Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozliczenie podatku,proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość gość

Dobry wieczór jestem zatrudniona przez zagraniczna firme,która nie ma swojego oddzialu w Polsce, po prostu wysłali mnie tu do pracy,opłacają mi mieszkanie itp. Z racji z tego jaki mam kontrakt moj pracodawca nie ma w obowiazku opłacania mi ubezpieczenia ( NFZ czy ZUS), wiem ze to nieodpowiedzialne,ale sama jeszcze nie zaczlam sobie opłacac ( ta praca to swieza sprawa). Jak mam sie z tego rozliczyc? To przychód zdobyty za granica ( skoro firma zagraniczna) , czy jednak nie ,skoro pracuje w Polsce? i jak w tym przyadku obliczyc ile kosztowal przychod? skoro nie mam nic opłacane,jaki jest moj podatek? Dziekuje za odpowiedz!

Gość gość
Jakby to najprościej wytłumaczyć. Jeżeli to zagraniczny pracodawca to opłaca pewnie wszystko za granicą. W Polsce nie zarabiasz nie wwwwwwystawi Ci nic?to nie rozliczasz.

Gość gość
Własnie ,wiem że za granica tez tego nie rozliczaja,to dosc niecodzienna sprawa,poniewaz mam umowe , dostaje wypłate na konto i niby w moim obowiazku jest sie rozliczyc. to troche tak jakbym pracowala na czarno ,choc tak nie jest. wypłate dostaje w zagranicznej walucie na ktora mam utworzone nowe konto.

Gość gość
To oblicz wg średniego kursu na dzień wpływu wypłaty w danych miesiącach później dodaj to do siebie i rozlicz na pit 36 i załączniku pit zg.

Gość gość
jak dochod uzyskany za granica? Wypełniłam cały PIT i ten przychod został zapisany w rubryce : " Dochody osiagniete za granicą o które zwiekszone jest podstawa obliczenia stopy procentowej ( przeliczone na złote). Czy to dobrze? Nie wiem kim jest osoba odpowiadajaca mi ,ale dziekuje Ci!

Gość gość
Pracuję w Niemczech. Do polskiego US najpierw pomniejszasz niemiecką wypłatę o 30% diety 48€ x liczba dni w miesiącu miesiąc 31 dniowy 455,7 € miesiąc 30 dniowy 441€ Po prostu kwota brutto wypłaty minus 455,7 lub 441 następnie wynik przelicza się wg kursu z dnia poprzedzającego wpływ na konto.