe, graficzne, multimedialne, itd) podczas gdy do Windowsa musimy wszystko doinstalowywać sami; - Linux umożliwia kontakt z twórcami programów więc gdyby coś nie zadziałało to zgłasza się błąd i program zostaje naprawiony w następnym wydaniu; - Szybkie łatanie dziur. Błędy krytyczne są zwykle usuwane w ciągu 24 godzin podczas gdy na Service Pack Windows musimy czekać miesiącami; - brak wirusów na Linuksa a na Windowsa są ich setki tysięcy. To tak na szybko wymieniłem. Gdyby się chwilę zastanowić to lista zalet byłaby dłuższa niż stąd na Księżyc.

Gość gość
Temat sponsorowany.

Gość gość
:) dostajesz chociaz z tego jakąś prowizje, czy wystarczy sama świadomość popularyzacji?

Gość gość
"nie szpieguje" Hahaha, największa bzdurra. Pewność, że system cię nie szpieguje możesz mieć tylko gdy sam, własnoręcznie se go całego skompilujesz. Linux, tak jak i Windows posiada telemetrię, tylko mniej nachalną. Bez telemetrii niemożliwe byłoby np tworzenie statystyk użytkowania, skuteczne naprawianie błędów, wykrywanie wadliwych aplikacji, ochrona antywirusowa itp

@ gość dziś Temat sponsorowany. x A właśnie, jak już jesteśmy przy sponsorowaniu, to zapomniałem o najważniejszym. Linux jest całkowicie DARMOWY!!! :) :) :) Nie wiem o jakim sponsorowaniu piszesz bo nikt nikomu nie płaci instalując sobie Linuksa. Nawet nie musisz gazetki w kiosku kupować. Ściągasz gotowego Linuksa Mint 18.3 Sylwia ze środowiskiem Cinnamom i masz. Za freeko :):) Chyba nie muszę dodawać, że za Windowsa trzeba płacić. I nie myślcie sobie, że jak kupujecie laptopa z preinstalowanym Windowsem to ten Windows jest tam za darmo. Otóż nie za darmo. Cena laptopa na półce jest podwyższona właśnie o wartość Windowsa w wersji OEM czyli jakieś 200 zł. To znaczy, że bez tego Windowsa wasz laptop byłby o te dwie stówki tańszy :D

Gość gość
Nawet darmowego prawie nikt nie chce. Za porządne rzeczy trzeba jednak płacić.

Gość gość
gość dziś Serio? Linux jest wszędzie od zegarków po superkomputery, tylko u kowalskich się nie przyjął, bo nie ma exe i gry nie działają. ;-) Ale to się zmienia. :-) NVidia już gry zaczyna stremować, Sony robi to od jakiegoś czasu, a o Steamie chyba nie muszę wspominać? :Dhttp://store.steampowered.com/steamos

Gość gość
To za Windowsa trzeba płacić? Jak to? Ja nie musiałem. Jak dwa tygodnie temu wysłałem swojego laptopa z zainstalowanym Win 7 Home do autoryzowanego, AUTORYZOWANEGO, serwisu ASUSA na coroczny przegląd to wrócił z Windowsem 10 Pro i GTA 5 i Wolfenstein'em 2:D

Gość gość
gość dziś Ciekawe z czym jeszcze wrócił...

Gość gość
Sam na początku tak pomyślałem i przeskanowałem go Malwarebytes, Avastem oraz HiJackThis. Nic nie znalazły. Wątpię, aby zainstalowali mi tam jakiegoś wirusa bo gdyby sprawa się rypła i dodatkowo wyszło na jaw, że oprócz pirackiego windowsa dodali mi pirackie wersje gier to byłaby całkiem piękna afera. osobną kwestią jest to, że teraz KAŻDY producent urządzeń / oprogramowania tworzy firmowe malware, np Hewlet Packard do swoich laptopów dołącza keyloggery i robi to w taki sposób, że te keyloggery są integralną częścią ich sterowników, usunąć się tego nie da bo bez tego cały laptop / drukarka przestanie działać. Inny przykład - smartfony chińskiej marki Xiaomi to dosłownie szpiegowice monitorujące każdą czynność użytkownika. Zostało to potwierdzone wielokrotnie a mimo to fakt ten jakoś negatywnie na ich popularność nie wpływa.

Gość gość
gość dziś Bla, bla. Zdajesz sobie sprawę, że windows był w cenie laptopa? Kilka lat temu, gdy Samsung też produkował lapki kupiłem takiego. Z windowsem, bo bez nie było, a ten mi akurat pasował. Była tam partycja recovery, kluczy żadnych nie dostałem, żadnych naklejek. Był system z preinstalowaną toną syfu poza windowsem. Pierwsze co zrobiłem to dd if=/dev/urandom of=/dev/sda i tak chyba straciłem licencje na windowsa, ale warto było

Gość gość
"Zdajesz sobie sprawę, że windows był w cenie laptopa?" To tak nie działa. Każda wersja Windowsa to oddzielny produkt. Mając 7 nie możesz go zamienić na 10, tak się nie da. Po pierwsze: klucz nie zadziała, po drugie licencja zabrania. A promocja na darmową 10 skończyła się dawno, dawno temu. Osobną kwestią pozostają także te gry...

Gość gość
gość dziś Jeśli kupujesz komputer z zainstalowanym system, który nie jest żadnym BSD czy dystrybucją Linuxa - w cenie masz licencje za Windows. ;-) https://system76.com dajta mi to w Europie. :-)

Gość gość
"w cenie masz licencje za Windows" Tak, ale tylko na tego jednego, konkretnego Windowsa.

Jak czytam niektóre wspisy to nie mogę powstrzymać się przed uśmiechem. Naprawdę sądzicie, że Bij Gejts jest filantropem i postanowił nagle rozdawać swoje Windowsy za darmo? :D Otóż nie. Cena każdego laptopa z preinstalowanym WIndowsem zawiera w sobie doliczoną cenę tegoż Windowsa. Łatwo to sprawdzić gdyż niekiedy gotowe komputery występują w dwóch wersjach: z systemem i bez systemu. Różnica w cenie ok. 200 zł.

Gość df34353
Linux, który teraz wychodzi jest o wile lepszy od tego sprzed 10-15 lat. Teraz to funkcjonalnością dorównuje Windows oraz jest darmowy.

"że teraz KAŻDY producent urządzeń / oprogramowania tworzy firmowe malware, np Hewlet Packard do swoich laptopów dołącza keyloggery i robi to w taki sposób, że te keyloggery są integralną częścią ich sterowników, usunąć się tego nie da bo bez tego cały laptop / drukarka przestanie działać." Za takie wybryki tym producentom należy się ołów w czaszkę:P.

@ df34353 dziś Linux, który teraz wychodzi jest o wile lepszy od tego sprzed 10-15 lat. Teraz to funkcjonalnością dorównuje Windows oraz jest darmowy. x O, głos człowieka, który się zna na rzeczy! Zgadzam się w 100% Chociaż jakieś 10 lat temu jechałem na Mandrivie (KDE) i powiem, że spoko systemik.

Gość gość
Wszystko zależy oczywiście od tego co komu potrzebne, powiem szczerze ja jestem kobietą i zupełnie nie znam się na komputerach, ja osobiście zawsze chodzę do serwisu mam swój ulubiony w Gdańsku, http://enter-serwis.com/ i wydaje mi się być bardzo fajny.