Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaMamuśka

strach przed drugą ciąża

Polecane posty

Gość MamaMamuśka

Kobietki! Jestem w drugiej ciąży. iii jestem w szoku ;o Mam już córkę, która ma osiem lat i szczerze mówiąc to przywykłam już do "wygodnego" życia, tj. spokojne noce, wstawanie późno w weekendy, wyjazdy i ogólnie! Jestem spanikowana, wręcz przerażona! choruje na żołądek, moje plecy też nie mają super kondycji, moje nerwy w końcu też doszły do normy (po córce miałam depresję poporodowa i parę niemiłych spraw mnie dopadło). może to śmieszne, ale zapomniałam już jak u jest u lekarza tak często, jakie badania i kiedy się robi, mam ogromne obawy przed wszystkim, przed jakimiś nieprzyjemnymi badaniami, przed całą tą sytuacją! no i poród! miałam cc za pierwszym razem, panicznie boję się naturalnego! tak, zachowuje się jakby to była pierwsza ciąża, ale serio, odeszło to wszystko dawno w zapomnienie a tu zonk :/ jak to jest, jak znosicie ciąże, jak cieszycie się tym czasem, jak radzicie na badaniach i w ogóle?

Gość gość
Postaraj się zaoszczędzić pieniądze nie kupując prezerwatyw i antykoncepcji. Złóż je jako ofiarę na tacę w czasie najbliższej Mszy Świętej.

Gość gość
Drugie też możesz mieć cc. Wystarczy nie wyrazić zgody na sn. Ja mam pierwszą dziewczynkę, po równo 4 latach pojawił się brat. Z moich obserwacji wynika ze starsze siostry są bardzo opiekuńcze i serio pomagają. Moja ma teraz 5 lat i zerknie na brata jak jestem w toalecie czy w kuchni. Przynosi mu zabawki . Wymyśla zabawy. A on wpatrzony w siostrę jak w obrazek. Będzie dobrze :) Moim zdaniem tak jest łatwiej niż jak są dzieci z małą różnicą wieku. Ale oczywiście są inne zagrożenia typu dzieci nie będą się w przyszłości dogadywać ale to nigdy nic nie wiadomo.

Gość gość
O matko nie wyrazić zgody na sn? W jakim szpitalu takie cuda się dzieją? Pierwsze słyszę..

Gość gość
Autorko, mysmy swiadomie zdecydowali sie na ciaze po 14 latach od porodu mojego pierwszego dziecka. I tak, czulam sie jak ty, jakbym pierwszy raz byla w ciazy. Wszystko od nowa, cala wyprawka, z wozkiem i lozeczkiem, nawet w necie ogladalam filmiki instruktazowe jak pielegnowac dziecko bo balam sie ze nic nie wiem, nie pamietam. Z tymze faktycznie duzo sie zmienilo, ilosc badan, usg, metody wychowawcze, cala technologia i wiedza o ciazy, macierzynstwie, podejscie szpitali w kwestii porodu. Jednak 2002 rok a 2016 rok to duza przepasc. Panikowalam, ale po porodzie wszystko przyszlo jakby instynktownie :). No coz, ja tym bardziej pozegnalam sie z wygodnym trybem zycia, bo syn mial te 14 lat juz. Ale dopadla nas mysl, ze ten starszy jest juz jak jedynak i ten mlodszy tez taki bedzie, bo 14 lat to duza przepasc, no i padla decyzja o trzecim, skoro i tak mamy nieprzespane noce, pieluchy i obslinione ciuchy meble i lustraw domu, to jednak fajnie jak beda dwa male szkraby, a my jakos to przezyjemy ze troszke dluzej trwa ten pieluchowy stan. Zwlaszcza ze goni mnie 40stka i to juz naprawde ostatni dzwonek. W lipcu urodzi sie trzecie, juz nie musze sprawdzac w necie co mam kupic, jak zajmowac.sie dzieckiem bo pamietam. Przygotuj sie na spokojnie jakbys byla w pierwszej ciazy. Ja mialam stres gdy doszlo do zmiany poeluchy po porodzie, bo bylo to dla mnie jak drugi "piwrwszy raz", taka mala duupinka, mala pieluszka :).

Gość gość
ja również jestem w podobnej sytuacji, dziewczyny jak wyglądają badania w ciąży w ogóle teraz?

Gość gość
13:06 super!

Gość gość
czy po poprzedniej ciąży mając zakrzepice, w międzyczasie po ciąży chorując na refluks żołądka, w kolejnej ciąży mogę spodziewać się cc? jestem też bardzo nerwowa, panikara, bardzo nie chce porodu naturalnego i proszę o nie ocenianie, dlatego szukam powodów dla których będę mogła mieć cc. poprzednia ciąża też zakończona cięciem

Gość gość
12:40- jeśli pierwsze było cc to możesz nie wyrazić zgody na sn. W papierach wpisza : stan po cc. Brak zgody pacjentki na cc.

Gość gość
Miało być sn.

Gość MamaMamuśka
Kobietki naprawdę bardzo się boję jak to będzie, zaczęłam unikać rodziny i w ogóle ludzi, boję się wyjść i rozmawiać, prowadzę tylko małą do szkoły i szybko do domu. Boję się powiedzieć rodzinie (a mam 27lat, wyśmiejcie mnie), boję się wszystkiego, tak jak wyżej pisałam! Mąż powtarza że będzie dobrze, że będzie przy nas i wszystko będzie ok, ale ja nie mogę, nie chce się z tym pogodzić, z tą zmianą

Gość gość
wydaje mi się że cc możesz sobie zafundować, w dosłownym tego słowa znaczeniu. możesz też mieć wskazania medyczne, psychiczne.

