Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość w ciąży

Ciąża co zrobić praca pomocy:(

Polecane posty

Gość gość w ciąży
No więc właśnie... niestety :(. Ech chyba zaryzykuję i po 50dniach pójdę na zwolnienie. Zus musi mi chyba udowodnic ze wiedzialam o ciąży o ktorej ja nawet nie wiedzialam :D przed podpisaniem umowy.... A skoro ja nie wiedzialam i lekarz potwierdzil 5 a umowa od 1 to po prosty zbieg... :/

Gość gość
Skoro sama zrezygnowałas z poprzedniej pracy to niestety ale podejrzane jest to obecne zatrudnienie niby nie wiedząc o ciąży. Wygląda to rzeczywiście jak bys chciała sie załapać płatny okres chorobowego w ciazy i płatny macieżyński . Gdybyż z poprzedniej pracy została zwolniona z winy to ok ale ty sama tę pracę porzuciłaś. Od września do teraz nie pracowałaś mimo że pracy teraz jest pod dostatkiem więc rozpatrując twój przypadek Zus raczej nie będzie miał watpliwości iż to podchodzi pod wyłudzenie. XXXX p********z jak potłuczona :O co w tym podejrzanego ze jesli ktoś sie zwolnił z pracy to chce pracowac gdzie indziej? jeśli wyłudzeniem jest chęć pracy i jej rozpoczęcie a potem zajście w ciąze to czym jest robienie dzieci dla zasiłków i 500 +???

Gość gość
a ty myslisz ze z zusem to o taka prosta sprawa? to jest instytucja, urzad. oni stwierdza ze sie zatrudnilas w celu wyłudzenia świadczenia i tyle. ty sie bedziesz tlumaczyc a to i tak już nie będzie miało wiekszego znaczenia. i tak zrobia z toba co chca.

Gość gość
poza tym gdyby chciała wyłudzić to by sie nie zwalniała z poprzedniej pracy tylko od razu zaszła w ciąże nie martwiąc sie o jakieś debilne oskarżenia wyłudzenia. Dziewczyna chciała zmienić pracę, sprawy jej sie skomplikowały a te debilki ją od wyłudzaczek wyzywają :O

Gość gość
jesli ktos nie pracuje i nagle podejmuje prace i zachodzo w ciaze a potem leci na zwolnienie. lekarskie, to tak, według zusu jest to wyludzenie. zeby cos pobierac to najpierw trzeba od siebie cos wlozyc. a ona pracowac bedzie dwa, trzy miesiace, potem pobierac bedzie pensje od zusu do czasu porodu i jeszcze zus jej ma. placic przez następny rok macierzynski? myslisz ze oni są palcem robieni? a 500 plus to zupelnie co innego, wedlug prawa to dostaje odgórnie kazdy na drugie dziecko a na zasilek. macierzyński i zwolnienie platne trzeba sobie zapracowac

Gość gość
17:57 sama jestes debilka. zus patrzy ile jest okresow skladkowych poprzedzajaccych ciaze. a ona miala az zero! to z jakiej paki maja jej placic skoro nie placila placila podatkow

Gość gość
a ty skąd wiesz ile ona miała okresów składkowych? przeciez wczesniej gdzies pracowała? a debilka to cie robiła, pewnie sama pracujesz w zusie darmozjadzie to taka poinformowana jestes o debilnych procedurach tej zlodzieyskiey instytucji

Gość gość
tak pracowala we wrzesniu i za duzo tam nie popracowala no dostala zapalenia pluc a potem nie miala żadnych h okresow skladkowych. i tak to sobie mow do swojej matki swinio

Gość gość w ciąży
Ktoś tu napisal ze pracato kelnerki nie jest ciężka? Wizycznie sie, tu dzwiga nawet do 10 kilo... a lekarz powiedzial ze moge podnosic do max 4 kg....

Gość gość
naraz 10kg dzwigasz?

Gość gość w ciąży
Skontaktowalam sie z radca. Zus tak jak my musi opierac siedo na dowodach od tak nie mogą sobie nic stwierdzic

Gość gość w ciąży
Gosc. Wyzej tak na raz zdarza sie 10kg ciasto tyle warzy a nie mozna go porozrywac wedlug tutaj norm ;) dla mnie chore ale czasem sie zdarza.... a skrzybki na piwo mniej nie waza i tak juz biore na dwa razy przy duzym ruchu nie wolno brac tak jak ja bore na 3 razy bo kolejki by byly do drzwi

Gość gość
"Od" tak to nikt nic nie stwierdzi, ale ot tak to ZUS może. To loteria, ale próbuj.

Gość gość
Autorko gdzie ty pracujesz, to jakiś zwykły bar, knajpa? 10 kg dźwigania to nie do pomyslenia:O

Gość gość w ciąży
Gość 19:09 tak pracuje w knajpie... :/ pizze kebaby i takie tam rzeczy... dlatego nie chce ryzykowac , szefowa tez nie i. Ona wie po prostu ze ka tu dluzej bede tylko przeszkodą... i chca mnie na zwolnienie wyslac :( a soe troche boje właśnie. Bo nie chce zostać bez środków. Ciąży nie planowalam aleale skoro sie zdarzyla to nie chce jej też stracic . To chyba nornalne

Gość gość
Przekalkuluj to sobie i zaryzykuj albo nie. Nie chcesz stracić ciąży to normalne i oby było wszystko dobrze. ZUS się doczepi albo i nie. Nie wiem ile zarabiasz, ale idąc na L4 masz do porodu pensję, potem macierzyński. Jeśli masz trudną sytuacje to próbuj, może się uda, ale jak nie jest tragicznie to może nie warto ryzykować? Po porodzie becikowe i kosiniakowe dostaniesz, a jeśli ZUS się doczepi to nie dostaniesz nic i jeszcze na dokładkę będziesz się z nimi użerać.

