Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin Higienistka Stomatologiczna czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
Moze ktos dac linka do klucza.

Gość Hig
Skąd odpowiedzi podane wcześniej w temacie? Wg tych odpowiedzi mam 39/40 co mnie odrobinę dziwi. Proszę o klucz 100% poprawny.

Gość gość
klucz oficjalny z CKE : 1b 2b 3a 4a 5d 6b 7c 8b 9d 10a 11c 12b 13b 14b 15c 16d 17d 18c 19 b 20a 21b 22d 23c 24a 25d 26c 27d 28a 29a 30b 31c 32c 33d 34c 35c 36b 37c 38c 39b 40a koleżance udało się wczytać stronę.... mam 39/40 :D :D :D

Gość gość
wstawiła bym wam tutaj w postaci pliku ale niestety się nie da :(

Gość gość
wow, gratulacje! ja mam 32/40... oczywiscie zmienilam kilka poprawnych odp. na błędne, tak to jest jak czlowiek za duzo kombinuje :)

Gość gość
udało się wstawić :) można iść spać :) koleżanka od 39pkt :)

Gość gość
dzięki i gratulacje :)

Gość gość
Dziewczyny 30 poprawnych to juz jest dobry wynik!!!

Gość gość
a jak wam poszło?? to teraz dziewczyny bierzemy się za praktyczny.... dziewczyny z 25 wstawiajcie co było... co w arkuszach. A my będziemy robić burzę mózgów :)

Gość gość
33/40 był mega trudny jestem zadowolona oczywiście też zmieniłam z dobrej na złą odpowiedż ważne że zdane jeszcze tylko praktyczny do zdania

Gość gość
U mnie 30 /40 i potwierdzam był trudny u mnie takie zdanie mają wszystkie dziewczyny ,wszystkie raczej zaliczyłyśmy ale bez rewelacji ,dużo było z ortodoncji,z Endo a nic praktycznie z profilaktyki próchnicy,także dziwny trochę ten egzamin był.

Gość gośćBiałaPodlaska
Trudny egzamin? A kto mówił, że będzie lekko?

Gość gość
Z Bialej Podl. Nie lybie jak ktos takie madrosc***isze. Tu nie chodzi o rewalizacje. Morzna duzo umiec a w stresie ta wiedza ulatuje. Wiem sama po sobie. Ale zdane i jest dobrze!!!

Gość gość
Biała Podlaska.... tu chodzi o obiektywną ocenę.... z tego co się uczyłam styczniowy test zdała bym na 100% był banalnie prosty. Tak samo z lat ubiegłych. A tutaj to jakieś nieporozumienie. To jest test spr naszą wiedzę, a jaką rolę ma higienistka to każda z nas doskonale wie. Więc jestem zdania, że egzamin faktycznie był z wiedzy stomatologicznej ale czy dla higienistek.... ??? wątpię. U nas jednogłośnie cała grupa uznała, że egzamin mega trudny. Każda z nas spodziewała się trudnego testu... ale żeby aż tak to nie.

Gość gość
hej dziewczyny a gdzie jest opisane co będzie potrzebne na egzamin praktyczny? jakie wytyczne?

Gość gość
Biała podlaska nikt nie mówił że będzie łatwo ale ile z tych pytań było powiązanych z higieną,no sorry ale niewiele

Gość gość
Biała podlaska nie mądrzyj się ,te mundrości zostaw dla siebie:)

Gość gość
Hej Jak tam miał już ktoś egzamin praktyczny ?

Gość gość
gość dziś hej dziewczyny a gdzie jest opisane co będzie potrzebne na egzamin praktyczny? jakie wytyczne? prześledź cały wątek bo już jest napisane co będzie

Gość gość
Skaling ręczny robicie kiretami czy sierpami? Co gdzieś spojrze to jest inne info

Gość gość
Jest coś w jańczuku o skalingu bądź jakaś inna książka z której można się przygotować żeby było poprawnie?

Gość gość
Po 1 szkoła dostaje wytyczne jakie ma przygotować materiały, po 2 nasza szanowna Pani dyrektor która ma znajomości w komisji zapewniła nas o skalingu ręcznym :) dziewczyny z poprzednich lat również wcześniej wiedziały o zadaniu i nigdy nie było zaskoczenia

Gość gość
nie ma co wyjaśniać, ucz się do wszystkich zabiegów, powodzenia :)

Gość gość
gość dziś Jest coś w jańczuku o skalingu bądź jakaś inna książka z której można się przygotować żeby było poprawnie? polecam "zasady i techniki pracy w gabinecie stomatologicznym" TEB, "profilaktyka profesjonalna" TEB, oraz "usuwanie złogów nazębnych" W. Jurczyński

Gość gość
skoro nie ma w wysłanym do szkół zapotrzebowaniu (czyli co mają naszykować na egzamin) kiret to jak chcesz robić skaling kiretami??? wytłumaczysz mi to??? pisze się po 1000000 razy, że będzie skaler : dwie końcówki trójkątna i łopatka oraz sierp. Zobaczymy co będzie czy ręczny czy ultradźwiękowy. I czytanie ze zrozumieniem dziewczyny. Ileż można się powtarzać!

Gość gość
dwa tych wytycznych czy zapotrzebowania nigdzie nie dostaniesz ani nie znajdziesz w necie. Te wytyczne dostają tylko i wyłącznie szkoły!!!!!!! Jak się ma fajnych nauczycieli to mówią co CKE kazało naszykować i na tej podstawie ocenia się jakie może być zadanie praktyczne.

Gość gość
Dokładnie, nigdzie wytycznych nie znajdziesz, bo gdyby jakaś szkoła była na tyle głupia i wrzuciła do internetu wytyczne, CKE w ostatniej chwili by zmieniło i wytyczne i cały zabieg ( tak, mają do tego prawo). Nas uczulali w szkole żeby najlepiej nikomu nie mówić co się wie, ewentualnie zaufanym osobom , bo są krety z CKE wszędzie i szukają informacji czy sie szkoła wygadała uczniom bo nie teoretycznie jej nie wolno, a w praktyce większość szkół podaje i przygotowuje zdającyh do tego jednego zabiegu co ma być

Gość gość
Kireta nie jest potrzebna do skalingu ręcznego, higienistom nie wolno robić kiretażu, masz sierpy motyczki lemiesze haki... Brak kiret jest logiczny...