Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie umiejetnosci powinno posiadac dziecko 9 miesiecy?

Polecane posty

Gość gość

Nie mowie o rozwoju motorycznym,ale o innych umiejetnosciach. Mam wrazenie ze moj nie umie prawie nic... Z tego co czytam mojego rowiesnicy powinni juz : robic papa, kosi-kosi, wskazywac oko, nos na misiu, mowic pierwsze slowa ze zrozumieniem, pokazywac palcem lub dlonia, sprawdzac reakcje doroslego, „dialogowac”z rodzicem. A jak Wasze Maluchy? Tylko moj taki do tylu?

Gość gość
Wie ktos?

Gość gość
up

Gość gość
Umiejętności: gra w karty, ugotowanie obiadu 3-daniowego z tortem, kierowanie pojazdami mechanicznymi do 3 ton, pływanie kraulem. Jeśli tego nie robi to twoje dziecko jest OPÓŹNIONE.

Gość gość
Pokazywanie palcem to bliżej roczku, za jakiś czas sprawdź czy reaguje na imię. Jak będzie miał 1,5 roku i nie będzie gestykulował to można zacząć się martwić. Niektóre dzieci dopiero w tym wieku siadają, więc trudno oczekiwać by na leżąco palcem pokazywał.

Gość gość
No moj wlasnie z tym siadaniem ciezko, mimo,ze juz raczkuje... siedzi krotko ,malo stabilnie. Na imie reaguje, choc nie zawsze.

Gość gość
A o co chodzi z ta gestykulacja?! Mam 3 dzieci i pierwszo slysze,ze to takie wazne:-O

Gość gość
moja córka ma 9 miesięcy, siedzi, stoi, robi kosi kosi, delikatnie zaczyna robić papa, mówi mamamama, babababa, już wie, że mama to ja i woła kiedy coś chce <3 nie umie wskazać oka itp. Natomiast nie je praktycznie nic oprócz mleka- okropny niejadek

Gość gość
14.25 O co chodzi? Np. o to, że brak wskazywania palcem w pewnym wieku, to często czerwona flaga w diagnozie autyzmu. Tak tylko piszę, bo niestety przyszło mi się o tym przekonać. Gesty to komunikacja, najpierw są gesty potem są słowa, bez jednego nie ma drugiego, opóźniony rozwój poznawczy itd. Dziecko autorki ma na to jeszcze czas, pisze ogólnie. Gestykulacja to niesą głupie sztuczki do pokazywania u cioci na imieninach, to bardzo ważny krok w rozwoju dziecka. Moje dziecko nauczyło się tego dopiero mając 22 miesiące, papa robi rzadko, jak chce, jak miał ponad rok i próbowałam go uczyć kosi kosi to wyrywał mi ręce i się usztywniał. Nie bagatelizowałabym tego u dziecka, które ma już np. 1,5 roku i do tego szereg innych rzeczy, bo nie tylko o mowę i gesty w autyźmie chodzi.

Gość gość
15:17 No wakazywanie palcem tak,wiem. Ale mi gestykulacja kojarzy sie glownie z takim machaniem rekoma podczas rozmowy... niektorzy bardziej ekspresyjni machaja bardziej, ci mniej ekspresyjni slabiej.

Gość gość
Czytac ,pisac, tanczyc, recytowac, min. 2 jezyki obce.

Gość gość
przynajmniej umieć mówić płynnie w dwóch językach

Gość gość
A czemu nie motorycznym? U takich maluchów rozwój motoryczny idzie w parze z poznawczym.

Gość gość
Mój umie kosi kosi, papa, pokazywał gdzie sroczka kaszke ważyła ale zapomnial ostatnio, reaguje na imię, ciągle na spacerze pokazuje mu psy i tylko gdy powiem gdzie jest piesek, to od razu szuka psa, rozgląda się, pokazywanie palcem to za szybko. Ale za to córka koleżanki jest bardziej kumata, np tańczy gdy usłyszy muzykę, mój tego nie potrafi.

Gość gość
Dziewczyny a czy £a£a to gaworzenie?

Gość gość
Mój umie pokazywać palcem, zna części misia, w szachy idzie mu coraz lepiej. A ostatnio nauczył się rozwiązywać równania różniczkowe.

Gość gość
To moj malo kumaty, czasem zrobi papa ale rzadko adekwatnie, raczej macha od czapy. Ponawiam pytanie o gaworzenie,wszedzie pisza ze gaworzenie to sylaby MAma Baba Papa, a u mnie tylko jakies JeJe, £a£a albo DieDie

Gość gość
dziś To ostatnie brzmi jak makabryczne gaworzenie! ;)

Gość gość
Może głupie pytanie - ale czy taki Maluch musi wiedzieć kiedy robić to cho/lerne PaPa? Ja swojego nauczyłam,ale robi wtedy kiedy ma na to ochotę, albo macha bez sensu do psów i samochodów, ale kiedy każe zrobić papa babci to potrafi odwrócić głowę.

Gość gość
dziś kiedy każe zrobić papa x I dobrze, że Cię zlewa, bo to nie małpa w cyrku. Bardzo inteligentne dziecko :D

Gość gość
9mcy i PAPA,ale macie dzieci intelygentne:-D

Gość gość
Moja ma 8 miesięcy i nie robi papa ani nie pokazuje na jakieś oczko misia. Jak do niej coś powiem to mi po swojemu odpowie ale to tyle. Nie za dużo wymagasz?

Gość gość
Mój dziś skończył 9 m-cy i na razie się nie kwapi za bardzo do niczego. 8 m-cy to jednak cały miesiąc różnicy a właśnie dziś mojemu zrobiłam takie podsumowanie i widzę ze wypada słabo.