Gość gość
słuchajcie ja podobnie chciałabym cesarke, czy mam wprost od razu na pierwszej wizycie u ginekologa powiedzieć że chce cięcie czy jak? kiedy?

Gość gość
14:27-a miałaś wcześniej cc czy to twoja pierwsza ciąża ?

Gość gość
nic się nie bój, za parę tygodni będziesz szczęśliwa jak się oswoisz z sytuacją ;) głowa do góry, ciesz się, twoje dziecko nie będzie jedynakiem, a z maluszkiem sobie poradzisz, z tego co wywnioskowałam, to pierwsza ciąża była w wieku 19lat, więc wtedy to pewnie był szok, co? dasz radę, to jest duża zmiana w życiu, ogromna wręcz, ale ciąża nie trwa wiecznie, poród możesz sobie "załatwić" (o ile cesarka to dla ciebie łatwizna i lepsza opcja)

Gość gość
14:31 druga, w pierwszej miałam też cięcie, syn był duży, miał 4900. teraz mam problem z kręgosłupem lędźwiowym i szyjnym, już po parę razy miałam rehabilitację, zastrzyki, niby przeciążenia, ale takie mega :/

ja mam 8latke I teraz 5miesięczna córkę, jest fajnie.co do badań .to zaleŻy czy chodzisz prywatnie czy na fundusz.o porodzie nie doradze bo oba razy rodziłam naturalnie.ale.spokojnie ,wszystko się ułoży,oj idzie odwyknac ale dla mnie 2córka to jakoś inaczej podchodzę bardziej dojrzalej.choć kocham obie tak samo to przy 2 mnie jakoś wszystko lepiej cieszy.

Gość gość
podpowiecie jakie badania wykonuje się w ciąży? bo jestem prawdopodobnie w pierwszej i nie mam pojęcia, a głupio mi będzie tak ginekologa pytać o każde

Gość gość
jakie na fundusz a jakie prywatnie? jak to wygląda? ile razy? czy trzeba udać się do szpitala na te badania czy są robione w gabinecie czy jak?

Gość MamaMamuśka
Mama Mileny i Izabeli a jak zareagowałaś na drugą ciążę?

ok 10tyg pierwsze usg najczęściej dopochwowe,później jeszcze 2usg bo 3są refundowane,przez cały czas będziesz robic mocz morfologie.będzie też glukoza.niespokojny tryb życia,i tyle.lekarz sam będzie wszystko mówił.będziesz brała witaminy,żelazo no i oczywiście kwas foliowy.ja przy porodzie miałam męża,ale poród miałam bardzo lekki i błyskawiczny w wyznaczonym terminie.każdej taki życzę.a córka też nie była najmniejsza bo 3900

Gość gość
Autorko, mysle, ze masz nerwice lekowa. Musisz uspokoic nerwy, bo sie wykonczysz. Nie wiem, czy w ciazy mozna,ale pij melise.

ja się cieszyłam bo była planowaną 3miesiące się staraliśmy .tyle że miałam nadzieję na syna a tu mam 2córeczkę.pierwsze dziecko było horrorem i koszmarem,przyplacilam straszna depresja i lekami psychotropowymi,i.dla tego tak długo się nie decydowalam.ale trafiłam na fantastyczną Panią psychiatrę która mnie wyprowadzila na prostą i dzięki temu mamy 2dziecko.i jest super.

W pierwszych tyg strasznie szaleją hormony.ja całkowicie inaczej się czułam jak przy pierwszym dziecku.pierwsza ciąża była zagrożona za to 2książkowa.pracowałam.do samego końca jeszcze dzień przed porodem jeździłam sama samochodem.a miałam już 5cm rozwarcia

Gość MamaMamuśka
wiecie co, tak, ja leczyłam nerwice trzy lata temu :(

Gość MamaMamuśka
Mama Mileny i Izabeli to super, bardzo bym chciała żeby i u mnie tak wyszło teraz, mam takie nerwy że hej

Gość Mama Mileny i Izabeli
musisz się uspokoić. bo to połowa sukcesu. Wiem co przezywasz, bo tez tak miałam, u mnie doszło jeszcze odstawienie leków od psychiatry. musisz szukac dobrych stron. też te pierwsze 4miesiace były dla mnie bardzo stresujące bo coś sie wtedy wydarzyło gdzie nie mogłam sobie poradzic, ale mąż był ze mna cały czas. wsparcie bardzo dużo daje, znam ten strach ,jestem nie dużo strasza od ciebie bo kilka dni temu skonczyłam 30lat.głowa do góry.ja zawsze uwazałam ze bede mamą jedynaczki a tu jednak tak mi się pozmieniało i mam fantastyczne 2dziewczyny.

Gość gość
masz wybór

Gość MamaMamuśka
Mam obawy przed zmianą życia, przed przestawieniem się znów na małe dziecko, jestem przyzwyczajona do aktualnego trybu życia i ciężko mi się pozbierać i zaakceptować fakt o kolejnej ciąży. Czy sobie nie pogorszymy?

na pewno będzie inaczej.ja miałam przed ciąża fajna pracę która uwielbiałam ,no ale na kilka miesięcy musiałam zrezygnować.teraz powoli będę wracać do pracy choć karmię piersią,ale moje dziecko jest mega spokojne.musisz mieć dobre nastawienie.teraz już nie masz wyjścia.będzie nowe życie ,Nowy człowiek trofeum trzeba się zająć , o tylko was rodziców ma, bez was sobie nie poradzi.