Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Synek nie chce chodzic

Polecane posty

Gość gość

Ma 13 mcy. Gdy mial 9.5 zaczal raczkowac i wstawac w lozeczku. Od 1.5 miesiaca chodzi jedynie trzymajac sie mebli. Za raczke nie chce. Potrafi wstac na nogi bez podpierania, ale zaledwie kilka razy zrobil moze 2 kroczki i nie widze, by go ciagnelo do chodzenia samodzielnego. Trzymajac sie lawy jedna raczka potrafi zrobic nawet kilka krokow w tyl, potrafi sie schylic po jakis przedmiot trzymajac sie komody. I na tym koniec. Ostroznie wstaje i siada. Niby ma czas, ale widze coraz wiekszy nacisk otoczenia, tj. rodziny i znajomych i zdziwienie, dlaczego nawet nie probuje. Ogolnie bardzo sprawnie porusza sie raczkujac. Czy sa piwody do obaw? Czy to po prostu dziwne wyobrazenia innych, ze dziecko ma ponad rok i nie chodzi samo a nawet za raczki nie chce?

Gość gość
Hej. Moja córka ma prawie 14 mscy. Raczkuje od ,8 msca. Chodzi przy meblach. Robi parę kroków sama w ciągu dnia. Wiesz co-daj synkowi czas. Spokojnie. Za niedługo będzie biegał. Pozdrawiam:)

Gość gość
On zaraz ruszy. Jak zrobi 2 kroki sam to jest tylko kwestią dni jak zacznie chodzić.

Gość gość
Widocznie się zraził, upadł,pamięta to i się teraz boji.

Gość gość
Daj mu czas. I nie prowadzaj za rączkę, nie powinno się tak robić jeśli dziecko nie chodzi samo. Otoczeniem się nie przejmuj, przecież to normalne że każde dziecko rozwija się w swoim tempie.

Gość gość
Wiesz, znam takiego dzieciaczka, którego tata emocjonalnie zareagował jak zobaczył, że jego syn pod jego chwilową nieobecność (do kuchni poszedł coś zanieść), akurat wstał i zrobił ten pierwszy krok. Kolega zastał go stojącego samemu i krzyknął z radości. Tak się maluch wystraszył, że ponownie zrobił samodzielnie te kroczki 1,5 miesiąca później :D Spokojnie. I na Twojego synka przyjdzie czas. Może się czegoś przestraszył, bo się zachwiał, coś pomyślał, albo jeszcze się nie odważył. Przecież te maluchy, to też myślące po swojemu istoty :)

Gość gość
Najwidoczniej to nie jest jeszcze jego czas na chodzenie. Raczkuje, chodzi przy meblach, czyli wszystko jest prawidłowo.

Gość gość
A to nie. Ja go zachecam jak wstanie i sie ciesze a nie krzycze z radosci. Ta opcja odpada. To samo z upadkiem, synek zrobi 2 kroki i pac na tylek. Ale wtedy sobie mowi tylko bam i wstaje dalej tylko juz nie probuje isc. No i chyba sprawniej i szybciej dla niegospodarność jest poraczkowac. To robi bezblednie. No i wlasnie w ciagu ok. 2 tyg wstal moze 7 razy i zrobil te 2 kroczki. Ehh moja mama mi troche nawciskala ze to dziwne, bo skoro raz probowal to powinien z uporem maniaka probowac az do skutku.

Gość gość
Dziekuje za wsparcie i opinie. Tylko mnie utwierdzily w tym by poczekac i nie daj Boze nie prowadzac za te nieszczesne raczki ( probowalam 2 razy by zobaczyc tylko co zrobi).

Gość gość
A moja corka wolala zlapac sie reki w tym wieku i sobie szla dosyc sprawnie, przy meblach tez. Przelamala sie i ruszyla sama w wieku 15mcy.

