Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wrócilibyście do Polski będąc w takiej sytuacji

Polecane posty

Gość gość

Pracując w Wielkiej Brytanii za najniższą krajowa, wynajmując pokój, który zżera polowe wypłaty, mieszkając w domu z obcymi ludzie i praktycznie nic nie odkładając, bo nie ma z czego, taka wegetacja a nie życie

Gość gość
Ja mam tak w Polsce

Gość gość
up

Gość gość
w PL nawet tego nie będziesz mieć bo praca za minimum ( i to z magistrem ) to nawet nie przeżyjesz samodzielnie w dużym mieście tu masz bezrobocie i dochody w PL https://zapodaj.net/0da54b9263490.jpg.html

Gość gość
w PL gòwno zarobisz i wydasz 2X tyle, a to tylko jeśli wogóle prace znajdziesz za jakieś grosze, a w PL jest drogo w hooj, nie wiem jak większość tam żyj****ardzo skromnie chyba. W UK naucz się języka i spierniczaj z Londynu, bierz kursy i potem inną prace, a potem na studia i zrób coś z siebie, bo masz okazje, w PL wegetacja to szczyt marzeń.

Gość bez kasy do PL nie wracaj
Lepiej żyć za minimum w UK niż za minimum w PL, ale co ja tam wiem, wracaj i potem będziesz znowu wyjeżdżać z PL jak prawie wszyscy.

Gość gość
Nie wiem. Masz rodzinę? Ja bym nie wracała.

Gość gość
Niestety,ale jesli w Polsce nie masz swojego mieszkania/domu, to w sumie bedzie tak samo. Chyba, ze wiesz, ze dostaniesz dobra prace, zaraz bedzie opcja na kredyt i jesCze starczy ci na dobre zycie. Jesli nie - albo wiekszosc pójdzie na wynajem, albo będziesz skazana tez na pokoj z obcymi i tez nic nie odłożysz. A i jesCze mozesz miec kłopot ze znalezieniem pracy, bo pracodawcy chyba myślą, ze jak byłaś za granica, to będziesz od razu oczekiwała ekstra pensji. Tez radzę, przeprowadź sie do tańszej miejscowości.

Gość gość
Anglicy po brexicie będą chcieli wykurzyć Polaków więc lepiej nie będzie, tylko fachowcy mają jakieś szanse, a w Polsce wegetacja to codzienność więc dobrze się zastanów gdzie wolisz wegetować.

Gość gość
Jak rodzice zuja to wroc.Ja nie mam do kogo wiec jeszcze pociagne tu kilka lat ale jakbym miala rodzine w Polsce to bym wracala i szla na studia .

Gość gość
Pojedź do innego kraju

Gość scorpionadrink
pracowałem wiele miesięcy w Londynie i znam realia, zatem spróbujmy podsumować , - zarabiasz minimalną kwotę w UK , czyli ok. 8 funtów za godzinę pracy , to jest ok 55 PLN za godzinę pracy w Polsce a Polki nawet nie otrzymują 14 PLN za godzinę pracy i tyrają po 10 godzin dziennie albo na dobę , na co jeszcze narzekasz, czy narzekasz, że z kranu płynie tylko zimna woda ? jesteś szczęściarą, że możesz się w zimnej wodzie wypucować do czysta, mnie takie przyjemności omijały , gdy byłem w UK

Gość gość
idź na studia w UK nawet pożyczaj na nie jak trzeba

Gość gość
22:14 twoje przeliczenie nijak sie ma, powinieneś raczej napisac, zeby autorka przeliczyła, co moze zrobic za 8 funtów, a co w Polsce za 8 zl. Wtedy to ma sens.

Gość durne porównania
scorpionadrink dziś po hooj przeliczasz na PLN gdy w Londynie są ceny w £??? i drogo jak hooj. Koszty w Londynie to masakra, pokój £500 czyli 2400PLN, w PL 2400 to nawet 50% ludzi nie zarabia

Gość gość
Za 500 funtów nie wynajmiesz pokoju w Londynie, 600-800 funtów miesięcznie to tak minimum

Gość gość
no to jeszcze lepiej w tym Londyńskim szambie

Gość gość
@dziś dokładnie, zrobiłabym tak samo, powrót do Polski i pójście na studia UK to było dobre 10-20 lat temu a nie teraz i lepiej już nie będzie

Gość zjèbali dwa kraje
gość dziś zarobi 800funta i wyda 800funta na pokój, czyli to samo co w PL, zarobi 1200PLN i wyda 1200PLN na mieszkanie, w obu wariantach nic nie zostaje

Gość gość
scorpionadrink dziś Piszesz ładnie pięknie przelicznik zarobków, ale zapomniales najważniejszeszego, że życie w UK jest bardzo drogie, wynajem, ceny w sklepie, itd.

Gość gość
A studia z PL mu dadzą nie wiadomo co :D Na medycynę lub inny konkretny kierunek się nie dostanie, wiec może sobie odpuścić.

Gość gość
@dziś a skąd ty wiesz na co autor/ka się dostanie/nie dostanie?

Gość gość
Zycie w uk bardzo drogie? A w Polsce to takie taniutkie?

Gość gość
22:35 Sadze, ze jak musiał/a wyjechać do UK to z bogatego domu nie jest.

Gość gość
W polsce jest jeszcze gorzej

Gość gość
Oj jak mnie denerwują tacy ludzie przeliczający funty na złotówki. Wez zapytaj lepiej o koszty wynajmu mieszkania, o rachunki za prąd, wodę albo podatek council tax, komunikacje miejska itd., a nie przeliczaj bo nijak to się ma do rzeczywistości. W Polsce 8 funtów na godzinę to byłoby naprawdę sporo, ale w uk żyjesz jak dziad zarabiając tyle i taka niestety jest prawda

Gość gość
@gość dziś z czym jest gorzej w Polsce?

Gość gość
W Pl wcale nie jest źle. Ja zarabiam 2300 zl (żaden cymes, prawda?), 1300 zl -wynajem mieszkania+oplaty. Żyję za pozostałe 1000. Wystarcza z powodzeniem.

Gość gość
Od wielu osób słyszy się, ze to właśnie w Polsce się polepsza, a w uk robi się natomiast coraz gorzej (z praca/zarobkami/kosztami) i chyba coś w tym naprawdę jest