Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak mozna mowic do teściowej Mamo to chore ?

Polecane posty

Gość gość

Bralem slub z partnerką tesciowa to jej matka dka mnie zwykla kobieta Matkę mam jedna Jak to widzicie ?

Gość gość
Ja uwazam ze to slodkie :)

Ja tez zawsze tak uważałam, a formy Mamo do teściowej zawsze unikałam jak mogłam... Myślę, że to zależy od relacji z teściami? U mnie były przeciętne, chyba mogę tak to nazwać. A teściowej daleko było do 'mamy'.

Gość gość
Mozna, ale nikt nie musi. Ja zyje w Niemczech. Tu zwraca sie to tesciow z reguly po imieniu. Nie ma tez tak powszechnych w Polsce cioc ani wujkow. Dzieci zwarcaja die do rodzenstwa rodzicow rowniez po imieniu.

Gość gość
Zwracanie się po imieniu do rodzeństwa rodziców to już jakiś brak wychowania i kojarzy mi się z rodzinami z niskich progów. I nie pisz, ż w Niemczech to standard, bo to nie prawda. W Polsce też się zwracają po imieniu do starszych członków rodziny(a nawet do rodziców czasem), jednak tylko głównie wśród patologii coś takiego obserwuję.

Gość gość
Nie mam i nigdy nie miałam z teściową bliższych relacji, ale mówie do niej "mamo", bo to tradycja. Nie przywiązuję do tego wagi. Mówić "pani" byłoby śmieszne.

Gość gość
chory niestety ale jesteś ty,teściowa wiadomo matkom twoją nie jest ,ale mamą twojej połówki a zatem ty mówiąc mamo okazujesz szacunek tym samym dla własnej żony określając ją tak samo jak żona .Jak twoja połowa zeźli się fest na własną matkę będzie wołać stara kuźwo to i ciebie etykieta zwolni z obowiązku należnego szacunku.A może ta pani zasługuje na wyrażenie wdzięczności choćby za to że przyczyniła się do powstania twojej branki?

Gość gość
Nie lubię jak mi zięć - kawał chama mówi "mamo", na wymioty mnie zbiera, ale co zrobić, on się uparł.

Gość gość
To jak mowic

Gość gość
Nie kazda teściowa jest ok czemu.mam obcej kobiecie mowic mamo ? W niemczech jest inaczej tak idziesz ulica prawie kazdy mowi dobie hallo nas tego nie ma Co kraj to obyczaj tak jak calowanie w rękę

Gość gość
No właśnie jak mówić? Bezosobowo?

Gość gość
tu jest polska nie powołuj się na niemców gdzieś tam w świecie dymają teścia to i ty tak rób!!!

Gość gość
Ja do swojej teściowej mówię "ciociu", mój mąż do mojej mamy też tak mówi :)

Gość gość
martamartami dziś <> to tak jak u mnie. dlatego mowilam wprost: teściowa, teść tym bardziej, że nie uzgodnili w jaki sposob do nich mam się zwracać :P

Gość gość
Jesli tescowa jest podla niszczy zwiazek nastawia córkę na mnie np ? Czemu mam jej mowic Mamo to smieszne

Gość gość
Eleganckooo Ciociuuuu popieram txt Ja do tescia bylego mowilem kierowniku bo mial smieszne grube okulary

Gość gość
mów mamuśka pogardliwie albo ciepło ćwiekra dzisiaj wstała lewą nogą?

Gość gość
Co kraj to obyczaj tak jak calowanie w rękę x całowanie w reke wszystkie kobiety, to czas przeszly na szczęście. moge pocalowac w reke swoją ukochaną, matkę, ale nie jak np. niektorzy polityczy nie pokazując palcem, kiedy to facet wyrywa kobiety reke do gory i caluje, albo prezydent RP całuje reke kobiety ... porazka, kompletny zaścianek :( ((((

Gość gość
Tak tradycja/teściowa nie mama ale sło MAMO do niej to jakby tytuł i nie widzę problemu od 15 lat by się tak zwracać.

Gość gość
Ja mowię teściu , teściowa . Jakoś głupio bym sie czuła gdybym miała mówic do teściowej mamo . Nie mam złej teściowej , ale moją mamą nie jest . Zreszta , szwagierka zwraca sie do niej namiętnie mamo i sama kiedyś teściowa mówiła , ze dziwnie sie czuje kiedy synowa mówi do niej mamo .

Gość gość
Po ślubie ty i twój mąż jesteście małżeństwem, a jego rodzina jest twoja rodzina. Mówię MAMO teściowej i nie mam z tym problemu.

Gość gość
08:31 dla mnie takie zwroty to tak rodem ze wsi,w miastach ludzie na poziomie nie używają takich zwrotów albo na per pani,często bezosobowo.

Gość gość
Do teściowej mowić Pani ? To dopiero kulturka :p

Gość gość
w dniu ślubu mój zięć zapytał mnie, czy może do mnie mówić mamo. Odpowiedziałam, że oczywiście, będzie mi miło. Nie wyobrażam sobie, gdyby mówił pani

Gość gość
Jeśli obydwu stronom to pasuje to można mowić mamo , jeśli nie, można teściowa , albo przez ty . Jak kto woli i jak komu pasuje

Gość gość
10:41 faktycznie nazwanie teściowej teściową jest rodem ze wsi :p tak wychowana osoba jak ty na pewno o teściowej mówi per królowa :p

Gość gość
12:22]No czemu się czepiasz,chciałabyś by publicznie matka chłopa twojego mówiła do ciebie "synowo chodz,synowo zabierz,wez itd.. Przecież takie zwroty są niemiłe i tylko zachowały się na wsiach więc jeśli cie obraziłam bo masz tam korzenie to chylę czoło. Moja teściowa jest spoko,równa babka i nie proponowa

Gość gość
12:22]No czemu się czepiasz,chciałabyś by publicznie matka chłopa twojego mówiła do ciebie "synowo chodz,synowo zabierz,wez itd.. Przecież takie zwroty są niemiłe i tylko zachowały się na wsiach, więc jeśli cie obraziłam bo masz tam korzenie to chylę czoło. Moja teściowa jest spoko,równa babka i nie proponowała mi jak mam się zwracać,sama zaczęłam mówić mamo i chyba nam obu z tym dobrze. Z tym per królewna to chyba do nawiedzonej synowej powinno się mówić, bo widać niektóre mają problem z tyłka wzięty.

Gość gość
Ojejejej uważaj bo sie spocisz . Histeryczka z miasta co sie czepia jak kto do kogo sie zwraca :p z reguły teściowa mówi do synowej na ty albo po imieniu , a , ze ktos mówi do teściowej teściowa albo tez przez ty jest dla ciebie wsiowe to twój problem . W ogole twierdzenie , ze ktos ze wsi jest gorszy to juz świadczy o tobie . Ze wsi nie jestem ale nie uważam zeby miejsce urodzenia czy zamieszkania świadczyło o człowieku . Per królewno :)

Gość gość
chory niestety ale jesteś ty,teściowa wiadomo matkom twoją nie jest ,ale mamą twojej połówki a zatem ty mówiąc mamo okazujesz szacunek tym samym dla własnej żony określając ją tak samo jak żona .Jak twoja połowa zeźli się fest na własną matkę będzie wołać stara kuźwo to i ciebie etykieta zwolni z obowiązku należnego szacunku.A może ta pani zasługuje na wyrażenie wdzięczności choćby za to że przyczyniła się do powstania twojej branki?