Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

4 latka i 94 cm wzrostu

Polecane posty

Gość gość

Mamy pomóżcie! W mojej przychodni pracują dwie doktorki pediatry. Jedna i druga uważa wzrost mojej córki za normalny. Żadna nie chce mi dać skierowania do endokrynologa. Co mogę zrobić? Dlaczego płacąc podatki lekarz zmusza mnie do prywatnych wizyt i badań na które mnie nie za bardzo stać, ale i tak je zrobię? Co mogę powiedzieć lub napisać, aby zmusić pediatrę do dania mi takiego skierowania? Córka urodziła się w donoszonej ciąży 56 cm i 3 kg wagi. Krew i mocz w normie.

Gość gość
Zrób dziecku tsh, ft 3 i ft 4. Idz prywatnie do endokrynologa. Moja córka ma 5.5 roku i 105 cm. Pod koniec lutego kładziemy się w klinice i badamy hormon wzrostu.

Gość gość
Przecież wzrost jest w normie.

Gość gość
Wzrost nie jest w normie. Córka nie jest nawet w siatce centylowej. Jest poza nią.

Gość gość
Chyba coś jest nie tak, mój syn ma 2,5 roku i 97 cm wzrostu.

Gość gość
Mój syn ma 4,5 roku i ma dokładnie 100cm, jest najniższy w grupie w przedszkolu.Rosnie równomiernie, ale zawsze był drobniejszy. A wasz wzrost jaku jest? Tzn rodziców?

Gość gość
To ja Ci powiem że TSH, ft4 i ft3 ok 60 zł wizyta Endo z USG u nas 150zł u nas

Gość gość
Wygląda na to że twoja córka ledwo się mieści w 3 centylu z wzrostem (i to zależy wg. których siatek bo są różne) Była badana na alergie pokarmowe? Wy jesteście wysocy? (czy raczej 150 a mąż 170?) Poproś pediatrę o skierowanie do szpitala żeby przeprowadzili pełną diagnostykę

Gość gość
Moze zmień przychodni e? Ja myślałam że moja córka jest drobna, a ma 102 cm w wieku 4 lat

Gość gość
Ja z mężem mamy ok 170 cm. Z siatki centylowej wychodzi, że córka będzie miała jakieś 144 cm :-(

Gość gość
Idź do specjalisty. To nie jest sprawa do załatwienia na poziomie zwykłego pediatry. Syn ma 4,5 ok 105 cm i jest raczej z tych niższych w grupie przedszkolnej.

Gość gość
Nie ma na co czekać. Idź prywatnie do endokrynologa i juz.

Gość gość
Wypadła z siatki centylowej a pediatra nie widzi problemu? Dziwne. A może cały czas tak powoli rośnie, to nie jest jakiś nagły zastój?

Gość gość
Wysocy nie jesteście, to i córka tez nie będzie. Ale te 144 cm to lekka przesada... Na pewno będzie wyższa. Mój syn ma kolegę, który ma jakieś 110 cm - w tym roku kończa 8 lat.

Gość gość
starsza córka w tym wieku miała 100. Obliczyliśmy,że będzie miała te 155. Młodsza z tych obliczeń będzie miała 144:-(

Gość gość
A będzie miała?? Na 100 procent? Przecież może w wieku nastoletnim strzelić w górę. To tylko wyliczenia, geny się odezwą i wyrośnie. Strzeli w górę w trymiga. Moim zdaniem niepotrzebnie panikuj es. Dziewczynki często są drobne jak są małe.

Gość gość
a jak się nie wybije to co? bedzie miała 144 i nic?

Gość gość
Ja znam taka mała dziewczynkę, już nie mala, bo teraz ma 16 lat. Całe życie najniższa. W klasie w szkole przy koleżankach sięgała im do pasa, serio. Teraz ma 16 lat i już 156cm i nadal rośnie i stope 36,gdzie ja mam 158 i stopę 37. Jej mama też się martwiła, robiła badania, lekarze jej mówili, że taka uroda dziecka, że jest drobna. Mam jedną koleżankę ze wzrostem 150 cm, ma już 38 lat dwoje dzieci, i wygląda jakby miała 25 lat nie więcej. Nie przeszkadzal jej wzrost by mieć męża 180 pare cm. Moim zdaniem panikuj es niepotrzebnie. Ale jak chcesz zrób badania,uspokoisz się.

Gość gośćnjhjhj
To moja ma 6,5 i 116. Jaam 163 maz 180 prawie. Ja bylam kurduplem dlugo jao ddziexko nagle poszlam w gore i nogi jak patyki soe zrobily wiec nie ma co dramatyzowac. Sa okresy ze dlugo w miejscu stoi i nagle bach wszystko za krotkie. Nawet 1*5r nie rosla nic.

Gość gość
Dziewczyny mają rację. Badania tsh ft4 i anty tpo i do tego TTg bo uczulenie na gluten też może zaburzać wzrost.

Gość Lady love
Zrób te badania dla świętego spokoju. Córka rzeczywiście jest niziutka i może ma jakieś problemy. Moja np ma 2 latka i 4 miesiące i 92cm wzrostu.. A urodziła się mając 49cm.

Gość gość
raczej taka jej uroda ale badania zrób

Gość gość
Moja corka ma 3,5 roku jej wzrost pbecnie ro 106 cm wszyscy mówią ze wyglada na 5 latke. Martwie sie tym. Moj maz ma 180 cm.wzrostu ja 160. Czy ona naptawde jest za wysoka? Na ostatnim bilansie 3 latka moescila sie w siatce centylowej na gornej granicy normy.

Gość gość
To faktycznie dosc malo. Mój syn ma 5,5 roku i ma 119 cm. Na 4 lata nosił ubrania na 110-116. Ale powiem ci ze moja kuzynka zawsze byla niziutka i gruba. Myslelismy że ze 155 cm bedzie miala max. A tu jako nastolatka tak wyskoczyła że ma teraz 170 cm.jak nie wiecej. Upierał się o badania lub idź prywatnie.

Gość gość
Ale czym tu się martwić? Dziewczynka może być drobna, to nawet lepiej. Moja córka ma 100 cm a ma 5 lat.

Gość gość
Zrób badania na własna rękę jak się martwisz. Moim zdaniem nie jest Ok. Mój syn ma 105 cm a kilka dni temu skończył 3,5 roku. Nie każdy musi być wysoki ale karlem tez nie jest dobrze być :-(

Gość gość
Norma jest po to żeby poniżej jej diagnozować, lekarz który twierdzi inaczej to ignorant. Nie znaczy od razu, że coś jest nie tak, ale jest już znaczące prawdopodobieństwo, że może być. Ja bym nie czekała. Masz możliwość pójść do innego lekarza?