Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie popieram rodzenia przed 25 rokiem życia, ale pod 40tke nie chciałabym rodzic

Polecane posty

Gość gość
A co to jest 60 lat ? Statystycznie ma przed sobą ponad 20 lat życia. Nie widzisz tego ? xxx statystycznie to co chwila slysze zwlaszcza o facetach kolo 50 czy 60 ktorzy schodza na zawal i o smierci ludzi w tym wieku na nowotwory, smierc 70 latkow ktorej jest najwiecej nie jest zadnym spolecznym zdziwieniem bo starsza osoba odchodzi i to normalne, a zdrowych ludzi po 80 jest bardzo niewielu, wiekszosc to schorowani staruszkowie ktorymi rodzina musi sie opiekowac i to czasem 24 na 7

Gość gość
Ale statystycznie nie każda rodzina po 40.

Gość gość
Ale statystycznie nie każda rodzina po 40. xxx no i cale szczescie, chyba o to chodzi

Gość gość
14.13 Wiec dlaczego przeszkadza ci ten mały procent matek po 40?? niech rodzą jak chcą ,ich zycie. To ,że ludzi umierają koło 50 czy 60 ,nie znaczy że te matki,które urodziły kolo 40 nie doczekają sędziwego wieku.nie każda z nich umrze przed 50 ,bo to statystycznie niemożliwe. Większość wychowa te dzieci i mają szanse nawet wnukow doczekac.moze nie wszystko ,ale i te co rodzą przed 30 ,nie wszystko doczekaja wnuków.

Gość gośćdalia
Moja mama mnie urodzila po40 i jeszcze zyje ma 81 lat i nikt,kto ja zna niechcialby by zmarla,niech zyje,a ja bede miala dziecko i tez wychowam,jestem zdrowa i nic nikomu do tego

Gość gośćdalia
Nie potepiam mlodych kobiet,jesli to ich pragnienie,niech rodza dzieci i mają swoje ukochane skarby

Gość gość
14.01 takie planowanie rodzenia dziecka akurat na 40 jest smieszne i chwalenie tego wieku jako do rodzenia, rozumiem ze komus sie przytrafilo albo tak zycie ulozylo ale nie co tego chwalic ani proponowac jako ten najkorzystniejszy xxxx To ja, ktora rodzilam kolo 40ki. Nie zrozumialas mojej wypowiedzi - nie polecam tego wieku jako najlepszy. Nie polecam zadnego wieku jako najlepszy, no moze od 19 lat do... konca owulacji. Najlepszy wiek dla kobiety zeby rodzic, to jak ma stalego partnera, warunki zeby wychowac dziecko i pragnienie zostania matka. U mnie to sie stalo kolo 40ki. Natomiast dodam - z doswiadczenia wiem, ze jest niepotrzebna panika planowania dzieci kolo 40ki. Ludzie powtarzaja opinie i opieraja sie na statystykach, ktore robione byly w czasach, gdy kobiety nie planowaly w tym wieku dzieci, jak zdarzaly sie ciaze to wpadki i patologie. Ja wiem z wlasnego doswiadczenia i moich kolezanek, ze ciaza i macierzynstwo w tym wieku nie rozni sie od mlodszych lat. Tak, rosna rozne ryzyka - ale nie w takim stopniu jak sie obecnie uwaza. Obecnie kobiety coraz czesciej planuja ciaze na ten wiek, szczegolnie na zachodzie gdzie mieszkam, i zobaczysz, jak beda wygladaly statystyki za kilka lat. Juz teraz wielu lekarzy popiera taki poglad. Pisze to glownie z mysla o kobietach, ktore sa kolo 30-35, nie maja warunkow na dziecko, ale chca sie decydowac ze wzgledu na wiek - nie panikuj, warto poczekac i rodzic w momencie gdy jestes gotowa.

Gość gość
14.04 a zdrowych ludzi po 80 jest bardzo niewielu, wiekszosc to schorowani staruszkowie ktorymi rodzina musi sie opiekowac i to czasem 24 na 7 xxxxx To ja ktora rodzilam kolo 40ki. Dodam jeszcze, ze choc oczywiscie nie wiem w jakim bede zdrowiu w wieku 80lat, to statystyki ogolnej populacji nie maja tu odniesienia. Po pierwsze, kobiety ktore bez problemu zachodza w ciaze w wieku 40, to akurat zdrowe zadbane kobiety, w gornych granicach statystyk. A male dziecko dodatkowo motywuje, zeby dbac o swoja forme, zdrowie i przyszlosc finansowa, zeby moc byc wsparciem dla dzieci. Po drugie, w mojej rodzinie akurat dziadkowie zyja w dobrym zdrowiu po 80ce. Takze prosze nie uogolniajcie. To jest indywidualna sprawa kazdej kobiety.

