Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość w ciąży

Ciąża co zrobić praca pomocy:(

Polecane posty

Gość gość w ciąży

Witam was serdecznie drogie mamy otóż mam problem od 25.02.2018 podjelam pracę jako kelnerka :( praca w systemie 12h 1dzien wolny i sprawa wygląda tak ze od 1 marca dostalam umowe tyle ze 5 marca bylam u lekarza ginekologa i okazalo sie ze jestem w 6 tyg ciazy:( Co mam teraz zrobić??? Ginekolog powiedzial zeze nie moge dzwigac i pracować dluzej niz 8 h na zwolnienie mogę iść dopiero 7 kwietnia powiedzcie mi czy zus może sie do mnie doczepic??? Kolezanka mnie nastraszyla ze nie uwzglednia mi umowy . Umowa jest narazie na czas okres probny 3 miesiace.. nie planowalam tej ciąży tak sie zlozylo co zrobic ? Isc na to zwolnienie ?

Gość gość
To twoje dziecko i zdrowie. Cześć powie idź na zwolnienie, część pracuj. Podejmij decyzję z tatusiem, a nie pod wpływem anonimowych bab z Internetu. Cześć jest naprawdę szurnieta ;)

Gość gość
zus powie ze to wylydzenie i macierzynskiego nie dostaniesz ale na l4 mozesz isc

Gość gość
jak masz na 3 miesiace to po 3 miesiacach zostaniesz bez niczego. a jak będziesz pracować i przedluza ci umowe to macierzynskiego i tak nie dostaniesz

Gość gość
15:56 co ty pierdzielisz za śmieci? Tak sie składa, ze za 6 tygodni minie 12 tydzień ciąży, wiec umowa musi byc przedłużona i macierzyński dostanie. Co za matoły w tym internecie mozna spotkać.

Gość gość
Lekarz mi powiedzial ze spokojnie jak mam przepracowany etat 40dni to ze bez stresu maszerowac na zwolnienie i będą mi placic do dnia porodu. Ale pytam kogos kto byl w takiej sytuacji:(

Gość gość
Czemu macierzysnkiego i tak nie dostanie?

Gość gość
jeśli w momencie zakończenia umowy będzie powyżej 12tc to dostanie umowę do dnia porodu a potem z zus zasiłek macierzyński

Gość gość
nie macierzynskiego nie dostanie, zus uzna to za wyludzenie. dopiero co sie zatrudnila i od razu zaszla w ciaze. musialaby miec duzo wczesniej skladki odprowadzane. byly tu takie. przypadki

Gość gość w ciąży
Na prawde sie nie spodziewalam i dlatego strasznie sie boje bo wiem jaki jest zus :(... w dodatku rozumiem jak by to bylo na pelnym zatrudnieniu ale to okres probny... :( i wlasnie zastanawiam sie co mnie czeka

Gość gość
Niestety wybacz , ale trudno uwierzyć że nie wiedziałaś o ciąży przyjmując się do pracy 25 lutego. Przecież juz wtedy od trzech tygodni nie miałaś okresu więc musiałaś podejrzewać ciążę. Zus nie uzna tej umowy , oni sa teraz bardzo skrupulatni i szukają nawet na facebooku wiadomości o płatnikach .

Gość gość
moja kolezanka sie zatrudnila i po 3 miesiach zaszla w ciaze, poszla na zwolnienie. Zus odmowil wyplacania zasilku macierzynskiego bo uznali to za wyludzenie pieniedzy. Nie mozna podjac pracy i od razu w ciaze zachodzic

Gość gość
wyłudzenie jest gdy ktoś faktycznie nie pracuje a umowe ma tylko ze względu na składki ze względu np. na ciążę. jeśli autorka pracowała to zus jej nic nie zrobi bo prawo nie zabrania ani zatrudniania ciężarnych ani zachodzenia w ciążę po zatrudnieniu.

Gość gość
Taaaa. A ja znam przypadek, ze kolega zatrudnił kolezanke wiedza co ciąży, wlasnie, zeby miała świadczenia i to z dobra stawka na umowę, potem dla bezpieczeństwa poszła na zwolenienie chyba po 2 Mcach i co? ZUS co prawda zrobił kontrole, ale ogólnie to mogl im naskoczyć, normalne potem jej wyrównali L4 i normalne dostaje macierzyński.

Gość gość w ciąży
No tak sie sklada ze nie wiedzialam o ciazy bo czesto okres mi sie spoznial nie byl regularny ... a mialam rozne stresy i myslalam ze sie spoznia.. raz mialam tak ze 2 miesiace nie mialam okresu a w ciazy nie bylam ! I tu tez myslalam ze sie po prostu opoznil.... ;) mial byc okres 10 nie bylo dwa tygodnie myslalam ze to rutynowe spoznienie i, podjel prace... najnormalniej w swiecie sie, trafilo zatrudnienie... :/

Gość gość
16:02 nie masz racji. mojej kolezanki pracodawca potwieedzal w zusie ze ona faktycznie pracowala i nic to nie dalo. zus teraz wszedzie szuka oszczędności.

