Gość Nika9876 Napisano Kwiecień 10, 2018 Cześć, mam 19 lat i jestem dziewczyną. Od około 5-6 miesięcy mam problem z wymową. Tym problemem jest jąkanie. Zdarza się, że mówię ładnie, ale rzadko tak mam. Boje się rozmawiać z innymi, w szkole czytać i robić prezentacje, unikam tych czynności jak ognia. Od paru miesięcy jestem ciagle smutna i przygnębiona. Opuszczam bardzo często szkole z tego powodu. Nie miałam takich problemów wcześniej, zawsze chętnie chodziłam do szkoły, ale odkąd jestem ciagle smutna zaczęłam się jąkać a razem z tym zaczęłam bać się rozmów z ludźmi. Jestem w stanie mówić normalnie, ale ze stresu przed wypowiedzią czy czytaniem jąkam się jeszcze bardziej. To sprawia, ze bardzo pogorszyły mi się oceny w szkole i nawet chciałam przerwać naukę. Ten strach i ciągły smutek oraz ta wada wymowy sprawiają ze jestem CODZIENNIE smutna i myśle tylko o tym i płacze. Powinnam iść do lekarza? Do jakiegoś logopedy a może psychologa? Sama nie wiem czy ta wada wymowy wynika z nastroju i ciągłym życiu w strachu czy na odwrót. Doradźcie proszę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach