Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co kupić do pielęgnacji pępka noworodka?! Całkiem o tym zapomniałam!!

Polecane posty

Gość gość

Rodzę na dniach i NIC NIE MAM na taką ewentualność ;) Co potrzebuję aby ten pępek myć? Czy co ogólnie z nim robić?

Gość gość
Nic! Najlepiej nie ruszać.

Gość gość
Powiedza Ci w szpitalu, opinie sa rozne, nam kazali psikac octaniseptem i nie moczyc podczas kapieli. Odpadl dopiero po 6 tyg bo pepowina byla gruba

Gość gość
Podobnie jak ktos wyzej. Octenisept lekko gazikiem po pepku. I nie moczyc a jesli to dobrze osuszyc po kapieli gazikiem.

Gość gość
Nie ruszać, nie moczyć. Sam odpadnie . Jeżeli skóra w okół zaczerwieni się, lub pojawi się wysięk zasięgnąć porady lekarza, lub położnej. Mój wnuk urodził się 1 kwietnia, wczoraj tak traktowany pępek sam odpadł. Powodzenia.

Gość gość
Przemywac gazikiem popsikanym octaniseptem. Faktycznie ladnie i szybko się goi.

Gość gość
a co tu pielęgnować? Strup odpadnie i się go wyrzuca. Do albumu chcesz sobie włożyć, że musi być wypielęgnowany?

Gość gość
Octenisept jest bardziej po to zeby sie nie wdalo jakies paskudztwo, a wiadomo, ze od pieluszek, ubranek jakies mikroskopijne resztki moga sie tam dostac. Lepiej wokol pepka przemywac lekko wilgotnym gazikiem z octeniseptem. A kiedy odpadnie to juz indywidualna sprawa, ani nic nie robienie ani traktowanie octeniseptem nie ma wplywu na czas odpadniecia.

Gość gość
ja nie robilam nic, tak jak mi mowili w szpitalu, ale nie rodzilam w Polsce. dziecko ma 3 lata i ladny pepek ;)

Gość gość
Ja urodziłam synka 4 kwietnia a dzisiaj odpadł mu kikut :) w szpitalu psikali po kąpieli octeniseptem i w domu robiłam tak samo, czyli przez ostatnie dwa dni.

Gość gość
Pamietaj zeby wywijac pieluszke zeby pepka nie zakrywala

Gość gość
Z tym pępkiem, to cały czas się zmieniają zalecenia jak go pielędnować. 10 lat temu musiałam kupić spirytus w spożywczaku rozcięczać z wodą i dookoła patyczkiem nasączonym przemywać przy każdej zmianie pieluszki. Odpadl w 10 dniu. 5 lat temu przy drugim dziecku spirutus już samo zło i tylko octanisept. Pępęk babrał się 3 tyg. Pod koniec wkurzyłam się i potraktowałam go spirytem. A w zeszłym roku z kolei dostałam zalecenie w szpitalu, że w tej chwili jest tak zwana sucha pielęgnacja pępka. To znaczy, że jałowym gazikiem wycierasz tylko dookoła tą żółtą maź i to wszystko. Tym razem pępuszek odpadł też po 10 dniach.

Gość gość
Fiolet, tylko i wyłącznie. Z pierwszym dzieckiem babralam się z octaniseptem, 6 tygodni dziad się trzymał. Z drugim dzieckiem fiolecik, i szybciutko odpadł i ładnie.