Gość gość w ciąży
Wiem to jednak moja sytuacja jest dosc jednak trudna w dodatku.. zrezygnowalam z renty dla tej pracy po tacie ktora mialam :( Zarabian jak szarak najnizsza :( ale w moim przypadku to duzo

Gość gość
to sie chyba ze zlym radca skibtaktowalas. wiele tu dziwwczyn pisalo ktore zaszly w ciaze zaraz po podjeciu pracy i zus oskarzyl je o wyludzenie i zostaly z niczym. poszukaj

Gość gość
z renty jakiej? I przepraszam z góry za może głupie pytanie, ale najniższa to ile na rękę? Masz partnera, mieszkanie? Pytam, bo może nie warto zaczynać z ZUSem, a może warto jeśli jesteście w sytuacji podbramkowej.

Gość gość
a co z ojcem dziecka

Gość gość
Wystarczy na umowie przepracowac 30 dni by moc w pelni legalnie isc na zwolnienie. Takie jest prawo. Pracujac do konca kwietnia bedziesz miala 60. To juz nie tak zle. Zus na ogol dowala sie do duzych pensji na stosunkowo lekkich stanowiskach pracy. Ciezarna kelnerka na L4 to nie jest nic podejrzanego, zwlaszcza, ze rotacja w takich zawodach jest bardzo duza. To tez ma znaczenie. Zbieraj dowody swojej pracy, liste obecnosci etc. Zus to ogromna instytucja ale ja rowniez obowiazuja przepisy i jak najbardziej mozna z nia wygrac na drodze sadowej. Pozdrawiam.

Gość gość w ciąży
Ojcoec dziecka pracuje ale. To nie o to sie chyba temat rozchodzi ;)... a najnizsza to, chyba kazdy wie ile jest w polsce 2100 netto. ;) ...

Gość gość
to jest loteria, albo sie dowala albo nie. jak sie dowala to bedziesz musiala oddac im to co ci beda wyplacac na L4. zwroc uwage tez czy twoja firma zatrudnia wiecej czy mniej niz 20 osob. jesli mniej to pensje z L4 po 33 dniu bedziesz dostawac od zusu i to jest mniej fajne bo dostaniesz ja z. co najmniej miesiecznym poslizgiem.

Gość gość w ciąży
Rozumiem . Pizzeria ma mniej niz 20pracownikow... to pewne... :/ z partnerem zarabiamy po tyle samo mieszkamy w wnajmowanym mieszkaniu. Teraz w dodatku kredyt pewnie wezmiemy na mieszkanie

Gość gość
Współczuję Ci. Zamiast cieszyć się ciążą, jak zwykle praca, praca i praca. Gdyby mi się coś takiego przytrafiło to nie wiem co bym zrobiła. Gdyby zus nie przyznałby mi macierzyńskiego, to leżałabym i kwiczała. Za co opłacić rachunki, kupić jedzenie, nie wspomnę o wyprawce dla dziecka. Z partnerem mamy osobny budżet. Więc wszystko dzielimy na 2. Nie wyobrażam sobie być na jego utrzymaniu. Doskonale rozumiem nieregularne miesiączki bo też takie mam i tak naprawdę co miesiąc mam wątpliwości, bo miesiączka cały czas się spóźnia. Moje zdanie jest takie. Kombinuj jak się da, żebyś dostała macierzyński, bo nikt Ci medalu nie da za to, że będziesz ,, w porządku wobec pracodawcy". Jak zostaniesz bez pieniędzy nikt Ci chleba nie da. Patrz tylko na swoje dobro i na dobro dziecka. Bez skrupułów. Nie słuchaj głupich uwag o wyłudzeniu. Co to za wyłudzenie?? Nawet gdyby. Wolę żeby nasze pieniądze z zusu szły na kobietę w ciąży, niż na jakieś nowe gmachy. Życzę zdrówka i pozdrawiam.

Gość gość
nikt wam nie kredytu jak jedna osoba pracuje i zarabia 2100zl. a macie wklad wlasny chociaz? ty nie pracujesz plus dziecko.

Gość gość w ciąży
Jej koleżanko bardzo co dziekuje za ta wiadomość podbiła mnie na duchu.. wlasnie to jest nasz kraj ze ludzie normalnie nie moga zyc bo musza sie martwić o lepsze jutro.... :( masakra jakaś

Gość gość w ciąży
Gość 19:50 a co Cię obchodzu nasz kredyt . Ja pracuje a kredyt dostaniemy bo tata pomaga... wiec nie sugeruj sie tylko zarobkami. Anwet nie wiesz na jaka sume kredyt co gdzie i jak i odrazu zakladasz ze nie dostaniemy jap*****le

Gość gość
jak jej odmowia macierzynskiego to przeciez bedzie miec kosiniakowe 1000zl.

Gość gość w ciąży
Akurat mieszkanie wlasne osiagniemy... dzięki tacie... mojego przyszlego meza... tak ze nie twoj interes :(