Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za małe dziecko? Ile ważyły Wasze?

Polecane posty

Gość gość

Witam przyszłe mamy. Jestem aktualnie w 33 tygodniu ciąży (zaczętym, skończone 32 tygodnie). Wczoraj miałam wizytę u ginekologa, gdzie usłyszałam, że syn waży 1650 gramów. Czy to nie za mało? Ostatnią wizytę miałam 3 tygodnie temu, wtedy podobno ważył 1400 gramów, ginka powiedziała, że duży jak na taki wiek ciążowy. A tu wczoraj takie zaskoczenie. Możliwe jest, żeby przybrał na wadze tylko 250 gramów?

Gość gość
no według tych wszystkich tabelekk w necie to rzeczywiscie za małe

Gość gość
Ginka powiedziała, że rozwija się prawidłowo i że wszystko jest w porządku, ale też przejrzałam te tabele i się martwię :-( i do tego jeszcze ten mały przyrost, 250 gramów przez 3 tygodnie...

Gość gość
Ważne, żeby dziecko było zdrowe. Nie musi wyglądać jak pączek w maśle :)

Gość gość
Wiem, ale i tak się martwię :-) w pierwszej ciąży nie przejmowałam się niczym (a było to 8 lat temu)-nie miałam dostępu do internetu, więc nie czytałam tych wszystkich google'owych diagnoz, do lekarza chodziłam na NFZ, byłam młoda i bałam się o cokolwiek pytać, zniosłam dobrze całą ciążę i miałam szybki poród. Teraz jestem przerażona każdym dziwnym objawem, od razu wchodzę w internet (wiem, głupota) i z jakiejś bzdury nagle robi się coś bardzo poważnego. Oj, chciałabym, żeby był już czerwiec...

Gość gość
Nie martw się. Jak wszystko jest ok to nie ma czym. Takie usg nie jest dokładne jeśli chodzi o wagę. Podaje ją orientacyjnie

Gość gość
A masz na wyniku z USG wymiary dla główki, brzuszka, kości udowej (AC, FL itd)? To właśnie na podstawie tych pomiarów szacowana jest waga dziecka. Możesz sprawdzić, czy wszystkie pomiary są proporcjonalnie mniejsze czy np jakiś jeden zaniża wynik. Centyle dla tych wartości są dostępne w internecie, a wydruk z USG często zawiera informację o tym, na który dzień ciąży jest to wartość średnia.