Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KateMami

Bliźniaki!!

Polecane posty

Gość KateMami

Witam, jestem w 14-stym tygodniu ciąży bliźniaczej i jeszcze to do mnie nie dociera bo brzuszek wcale się bardzo nie powiększa, mdłości minęły a ja i tak nie wiem od czego zacząć przygotowywania do tak ważnego wydarzenia w życiu każdej kobiety. Mam 22 lata i przebywam w Belgii, gdzie postanowiłam też zostać z moim chłopakiem że względu na stabilną pracę oraz dobre socjale. Podpowiedzcie mi, mamusie od czego zacząć? Czeka mnie niedługo zmiana mieszkania na większe a potem jeszcze więcej obowiązków i wydatków związanych z bobasami.. czas leci a ja stoję w miejscu a nie chce zostać z ręką w nocniku kiedy już nie będę miała dość siły żeby jeszcze sama zająć się przygotowaniami do przyjścia na świat Bąbli . Pomożecie? :)

Gość gość
Mam 21 i trojaczki ;)

Gość gość
"chłopak" to tak brzmi mało stabilnie jak na ojca twoich dzieci :O

Gość gość
też mam chłopaka i dzieci. co w tym złego?

Gość gość
Lo Jezu. Współczuje.

Gość gość
Ale pomogłyście. Dziewczyna napewno będzie całą noc o tych radach myślała. Ja mam 26 lat i roczne dziecko. Nie wiem jak jest z dwójką maluchów. Napewno mogę Ci polecić książkę najszczęśliwsze niemowlę w okolicy. Dla mnie wspaniała. Jeśli masz możliwość to szkoła rodzenia. Zorientuj się gdzie jakie są ceny jeśli chodzi o wyprawkę. Teraz możesz pochodzić po sklepach, pooglądać. Z kupowaniem lepiej się wyrobić tak do 30 tyg. To są bliźniaki i nie wiadomo jak się będziesz czuła. Mogę Ci doradzić że nie ma co kupować bardzo dużo małych ubranek bo dzieci strasznie szybko rosną. Chociaż bliźniaki zwykle rodzą się wcześniej i są zawsze mniejsze. Nie wiem czy masz tam kogoś kto będzie mógł Ci pomóc. Jak nie to może ktoś do Ciebie pojedzie. Po porodzie będziesz słaba i zmęczona więc opieka nad dwoma maluchami będzie dużym wyzwaniem. Daj sobie wtedy czas na dojście do siebie. Możesz pomrozić obiady, żebyś nie musiała myśleć o gotowaniu po porodzie. I bardzo ważna sprawa jak dla mnie o której się nie mówi. Jak urodziłam to byłam tak strasznie smutna, załamana. O wszystko płakałam. Myślałam że ze mną coś nie tak. A to jest normalne. Spadek hormonów po porodzie funduje taką jazdę bez trzymanki, że możesz myśleć że masz depresję albo jesteś złą matką. Nie wiem jak długo jesteś z chłopakiem i jaki on jest, ale to ostatni moment żeby zaangażował się w obowiązki domowe. Chyba że już to robi. Później nie dasz rady że wszystkim sama, a jeśli go wyręczasz to tak zostanie

Gość gość
bzdura, ze blizniaki rodza sie wczesniej. moje trojaczki wyszły w 35 i uznane jako donoszone

Gość gość
A ja mam 20 lat i czworaczki.

Gość gość
Ja mam 27 lat i bliźnięta. Początek to szok . Jak się urodza,to mega radość mieszana ze strachem Ale uwierz da się to.ogarnąć. teraz mają 2 lata. Nieraz myślałam że nie dam rady , plakali często , spali w innych porach Ale żyje :) a podwojnie kocham Cię mama nie do określenia.

Gość gość
Ja 18 lat i 6 raczki

Gość gość
W końcu dwoje twoich dzieci będzie miało tego samego ojca

Gość KateMami
Mój ,,chłopak ,, wspiera mnie we wszystkim bardzo i pomaga oraz mam 4 siostry i mamę, które po porodzie mnie nie zostawią bez pomocy, lecz chciałam usłyszeć coś od doświadczonych mam. Nie musicie być takie okrutne jeśli nie opisałam swojej sytuacji jako milutkiej i łatwej bo zapewne wiecie, że będąc tak młodymi mamami same byłyście dość przerażone sytyacja. Pozdrawiam

