Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monicamonica25

9 miesieczniak nie umie siedziec

Polecane posty

Gość monicamonica25

samodzielnie? nawet o tym nie mysle on nie siedzi posadzony wcale ani chwili proszę o podpowiedz inne mamy (dodam ze potrafi pełzać i ustawia sie czesto w pozycji do raczkowania a takze wspina sie na meble) czytalam o obnizonym napieciu i nic nie pasuje bo kacper jest sporym, zywym dzieckiem ktore dotychczas wydawalo sie bardzo silne (prócz tego ze siedzenie go nie interesuje i nie umie sie utrzymac w tej pozycji) Czy ktoras mama miala podobnie z dzieckiem?

Gość gość
To wcześniak?

Gość monicamonica25
Nie urodzony w terminie bez komplikacji, zdrowy jak ryb do tej pory

Gość gość
Och, faktycznie super pomysł - zapytaj się na kafeterii, zamiast pójść do lekarza.

Gość monicamonica25
Unuwiona jestem do lekarza za trzy tygodnie bo wcześniej nie chciano dać nam terminu

Gość gość
Mam córce u, której wykryto wzmożone napięcie mięśniowe. Dziecko urodzone w terminie, tez wydawała się silna bo szybko podnosiła główkę z pozycji na brzuchu i nawet kilka razy przekrecila się z pleców na brzuch, w wieku 4 miesięcy jak by się zatrzymała w miejscu (jeśli chodzi o rozwój psychoruchowy). Rodzinny twierdził ,że ma czas itp. Przed 6 miesiącem na szczepieniach wymusialam od lekarza skierowanie do poradni rehabilitacjyjnej, neurologa. Potwierdziły się przypuszczenia (mam koleżankę, której syn mial to samo). No i od ponad miesiąca się rehabilitujemy. Córka niby robi postępy, ale też nie siedzi, moje starsze dziecko w jej wieku już stało na nogach. Także nie ma ns co czekać, im wcześniej zaczniecie działać tym lepiej. Może spróbuj się prywatnie umówić do fizjoterapeuty. Pozdrawiam :)

Gość monicamonica25
Dziękuję za odpowiedź Postaram sie U syna caly czas widzę rozwój tylko w kwestii siedzenia zero postępów Jak leciał tak leci w każdą stronę A czym wzmożone napięcie jeszcze się może charakteryzować?

Gość gość
Poczekaj jeszcze miesiąc:)

Gość gość
U każdego dziecka trochę inaczej, u nasrodzinny nawet nie specjalnie to zauważył. Proszę poczytać na internecie.NiNie zgodzę się z opinią wyżej żeby czekać bo lepiej wydać kasę na prywatnwgo lekarza a później uchodzić za ,, przerazliwiona" niż pluć sobie w brodę, że się nie reagowało wcześniej. Dziecko póki jest giętkie można dużo wypracować, i czas się niestety liczy

Gość gość
Moja córka usiadła jak miała 9,5 mcy. Teraz ma rok. Obserwowalam objawy wzmozonego napiecia miesniowego ( krzyzowanie nóg, zaciskanie piesci). Na bilansach pediatra zawsze mowil ze wszystko ok. Ostatnio umowilam sie na wizyte u neurologia i tez stwierdzila ze z dzieckiem wszystko ok.

Gość gość
Trzy tygodnie? Do lekarza z dzieckiem chodzi się prywatnie. Co Ty na własnym potomstwie żydzisz?

Gość gość
Mój nie siedzi a 13.04 skończy 10 miesięcy. Pełza, turla się, leży na boku podpierając się ręką (podobno wstęp do siadu z pozycji bocznej). Byłam u neurologa i mnie spieprzył, że zachowuje się jak co druga matka i doszukuje się nieprawidłowości w zdrowym dziecku. Lekarz stwierdził, że teraz bardzo modne jest rehabilitować nawet zdrowe dzieci byle by przyspieszyć procesy, które tak czy siak przyjdą w swoim czasie, bo przecież "syn koleżanki ma 7 miesięcy i robi już salto, a mój nawet nie chodzi".

Gość gość
do 22:40 i co, dalej chodzisz do tego buca, który zbagatelizował problemy w rozwoju dziecka?

Gość monicamonica25
gosc 22:40 ale jak posadzisz to dziecko siedzi? bo moj nic a nic nie widze objawów napiecia-nie krzyżuje nog i nie zaciska pięści hmmm

Gość gość
U nas było to samo. Córka zaczęła siadać jak miała 10 miesięcy. Chodzić jak miała 13.

Gość Kasia 234
jeszcze parę dni temu miałam ten same obawy synek nie siedział nawet posadzony. Pełzał i ogólnie widziałam ze robi postępy był coraz szybszy tylko nie chciał siedzieć i raczkować . powiedziałam ze daje mu czas do momentu aż skończy 10 miesiecy. i idę do neurologa albo fizjoterapeuty. I jak miał 10 miesięcy i dwa dni usiadł sobie sam 10 miesięcy i tydzień jak wstał sam przy meblach . 10.5 zaczął raczkować .

