Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkole czy Wy też chodziłyście jako dzieci

Polecane posty

Gość gość
Chodziłam do przedszkola i mój brat też. To była druga połowa lat 80. Mama musiała wrócić do pracy, bo jest pielęgniarką i dłuższa niż 5 lat przerwa skutkowałaby utratą prawa wykonywania zawodu i koniecznością ponownego zdawania egzaminu. Przedszkola i żłobki były wtedy masakrycznie przepełnione, bo uczęszczały do nich dzieci urodzone w czasie wyżu demograficznego. Przez pierwsze miesiące nie mieliśmy nawet miejsca w przedszkolu, tylko miasto upychało nas na tydzień, dwa w różnych placówkach na miejsce dzieci, które były na przykład w sanatorium. Zaliczyliśmy nawet przedszkole przy miejscowej fabryce. Do dzisiaj mi słabo na wspomnienie wstawania o nieludzko wczesnej porze. Mieszkaliśmy w centrum i tata wiózł nas na peryferyjne osiedla domów jednorodzinnych, a potem jechał na drugi koniec miasta, żeby zdążyć do pracy na 7. Mama nawet nas nie odbierała, bo wtedy dojeżdżała do pracy do wiejskiego ośrodka zdrowia. Ten pierwszy okres wspominam źle, ale kiedy w końcu dostaliśmy miejsce w przedszkolu, zaczęło mi się podobać. Do dzisiaj cenię sobie stabilizację. ;)

Gość gość
Ja chodziłam,lata 80-te,ale dobrze wspominam tylko zerówkę...

Gość gość
Chodziłam i lubilam

Gość gość
Nie chodzilam, poszlam do zerowki jako 6latka i wszyscy moi koledzy tak poszli. Wyroslismy na normalnych ludzi uwazam ze nic nie stracilismy. teraz rodzice coraz wczesniej wysylaja dzieci ledwo z brzucha wyskoczy juz idzie do zlobka. Jeszcze rozumiem jak rodzice pracuja to nie maja wyboru ale mam takir znajome ktore zapisywaly swoich 2latkow a same siedzialy w domu. mojje dziecko pojdzie do jak bedzie mial 6lat nie widze powodu by wysylac go wczesniej.kontakt z dziecmi ma na padworku. A do przedszkola mamy prawie godzine czasu jazdt szkolnym autobusem

Gość gość
ja nie chodziłam do przedszkola, rocznik 86. i gdy poszłam do zerówki to czułam się gorsza, że niektóre dzieci już się dobrze znały a ja byłam trochę'nowa' czułam się gorsza, taka biedna. i za holerę nie pamiętam co ja takiego robiłam do 6 tego roku zycia w domu, chyba nic ciekawego skoro nie pamiętam

Gość gość
gość dziś Tak. Jednak jeśli jest sytuacja, że bez problemu może być w domu, to dlaczego ludzie się dziwią "jak to, nie chodzi do przedszkoooolaaaa????"