Nie jestes tak "bardzo mloda" :) sama w pierwsza ciaze zaszlam majac 22lata. Tez mialam "chlopaka" i raczej umiarkowanie stabilna sytuacje ale jakos przezylismy. Teraz mamy drugie w drodze i jedyne czego zaluje to ze drugie nie pojawilo sie wczesniej. Co do ciazy/macierzynstwa... ciaza blizniacza jest w PL z gory uznawana za zagrozona, nie wiem jak jest u Ciebie. Napewno jest wiecej rzeczy ktore moga sie wydarzyc i dobra rada z mojej strony - nie czytaj o tym! Chodz do lekarza i mow o ew. objawach ale sama nie edukuj sie za mocno w dziedzinie chorob i powiklan bo to tylko robi sieczke z mozgu. Jezeli chodzi o wyprawke to wg mnie najlepszy moment na jej kompletowanie to II trymestr (4-6mc) wczesniej jest za wczesnie a pozniej moze sie okazac ze poruszanie sie jest mozno utrudnione. Ja kupowalam ubranka od rozm. 62 bo moje pierwsze dziecko urodzilo sie majac 57cm czyli bylo juz za duze na ten najmniejszy rozmiar (50-56). Jesli nawet kupujesz malutkie ciuszki to w malej ilosci bo szybko dzieci z nich wyrastaja. Dobrze jest postawic na kolorystyke unisex bo zawsze zdarzaja sie niespodzianki ;) zaopatrz sie tez w kosmetyki dla niemowlat. Plyn do kapieli (ja uzywalam emolientow, np oilatum), jakies kremy uniwersalne/na odparzenia (u nas linomag, bepanthen) i octenisept do pielegnacji pepka. Zorientuj sie jak wyglada u Ciebie opieka poporodowa. Czy przychodzi jakas polozna ktora nauczy Cie "obslugi" dziecka :) jesli nie to szkola rodzenia moze byc dobra opcja choc ja z niej wiele nie wynioslam. Inaczej jest ubierac zywe dziecko a inaczej nieruchoma lalke... zastanow sie ja chcesz karmic, piersia czy mlekiem modyfikowanym ale badz przygotowana na obie opcje bo czasem wystepuja problemy z laktacja. Co do Twojej diety - w ciazy mozesz w zasadzie jesc co chcesz, wiadomo ze bez uzywek i raczej zdrowo. Po porodzie po prostu musisz obserwowac czy zjedzenie czegos nowego nie wplywa negatywnie na dzieci (odmowa jedzenia, problemy z wydalaniem).

A, i jak juz zaczna wychodzic z lozeczka (raczkowanie itd) koniecznie musisz zabezpieczyc mieszkanie. Zatyczki w gniazdkach, schody, dostep do niebezpiecznych substancji etc. Oczywiscie mozesz to zrobic wczesniej ale koniecznie przed puszczeniem maluchow "w swiat" :)

Gość KateMami
Wcale nie uważam, że to jakoś wcześnie na mają ciążę , to się zdarza :) większy szok to poprostu dwa jajeczka zamiast jednego. Dziękuję za dobre rady !!

Gość gość
Cudownie :) zawsze chciałam mieć bliźnięta :)))

Gość gość
Jestem w 25tygodniu z dziewczynka, Tez zawsze chcialam miec bliznieta :-) Masz jeszcze czas na przygotowanie sie. Duzo czytaj i sie dowiaduj. Ale ostatecznie - najwazniejsza jest twoja intuicja. Rad wysluchaj i podziekuj, ale decyzje podejmuj sama. Bog wybral Ciebie na matke tych dzieci, bo Ty sama wiesz co dla dzieci najlepiej. Gratuluje i powodzenia

Gość gość
Też chciałam mieć bliźniaki. Więc gratuluję :)

Gość Charlottka 101
Bliźniaki rodzą się wcześniej i taką ciążę uważa się za donoszoną na wcześniejszym etapie niż pojedynczą. Wcześniej też możesz poczuć się ociężała. Lepiej wcześniej wsztstko przygotowywać. Na Twoim miejscu skupiłabym się na wyprawce. Ja robiłam tak, że znalazlam sobie sklep internetowy z produktami niemowlęcymi i codziennie dokladalam nowe produkty dp koszyka robiąc research na ich temat. Nom jednego dnia mialam na tapecie wkładki laktacyjne u czytalam o nich na forach, innego smoczki, innego pieluchy. W ten sposób miałam wybrane najlepsze moim zdaniem produkty i teraz się ich trzymam :)

Gość gość
Dobrze ze się przeprowadasz bo to okazja do porządków. Moge ci właśnie polecić zeby poogarniać mieszkanie , zrobić porządek w szafkach, pozbyć sie rzeczy których od dawna nie używasz. Zaopatrz sie w produkty tzw. Suche makarony kasze mąki a też konserwy mrożonki bo potem wyjście do sklepu nie będzie proste. Ugotuj obiady i zamroź. Kąpletowanie wyprawki to pikuś i jest bardzo przyjemne. Moja rada kupuj ciuszki niekoniecznie ładne ale wygodne. Jeansy w rozm 56 to porażka. Zaopartz się w pajace i body. Mozesz teraz juz szukać wyprzedaży pieluch i kupić więcej. A na szkołe rodzenia idź z chlopakiem .on tam dowie sie duzo . Mój mąż był w szoku bo pierwszy raz usłyszał o nacinaniu krocza i aż pobladł. Życzę ci wszystkiego dobrego.