Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy te wyniki badań tarczycy są w porządku?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Jestem mężczyzną, mam 20 lat (to ponoć bardzo ważna informacja dla wyników badań tarczycy). Podejrzewam, że coś może być nie tak z tarczycą. Oto wyniki : TSH - 3,670 (norma : 0,270 - 4,200), anty-TPO - 15,22 (norma : 0,00 - 34,00), FT3 95.14% [wynik 6,62, norma (3,10 - 6,80)], FT4 65.10% [wynik 18,51, norma (12,00 - 2,00)]. Samo TSH robiłem sobie już wcześniej, kilka miesięcy temu, wyniosło ono 2,70. Dolegliwości, jakie odczuwam (już kilka ładnych lat) : - osłabienie, - brak koncentracji, - senność, - rozdrażnienie, - stany depresyjne, - sucha skóra twarzy, rąk i głowy, - suche usta i oczy, - niewyspanie, - od czasu do czasu są trudności z wypróżnianiem się i rzadki stolec, - siny nos i skóra pod oczami, - mam wrażenie, że o wiele bardziej odczuwam zimno niż inni. Dodam, że siostra również robiła sobie badanie tarczycy, tylko TSH, wyniosło ono 2,40 (norma : 0,270 - 4,200).

Gość gość
Dodam jeszcze, że jestem szczupłą osobą, nie tyję i nie wypadają mi włosy (to są dość częste objawy, gdy tarczyca jest chora).

Gość gość
Nie są.

Gość gość
No i dobrze. Mam nadzieję, że mam chorą tarczycę i znalazłem przyczynę swoich dolegliwości. Niedługo pójdę do endokrynologa i zobaczę, Co powie.

Gość gość
Mogę wiedzieć, co dokładnie jest nie tak? Czytałem trochę na internecie i z informacji, które znalazłem, wynika, że nieprawidłowości w tych wynikach są następujące : - TSH jest za wysokie jak na mój wiek (powinno być maksymalnie około 2), - wynik FT3 jest większy procentowo od FT4.

Gość gość
Może być Hashimoto, choć ft3 i ft4 wysokie... Dobry endokrynolog, polecany przez fora Hashi pomoże.

Gość gość
gość dziś Procentowo obie wartości są dosyć podobne więc to nie jest problem. Problematyczne jest to, że obie są wysokie przy dodatnim wyniku przeciwciał i dosyć wysokim tsh.