Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jagoda2018

Krzywa cukrowa w ciąży

Polecane posty

Gość Jagoda2018

Witam.We wtorek robiłam badanie obciążenia glukozą 75g. We wtorek zaczął się 30 tc. Test robiłam później,niż jest to zalecane (24 - 28 tc),ponieważ od 2.5 tygodnia jestem dość mocno przeziębiona.2 tygodnie temu robiłam badanie moczu,morfologię i hbsag,wyniki miałam dobre.Pani w laboratorium poradziła mi,abym z obciążeniem się wstrzymała,tak też zrobiłam.Jednak mino trwającego przeziębienia musiałam zrobić badanie,ponieważ na pn mam wizytę u ginekologa.Podczas badania pobrano mi na czczo krew,po 2 godz drugi raz.Dodam,iż kilkanaście minut po wypiciu glukozy rozpuszczonej w ok 200ml wody z dodatkiem soku z cytryny zwróciłam minimalną ilość gorzkiego,żółtego płynu,ale mimo to pielęgniarka po upływie wyznaczonego czasu pobrała mi krew.Wyniki : na czczo 81.50mg/dl ,a po 120 minutach 163mg/dl.Proszę o interpretację wyników.Czy to oznacza,że mam cukrzycę ciążową?Czy powinnam powtórzyć badanie skoro jednak coś zwróciłam i byłam przeziębiona?Dodam,iż zawsze miałam dobre wyniki badań glukozy na czczo.Tak samo jak i wszystkie inne wyniki zalecanych badań przez ginekologa.W mojej rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę ciążową - ani mama,ani siostra.Dziecko rozwija się prawidłowo,co potwierdziły już 2 badania prenatalne,ostatnie 20.12.2017r.

Gość gość
Wynik 163 jest niepokojący - wskazuje na cukrzycę ciążową. Ja bym jak najszybciej powtórzyła to badanie, bo z tego co opisujesz mogło dojść do jakiegoś błędu. W tym czasie przejeżdża na dietę cukrzycową dla kobiet w ciąży (koniecznie kromka chleba przed snem jako 6 posiłek, jadłospisy znajdziesz w necie). do momentu rzetelnego wyniku. Nie bagatelizuj tego wyniku, zrób co możesz. Będzie dobrze! Trzymam kciuki.

Gość gośćkrl
Miałam podobnie do Ciebie, tzn z wynikiem. Lekko powyżej 160 po 2 godzinach. Masz cukrzycę. Ma ja bardzo dużo ciężarnych, ale jako, że najczęściej pojawia się ona dopiero w trzecim trymestrze na badaniach w 24-28 TC jeszcze im nie wychodzi. A Ty badanie robiłaś później, normę masz lekko przekroczona. Dieta w zupełności wystarczy, tak jak osoba wyżej napisała, więcej posiłków ale złożone z produktów o niskim indeksie glikemicznym i powinno być luksusowo. A dlaczego na tym etapie się nie bada cukrzycy standardowo? Powiedziano mi tak: na tym etapie nie jest ona zagrożeniem dla dziecka bo ono ma już wszystko prawidłowo rozwinięte. Jedynym problemem może być to, że bez diety będzie duże...

Gość Jagoda112
Dziękuję za odpowiedź.W czwartek dowiedziałam się o wynikach i ciągle się przejmuję."Przeleciałam" internet i tyle się naczytałam,że jestem przerażona.A lekarza mam dopiero na poniedziałek.

Gość gość
Powtarzanie badania też musisz uzgodnić z lekarzem bo takie picie glukozy nie jest obojętne dla organizmu. Nie na się czym stresować to już 30 tydz. Dziecko już jest wykształcone tylko dieta.

Gość Jagoda2018
A jaka dieta?

Gość Jagoda2018
Witam.Wizytę u ginekologa przełożyłam na dzisiaj.Lekarz stwierdził,że cukier jest nieznacznie przekroczony i powiedział,abym jedynie ograniczyła słodycze i to wystarczy,żadnej typowej diety dla cukrzyków nie ma potrzeby stosować,nie muszę również robić pomiarów glukometrem,ani brać insuliny.Nie skierował mnie również do diabetologa,ani innego specjalisty.Ponadto dodał,iż w większości przypadków cukrzyca ciążowa ujawnia się dopiero w III trymestrze ciąży i wiele kobiet nawet nie zdaje sobie sprawy,że miało ją w ciąży,ponieważ na badaniu między 24,a 28tc nie zostaje ona wykryta,więc gdybym zrobiła je wcześniej zapewne również nie miałabym jej wykrytej.Poza tym dziecko na tym etapie ciąży jak u mnie,tzn 30tc jest już w pełni ukształtowane i niewielkie przekroczenie nie wpływa na maluszka.Czy powinnam iść do innego lekarz,czy lepiej zaufać jemu?

Gość gość
Myślę że dobrze Ci mówi nie ma co się stresować

Gość gośćkrl
Masz dobrego lekarza. Pozdrawiam

Gość Jagoda2018
Już sama nie wiem,co mam robić.Z jednej strony nie mam,co do lekarza żadnych zastrzeżeń,a prowadzi moją ciążę od 5 tc. Poza tym jest jednym z najlepszych ginekologów w mieście.Ale mimo wszystko jest obawa,że jednak się myli.

Gość gośćkrl
Mówię ci, ja miałam dokładnie taki sam wynik. W pierwszej ciąży zupełnie nie zdiagnozowana i na żadnej diecie nie byłam - żadnych ograniczeń i urodziłam bardzo duze dziecko - prawie 5 kg. Ale poza tym bardzo zdrowe. Ze względu na rozmiar pierworodnego, mimo dobrych wyników obciążenia glukoza w 25 tc zrobiłam to badanie w bodajże 32 i wynik miałam taki jak Ty. Też nie chodziłam do żadnych specjalistów, bo lekarka powiedziała mi, że na tym etapie l ciąży to już uznajemy, że cukrzycy nie ma, wiec kupiłam sobie glukometr i na własną rękę ograniczyłam produkty podnoszące cukier i dziecko urodziło się niecałe 4 kg. Gdybyś zrobiła badanie o czasie to nawet być nie wiedziała o takich atrakcjach :-) naprawdę na tym etapie i na takim poziomie nie jest to już groźne dla dziecka ani dla Ciebie (cukrzyca, która trwa długo powoduje szybsze starzenie się łożyska). Problem moze być z porodem wielkiego dziecka, ale u Ciebie wcale nie musi być tak jak u mnie.

Gość gość
Przede wszystkim - NIE STRESUJ SIĘ,bo stres matki gorzej może wpłynąć na maluszka niż cukrzyca.