Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie lekarskie pracodawca wyplacil mniej niz na

Polecane posty

Gość gość

Czy to mozliwe zeby w jednym miesiacu zwolnienia lekarskiego na ciaze pracodawca wyplacil raz wiecej a w innym miesiacu mniej? Za ostatni miesiac dostalam duzo mniej kasy niz moje podstawowe wynagrodzenie. Jednak nie byla to na Tyle duza roznica zeby bylo to pomylka 100 z 80% wynagrodzenia(zwykle zwolnienie z ciazowym)

Gość gość
To ZUS wyplaca. Z nimi sie skontaktuj.

Gość gość
Nie, pracodawca mi wyplaca(pracodawca dostaje od zus)

Gość gość
Zasilek chorobowy liczy sie biorąc srednia z 12 miesiecy (oczywiecie gdy tyle czasu pracujesz, jesli krocej to z krotszego okresu ale zasilek chorobowy przelicza sie na nowo, tylko w sytuacji przepracowania 3 miesiecy kalendarzowych bez L4. Przeanalizuj swoje zarobki oraz okres kiedy bylas ostatnio na zwolnieniu. Moze sie okazac, ze np. po duzej podwyzce nie przepracowalas 3 miesiecy bez zwolnienia, wtedy zasilku nie przeliczyli na nowo i dostajesz na podstawie sredniej z wynagrodzenia przed podwyzki (z ostatniego wyliczenia zasilku chorobowego). Mam nadzieje ze mniej wiecej jasno sie wyrazilam :)

Gość gość
I jeszcze jedno, wyliczona kwota jest kwotą za 1 dzien pracy. Takze w przypadku krotszych miesiecy, dostaniesz mniej pieniedzy, proporocjonalnie do ilosci dni- najmniej w lutym ;)