Gość gość
Dostaniesz koSikowe po porodzie. 1000zl plis pewnie 500+

Gość gość
Autorko , a jaką przerwę miałaś w pracy , kiedy ostatnio pracowałaś ?

Gość gość w ciąży
Czyli na co w swojej sytuacji moge liczyc ?

Gość gość
na kosiniakowe po porodzie

Gość gość w ciąży
Ostatni raz pracowałam we wrzesniu ale tylko 20dni bo praca taka ze nabawilam sie zapalenia płuc i poszlam na zwolnienie i juz tam nie wracalam :(

Gość gość w ciąży
A czy idąc na zwolnienie np 10 kwietnia to czy cos dostane do porodu? Mam jakies zabezpieczenie ?

Gość gość
Skoro sama zrezygnowałas z poprzedniej pracy to niestety ale podejrzane jest to obecne zatrudnienie niby nie wiedząc o ciąży. Wygląda to rzeczywiście jak bys chciała sie załapać płatny okres chorobowego w ciazy i płatny macieżyński . Gdybyż z poprzedniej pracy została zwolniona z winy to ok ale ty sama tę pracę porzuciłaś. Od września do teraz nie pracowałaś mimo że pracy teraz jest pod dostatkiem więc rozpatrując twój przypadek Zus raczej nie będzie miał watpliwości iż to podchodzi pod wyłudzenie.

Gość gość w ciąży
Gość 16:18. Tylko że szukalam pracy mam wszystkie porozsylane cv . Odezwali sie dopiero nie dawno chodzulam do nich podgladac prace od 3 lutego zaczelam samoistnie pracować 25 a umowe szefowa stwierdzila ze da od 1 marca . Aby byly pelne miesiace juz mi liczone.... A 5 akurat okazalo sie ze to bardzo wcesna ciaza...:/ po prostu tak sie nie fortunnie ttrafiło...

Gość gość
Tak się dopytujesz co ci się nalezy i co dostaniesz , czyli tu tylko o kasę chodzi więc nie wciskaj ciemnoty że nie wiedziałaś że jesteś w ciązy podejmując tę pracę .

Gość gość w ciąży
Gość 16:18. Tylko że szukalam pracy mam wszystkie porozsylane cv . Odezwali sie dopiero nie dawno chodzulam do nich podgladac prace od 3 lutego zaczelam samoistnie pracować 25 a umowe szefowa stwierdzila ze da od 1 marca . Aby byly pelne miesiace juz mi liczone.... A 5 akurat okazalo sie ze to bardzo wcesna ciaza...:/ po prostu tak sie nie fortunnie ttrafiło...

Gość gość w ciąży
16:23 (gość ... no to logiczne chyba teraz ze dopytuje ponieważ nie wiem na co moge liczyc. Gdybym wiedzuala o ciazy to bym poprosila prpracodawcę o umowe z. Wczesniejsza data chociaz bybedzie nawet ... a tu tak sie po prostu złożyło a pytam bo najnormalniej w świecie juz bym odeszla z pracy bo nie ludzilam sie ze jakas kase dostane... ale ktos mi powiedzial ze po prostu jest jakas szansa wiec przedstawilam swoi przypadek tutah. Skoro mozna jakkos skorzystac w takiej sytuacji to mam zrezygniwac i moze pieniadze tobie zostawic ?:/ zalosne. Mile forum na prawdę

Gość gość w ciąży
Zresztą wizyte mialam na 5 okazalo sie ze to ciąża 1 mam umowe.... i to wczesna ciaza bo ledwo dostrzezona. ... Tak ze taki pech ze taki czas lekarz w moim przypadku powiedzial ze mialam 2% na zajscir. Wiec soryy chociaz by mi placili wże zyciu bym sie nie spodziewala ciazy.. w swoim przypadku taki zbieg...

Gość gość
Ja dostałam propozcycję pracy jak byłam w 5 tygodniu ciąży... a mimo to nie podjęłam tej pracy właśnie ze względu na ZUS... i na ewentualne wyłudzenie :o czytałam informacje, że w takim przypadku nawet gdybym pracowała DO KOŃCA CIĄŻY, miała zaświadczenie od lekarza medycyny pracy itd. to i tak ZUS zakwestionowałby taką umowę i oskarżyłby mnie o wyłudzenie... ja na Twoim miejscu bym się po prostu zwolniła. i tyle. 3 miesiące pracy i tak nic Ci nie dadzą do macierzyńskiego. Nie ma co kombinować... potem i tak dostaniesz 1000 zł macierzyńskiego bo od 2016 roku 1000 zł przysługuje wszystkim bezrobotnym, studentom oraz osobom które mają macierzyński mniejszy niż 1000 zł to ZUS dopłaca wtedy tyle żeby każda kobieta miała min. to 1000 zł.

Gość gość
ale po co ma sie zwalniac? niech idzie na l4 i bedzie dostawac 100% wyplaty