Gość gość
Pisze to glownie z mysla o kobietach, ktore sa kolo 30-35, nie maja warunkow na dziecko, ale chca sie decydowac ze wzgledu na wiek - nie panikuj, warto poczekac i rodzic w momencie gdy jestes gotowa. xxx ok, tylko urodzenie dziecka a konkretniej zajscie w ciaze to nie jest nie wiem kupno mieszkania, masz gotowke i kupujesz od reki wiele kobiet ma problemy z zajsciem w ciaze i staraja sie kilka lat, ale im jest starsza tym stres wiekszy bo czas leci a ciaza nie przychodzi, dlatego po 30 urodzinach jesli ktos chce miec dziecko i jest to dla niego hm jedna z wazniejszych 'rzeczy' do osiagniecia w zyciu powinien juz sie nad tym zastanawiac a jesli chce miec 2 to juz calkiem. Mozesz miec stalego partnera kochajacego piekne mieszkania duzo pieniedzy bogate doswiadczenia z mlodosci i wszystko zaplanowane no teraz tylko dziecko do odhaczenia... ale dziecko sie nie pojawia a przed toba wiele lat walki o nie, tylko czy zdazysz. To jest coraz czestsze, wiem bo widze

Gość gość
15.01 Wlasnie z tym podejsciem sie nie zgadzam. Jak masz problem - to masz go w wieku 25,30 czy 40. Jak nie masz - to nie pojawi sie on w magicznym wieku 35. Czasem tak moze byc, ale regula jest inna. Panika, o ktorej mowisz, wlasnie jest napedzana takimi opiniami i statystykami o ktorych pisalam. Oczywiscie - trzeba sobie zdawac sprawe, ze sa pewne ryzyka, jakie i jak je ograniczyc. I oczywiscie nie dowiesz sie czy masz problem z zajsciem w ciaze dopoki nie sprobujesz - w wieku 40lat masz tego czasu na leczenie mniej... choc znow zalezy, w jakim wieku kobiety w tej rodzinie zwykle maja menopauze, nieraz jest to po 50ce. Zgadzam sie, ze nie ma sensu odkladac macierzynstwa na pozniej w pogoni za bogactwem, ale zeby zapewnic podstawowe warunki dla dziecka - moim zdaniem warto.

Gość gość
Co wy robicie tyle lat ze dopiero w wieku 40 rodzicie dzieci?

Gość gość
gość dziś wszystko to czego wy juz nie bedziecie mogly zrobic, rodzac dzieci w wieku lat 20

Gość gość
16:33 Czego nie będę mogła zrobić, rodząc w wieku lat np. 28? no,słucham wywodu :) Nie pojadę już do Stanów? Nonsens. Nie mogę się doksztalcac po studiach? Nonsens. Nie mogę pracować? Nonsens. Dorabiasz ideologię do tego, że przelezalas pod lodem 15 lat? Poszukaj glupszej od siebie, może Ci w to uwierzy. Dla mnie dziexko to nie był kolejny punkt do odhaczenia, zostawiany na szary koniec, zrobiony z nudów i już z musu lub braku laku :) albo z poczucia że coś mnie ominie.

Gość gość
Z obserwacji wiem, że rodzace pod 40tke z wyboru, to egoistyczne babska, które dłużej niż rok z dzieckiem nie zostaną bo tego zwyczajnie nie lubią. Urodziły by nie mieć poczucia że ominęło je doświadczenie jakie ma wiele kobiet. Chciały też spełnić oczekiwania rodziny.

Gość gość
No ale dlaczego zaraz 20 lat ? No ludzie miedzy 20 rokiem życia a 40 jest 20 lat . To co wy przez te 20 lat robicie, ze tak nagle w wieku 40 lat zachciewa wam sie dziecka?

Gość gość
16.47 Dla mnie dziexko to nie był kolejny punkt do odhaczenia, zostawiany na szary koniec, zrobiony z nudów i już z musu lub braku laku usmiech.gif albo z poczucia że coś mnie ominie. xxxx Nie chrzan, Motywacje zeby miec dziecko sa dokladnie same w wieku 20+ i 40+, 40ka tez niekoniecznie decyduje sie "z nudow a 20+ czesto rodza pod naciskiem rodziny lub - jak wynika z tego watku - ze strachu ze jak odloza na pozniej to cos je odminie.

