Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prosbaokdlwjedd

Tabletka z 2 opakowania, wymioty po 7h pilne

Polecane posty

Gość Prosbaokdlwjedd

Biorę tabletki antykoncepcyjne Logest od paru lat już. Teraz kończę drugie opakowanie bez robienia 7-dniowej przerwy - wczoraj była ostatania tabletka. W poniedziałek przyjęłam tabletkę (czyli nr 18 z drugiego opakowania) ok. 18, po 1 w nocy wymiotowałam (alkohol i jedzenie - najprawopodobniej surowe warzywa zaszkodziły). Tabletka wchłania się 3-4 h, więc wszystko powinno być zachowane, bo tu minęło więcej czasu... Kolejna została przyjęta we wtorek o stałej porze. (tak, tu pierwsza schiza). Żadna nie została przez te 2 opakowania pominięta i przyjmowana o tej samej godzinie. Żadnych innych leków, wymiotów czy biegunek - tylko ta jedna sporadycza sytuacja z wymiotami praktycznie 7 h po tabletce. Wczoraj kochałam się z chłopakiem, a wieczorem o stałej porze przyjęłam ostatnią już tablekę. Czy zacząć nowe opakowanie bez tej przerwy czy spokojnie mogę tę przerwę zrobić? Ryzyko ciąży raczej jest mininalne... uspokójcie mnie :) mogę być spokojna i czekać na okres? :/

Gość helio33
Pewnie, że możesz przerwę zrobić, spokojnie. Zażywałaś tabletki jak należy czyli w ciągu tych 7 dni też będziesz normalnie zabezpieczona jak do tej pory. Tak jak piszesz, jeżeli w ciągu 4 h po przyjęciu tabletki wystąpią wymioty lub ciężka biegunka, wchłanianie leku może być zmniejszone i skuteczność ochrony antykoncepcyjnej nie może być zagwarantowana. Ale u Ciebie to było 7 godzin. Także zero stresu, luuzzz.... Też od paru lat jestem na tabletkach na Belarze dokładnie i zdarzyło mi się wymiotować ale postępuje zawsze zgodnie z tym co na ulotce i zero niespodzianek. Grunt to rozwaga.