Gość gość
Aha, moja córka tak jak przedmówczyni koniecznie chciała iść trzymając się naszych dłoni (miała 10 miesięcy). To było bardzo czytelne. Niedługo później odważyła się sama. Zobaczyła, że nie takie to straszne ;)

Gość gość
Moj synek zrobil pierwszy krok jak mial 14 miesiecy, teraz ma 18 i biega jak szalony :)

Gość gość
Toz to plaga z tymi glupimy pyraniami, czy dziecko chodzi, bo ma 12, 14, 14, 15 miesiecy! U moich tesciow na wsi panuje wrecz przekonanie, ze dziecko musi " przechodzic roczek". Ile ja sie z nimi nawojowalam bo moja corka zaczela chodzic sama chwile przed skonczeniem 15 miesiecy! Wczesniej tez tylko trzymajac sie czegos/ kogos. Pamietam te insynuacje, ze chora jest pewnie ( i to nie tylko tesciowie tak wyrokowali), kupili wbrew mi chodzik, bo dziecka musi sie uczyc... Dostali taki zjeb ze tesciowa biedna az sie poplakala bo ona chce dobrze a mi na dziecku nie zalezy ( pytala mnie 3 razy czy kupic chodzik, mowilam ze nie, dzwonila do.mego meza, mowil jej tez NIE).

Gość gość
Cwaniak maly i tyle. Po co ma probowac, skoro doskonale przemieszcza sie raczkujac a skoro potrafi wstac to i tak zdobedzie, co chce.

Gość gość
Moja córka za trochę ponad dwa tygodnie skończy 15miesiecy i też chodzi tylko przy meblach,nie staje jeszcze sama,jeśli stoi to musi się czegoś trzymać.Ma frajdę jeśli ja czasem prowadzanie pod pachy lub trzymając za łokcie.Nie martwię się,widzę,że robi postępy i prędzej czy później ruszy.

Gość gość
Kobiety, przestancie sie kierowac kilkoma przypadkowymi odpowiedziami na kafeterii, jesli chcecie rady- sa przeciez specjalistyczne strony w necie, wystukaj rozwoj dziecka 13mies, czy podobne, dowiesz sie.

Gość gość
Nie ma co kierowac sie tym co niby dziecko musi w danym miesiacu. Wiadono ze dzieci sa rozne a ogolne normy szerokie. Prawidlowe jest chodzenie i w 10 i w 13 mcu, do 18mca dziecko ma czas na samodzielne chodzenie.

Gość gość
Trzynastomiesięczne dziecko absolutnie nie musi jeszcze samo chodzić. Ma czas do osiemnastego miesiąca. Większość dzieci, które znam nie chodziła w tym wieku. Moja córka zaczęła chodzić jak miała skończone 16 miesięcy. Też się nasłuchałam od rodziny różnych rzeczy. Chodzik chcieli kupować na siłę, ostatecznie zgodziłam się na pchacz. Kazali podawać witaminy, bo może ma za słabe kości, wysyłali mnie do lekarzy, próbowali na siłę prowadzać dziecko pod paszki, na co im oczywiście nie pozwalałam. Ogólnie cyrk był, ale ja powtarzałam do znudzenia, że dziecko ma czas do osiemnastego miesiąca i koniec. W końcu nadszedł ten wielki dzień, kiedy córka przestała się uparcie trzymać mebli i poszła sama.

Gość gość
Moja wczoraj skonczyla rok i jeszcze nawet nie wstała. Byłam z nia u neurologa i wszystko jest ok- mam jej dac czas.

Gość gość
Daj mu CZAS. mój syn sam siedział jak miał 8 miesięcy. nie raczkował , lecz pełzał od 10 miesiąca. sam postawil pierwsze kroki bez trzymania się mebli czy ręki jak mial 15, prawie 16 miesięcy. ludzie się dizwili bo mysleli, że ma dwa lata a nie chodzi, ależ mnie wkurzali ;) (jest wysoki "od zawsze"). miesiąc po tym, jak postawil pierwsze kroki, biegal jak szalony. będzie dobrze !! moj syn ma teraz 8 lat, aż 138 cm i biega jak wariat za piłką ;)

Gość gość
23:19 a ile miał jak samodzielnie wstał?

Gość gość
nie przejmuj się, chłopaki są spowolnione w rozwoju motorycznym jak i intelektualnym, czasem nie mówią do 3 rż, tu na forum pełno postów że synek nie robi czegoś, co juz powinien umieć, z dziewczynkami nie ma takich problemów, one zwykle są ze wszystkim do przodu

Gość gość
Jest cos takiego jak rechabilitacja, wizyty okolo 50 zl.... co Ci szkodzi zapytac specjaliste od malych dzieci ????

Gość gość
Wizyty 50 zl to chyba na wsi. Mieszkam w duzym miescie w PL i ceny zaczynaja sie od 80 zl, a jak jest ktos dobry to bierze 120 zl.