Gość gość
16:33 Czego nie będę mogła zrobić, rodząc w wieku lat np. 28? no,słucham wywodu usmiech.gif xxxx Nie dostaniesz kredytu na mieszkanie, bo bank wezmie pod uwage twoje zarobki i koszty zycia zwiekszone o dziecko i bedziesz chowac dziecko katem u tesciowej.

Gość gość
17.01 Hahaha.ja z mężem dostałam kredyt na dom mając już dwoje dzieci. Argument twój hohoho niepoważny.

Gość gość
15.53 Co wy robicie tyle lat ze dopiero w wieku 40 rodzicie dzieci? xxxx W moim przypadku - do 25 studia, potem wyjazd za granice, kolejne 5 lat coraz lepsze prace i podroze, 30-32 zwiazek ktory sie rozpadl, 33 wlasciwy facet, 35-37 odkladanie kasy ma dom, 38ciaza Ja nie wiem jak ludzie sie wyrabiaja przed 30ka z zalozeniem rodziny.

Gość gość
17.06 Gratuluje. Ale nie kazdego to dotyczy. Znam wiele rodzin ktorzy mieszkaja z dzieckiem u tesciow - wiec nie taki niepowazny argument.

Gość gość
A ja nie popieram kiedy sie ludzie kompletnie nie nadają do rodzicielstwa, nie maja perspektyw, finansów, widoków na mieszkanie/dom i przyszłośc dziecka etc. PS urodziłam na 29, Wolałabym miedzy 22-25 i taki wiem uważam za najlepszy.

Gość gość
No bez jaj potrzebujecie az tyle lat zeby zdecydować sie na dziecko ? Ja mam 36 lat i większość moich znajomych ma juz 2-3 dzieci . Niektórzy maja domy , mieszkania na kredyt .

Gość gość
17.10 Masz racje. Uswiadomilas mi ze rodzac w wieku 40lat jestem przegrywem zyciowym i ze najpewniej nie kocham swoich dzieci. Teraz je oddam i sie powiesze ;-)

Gość gość
gość dziś Nie histeryzuj . Własnie takie "stare " matki jak ty to najgorsze histeryczki. .

Gość gość
A ja mam 33 lata, nie mam dzieci, dlaczego? Bo zwlekałam zbyt długo. Właśnie dlatego, że chciałam zapewnić im lepszy start. Gdybym mogła cofnąć czas to miałabym je 10 lat temu. Bardzo prawdopodobne, że będę najmować mieszkanie przez całe życie, nie ja pierwsza, nie ostatnia. Z dzieckiem byłoby milej :) Próbowałam i ja i mój mąż pracy w kraju, poza granicami, i nic, oszczędzamy, oszczędzamy, a mieszkania jak nie ma, tak nie ma. W tej chwili deweloperzy budują mieszkania duże, drogie, a z drugiej ręki i drogie i do generalnego remontu.

Gość gość
17.54 Skad wiesz ze to dlatego ze zwlekalas zbyt dlugo, masz wczesna menopauze?

Gość gość
17.49 brakuje ci argumentow... wiec probujesz porazic swoja glupota i chamstwem? :-)

Gość gość
Argument z kredytem do bani. Banki najchetniej daja kredyty mlodym ludziom. Nikt nie da np 45 latkowi kredytu na 30 lat. Rodzace kolo 40 musza byc bardzo mierne w tym co robia skoro tak wolno robia kariere czy odkladaja kase. Ja majac juz 28 lat b dobrze zarabialam. Jedyne co jestem w stanie zrozumiec to brak faceta.

Gość gość
Nie kłóćcie się już i dajcie spokoj. Nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko, ale ja uważam, ze lepiej rodzic za młodu, w życiu nie czekałabym z dzieckiem do 40 (mam taka fiksacje we łbie, ze kobieta rodzaca po 30 to juz stara pierworódka).

Gość gość
18.34 Chyba chodzilo o to, ze bank predzej da kredyt mlodemu malzenstwu bez dziecka, niz mlodemu malzenstwu z dzieckiem. Poniekad tak jest, ale tak naprawde zalezy od zarobkow rodzicow i wielkosci kredytu jaki biora.