Gość gość
idz do pediatry i nie panikuj, moja zaczela siedziec po skonczeniu 9 mca a tydzien pozniej zaczela wstawac, dziecko moze pozniej szybciej się rozwijac

Gość monicamonica25
dzieki Kasia 234 dziś za twoj komentarz bo mnie ciut uspokoil :) oby moje dziecko tez w koncu ruszylo w kwestii siedzenia :) a jak u ciebie bylo? dziecko tak nagle zaczelo miec sile by utrzymac sie na siedząco? :)

Gość gość
Szczepienia nam zaszkodzily. po kazdym byl problem neurologiczny. Nie szczep wiecej .

Gość monicamonica25
mieszkam za granica - ziecko nie szczepione od urodzenia

Gość monicamonica25
*dziecko

Gość gość
Nie czekaj, podzwon, zaproś do Domu fizjo, ale najpierw dowiedz sie o takiego, ktory pracuje i zna sie na małych dzieciach. Moje dziecko wciaz nie siada prosto, ciągnie na lewa stronę, doszło juz nawet do lekkiego skrzywienia kręgosłupa w lewo. Ćwiczy, a im dziecko starsze, tym ciężej, bo jest *****iwe, silne. Zadbaj o to czym Przedzej, zwalszcza, ze juz wstaje. Bez rehabilitacji sie nie obędzie moim zdaniem. Im szybciej tym lepiej. I nie zrażaj sie, ze przez cały czas ćwiczeń z rehabiltantem bedzie płakał. Pokaże ci spec co i jak i sama potem tez będziesz musiała troche go zmuszać i ćwiczyć sama (jak ci sie uda po kilka razy Dziennie zrobic to juz duzy sukces).

Gość gość
Bo tak jak u mojego synka - twoj nabył juz umiejętności wstawania na nóżkach, a nie siada. A powinien isc z umiejętnościami po kolei. Mnie tez troche zawstydził rehabilitant, ze juz wiele wcześniej powinnismy sie dowiadywać i rehabilitowac.

Gość gość
gość dziś do 22:40 i co, dalej chodzisz do tego buca, który zbagatelizował problemy w rozwoju dziecka? X To nie buc, ale prof naprawdę dobry specjalista. Syn został zbadany należycie, włącznie z USG główki. Ufam mu. Mój syn jest zdrowy, nie ma problemów w rozwoju. Jego "problemem" są najwyżej gabaryty, bo jest dosyć długi i ciężki, jak się urodził miał 63cm długości i ważył 4,200kg. Urodzony o czasie, siłami natury. Ja swojego syna nie sadzam. Czekam aż sam to zrobi. Dam mu czas, ja sama usiadłam podobno po 11 miesiącu, a chodzić zaczęłam w 17miesiacu. Nie miałam i nie mam żadnych problemów z motoryką.

Gość monicamonica25
gość dziś a twoje dziecko ile ma teraz miesiecy ? i co mowił rehabilitant? ze skąd ma te problemy z siadaniem?

Gość gość
Mój 20 skończy juz 15 mcy. Rehabilitant powiedział, ze juz dobrych pare miesiecy temu powinnam szukac pomocy, zwalszcza jesli intuicja mi podpowiadała, ze cos jest nie tak. Bo pediatra ci powie, ze do roku ma czas, zeby usiąść, tylko moze nie usiasc na rok i szkoda tylko czasu. Wyglada na to, ze ma słabsze napięcie z lewej strony. Długo pełzał, powoli przymierzal sie do raczkowania, zaczął juz wstawać przy meblach i przemieszczać sie, potem Zaczął raczkować, ale odruchu do siadu prostego Wciaz nie ma - siada na piętkach, badz lezy na lewym boku albo siada podparty na lewej ręce.

Gość gość
Pisze ci to, bo warto czasem posłuchać siebie, niz słuchać lekarzy. A im dalej, tym gorzej - młodsze i jeszcze mniej *****iwe dziecko łatwiej ćwiczyć.

Gość monicamonica25
bardzo bardzo dziekuje za te cenne slowa:) wydaje mi sie ze moj tez moze miec slabsza jedna strone bo pełza używając tylko jednej nogi a dugą podciaga za soba ... Udam sie do rehabilitanta jak najszybciej!

Gość gość
Zacznij od neurologa, a nie rehabilitanta. To neurolog ocenia czy potrzebne są ćwiczenia czy nie.

Gość gość
07:36 neurolog moze stwierdzić, gorzej tylko jesli stwierdzi, ze dziecko ma jeszcze czas, czas minie i dalej nie bedzie siedział, wiec szkoda czasu marnować. Autorko moj wlasnie tez pełzał na jedna stronę.