Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćsłowianin

Nasza prawdziwa wiara to pogaństwo nie jakiś chrześcijanizm itp .

Polecane posty

Gość gośćsłowianin

Czy zgadzacie się z tym twierdzeniem?

Gość gość
Zgadzam sie

Jesteśmy praktycznie w centrum cywilizacji opartej na chrześcijaństwie, przesiąknięci tą ideologią, a pogańskich obyczajów nikt już nie zna, fajna wiara ;p Samo nazywanie tego pogaństwem sporo mówi, bo znaczy tyle co innowiercze, nawet nie wiem jak tę wiarę nazwać... Ale fajnie mieć jakąś awangardową wręcz kontrę do chrześcijaństwa i poskakać czasem dla zabawy wokół ogniska xD

Gość gość
Idz w pierony ze swoimi teoriami

Gość gość
chrześcijaństwo to marna podróba pogańskiej a właściwie Bogańskiej wiary :P boże narodzenie jest tylko przerobionym bogańskim świętem, większość tradycji wywodzi się z bogaństwa, ubieranie choinki, kolędowanie, malowanie pisanek itp. :P narodziny Jezusa to po prostu narodziny słońca związane z najkrótszym dniem w roku, 21 grudnia.

Gość gość
Ja nikogo nie nawracam na siłę. Każdy ma rozum i wybiera co chce i to jest ok. W ludziach widzę ludzi chociaż czasami widzę w nich tylko religię i to jest masakra.

Gość gość
Ja mógłbym mieć np: pogankę za dziewczynę. Kochał bym ją.

Gość gość
Nikt przy zdrowych zmysłach nie morduje zwierząt itp. dla swoich bogów.

"Idz w pierony ze swoimi teoriami" Nie ma bata, tu mi dobrze ;p Gość 1:41 Ale jakie nawracanie? Ktoś serio wierzy w to? I poważnie czcicie starych bogów? To długo nie pożyjecie stosując się do dawnych obyczajów, przynajmniej nie na wolności... A co do ludzi, w których widzisz samą religię, to o czym konkretnie mówisz? Oprócz moherów to tylko na kafeterii takie jaja ;p

"Nikt przy zdrowych zmysłach nie morduje zwierząt itp. dla swoich bogów." Starzy bogowie wymagali znacznie więcej niż kochać bliźnich i w niedziele do kościoła. A nasi praprzodkowie zwyczajnie nie byli przy zdrowych zmysłach... Bo czy to zdrowe uważać za lek na wszystko siedzenie w gnojówie po szyję? Gorącej gnojówie... często śmiertelne...

Gość gość
Są ludzie którzy czczą wierzą itd. co w tym dziwnego ? Katolicy jedzą ciało chrystusa i piją jego krew w kościele i nikogo ze zgromadzonych to nie dziwi. A kto nawraca? hehe całe tabuny misjonarzy w różnych zakątkach świata a później czytam na ich forach , że biały człowiek odebrał im ich bogów i jak nas nienawidzą. Te fora były na facebook, może jeszcze są , wystarczy poszukać.

„Nikt przy zdrowych zmysłach nie morduje zwierząt itp. dla swoich bogów” x Powiedz to ofiarom krzyżowców. O Arabach nie wspomnę, bo normalni - z naszego punktu widzenia - nie są. I czym się różni mordowanie zwierząt dla bogów od mordowania zwierząt dla żarcia? Oprócz ilości ofiar?

Gość gość
żw24 dziś Święta inkwizycja krucjaty itd. Swięta inkwizycja ustała z wiekiem oświecenia a krucjaty są do tej pory wiem to od Muzułman, tak to widzą.

Gość gość
Wiek oświecenia zapraszam na wikipedię , wyzwolenie się spod władzy Kościoła Katolickiego. Wyższość rozumu nad religią. Wiek rozkwitu nauk itp. Cudowny wiek.

Mówiłem o nawracaniu na perunów, gaje itd. Jeszcze jeden Bóg brzmi wiarygodniej troche... "krucjaty są do tej pory wiem to od Muzułman, tak to widzą." W sensie muzułmanie wyprawiają krucjaty czy mają coś z deklem? W sumie to drugie to u większości... Ja tam też jakoś wolę wierzyć w rozum, ale o ile wiara utrzymująca się od tysięcy lat, wpajana małym dzieciom i sycona przez potężną instytucję jest dla mnie jakoś zrozumiała, to na poważnie czczenie tych p************h, zwykle bestialskich bogów to śmiech na sali...

„to na poważnie czczenie tych p************h, zwykle bestialskich bogów to śmiech na sali...” x Czy chcesz powiedzieć, że trzecia pod względem liczby wyznawców religia świata, około miliarda wiernych, powstała około 1500 lat p.n.e czyli hinduizm to... „śmiech na sali”?

Gość gość
żw24 dziś Muzułmanie mają jihad a chrześcijanie krucjaty. Muzułmanie uważają ataki na kraje muzułmańskie jako krucjaty. Jeden bóg brzmi wiarygodniej hahaha szczególnie w trzech osobach jak w katolicyźmie. Wpoili ci w głowę, twoje słowa, dokładnie tak zrobili a gdzie samodzielne myślenie? Też trzeba tobie wpoić w głowę?

Gość gość
żw24 dziś Znają obyczaje pogan w różnych stronach europy np: w Uk, można sprawdzić w internecie wpisując poganie wUK itd.

Gość gość
dziś Muzułmanie nie atakują się raczej tworzą jedną całość, w chrześcijaństwie dochodzi do ataków i to podłych np złodziejstwo, gwałty.

Gość gość
gość dziś masz rację, widać ,że masz wiedzę na ten temat i fajnie.

Gość gość
żw24 dziś Dla ciebie śmiech na sali dla Hindusów nie.

Gość gość
żw24 dziś "czczenie tych p************h, zwykle bestialskich bogów to śmiech na sali... poczytaj o bogu w katolicyźmie w starym testamencie .

Gość Izumi z Meiji
Niektorzy ludzie potrzebuja w cos wierzyc, wiara nadaje im sens zycia. Ktora wiara jest prawdziwa a ktora nie, nie ma znaczenia dla ateisty.

Gość gość
Izumi z Meiji dziś Każda wiara jest prawdziwa dla wierzącego. Można równie mocno wierzyć w UFO i tobędzie prawdziwa wiara dla osoby wierzącej.

„żw24 dziś A nie?” x Hm, liczyłem na coś więcej:) Jak chcesz możemy o tym podyskutować, widziałem trochę Twoich postów i z mojego punktu widzenia „wyglądasz” normalnie. Jak na Kafe oczywiście;)

Gość Izumi z Meiji
gość dziś Oczywiscie, dla wierzacego jego wiara jest najprawdziwasza na świecie :)

Gość gość
nie, naszą prawdziwą wiarą powinien być arianizm - antytrynitarne chrześcijaństwo, które się odrodziło w Polsce. Teraz byśmy mieli swój kościół protestancki, jak Niemcy mają luteranizm, Anglicy anglikanizm, metodystów, a Amerykanie babtystów, mormonów itd. Chrześcijanizm jest dobry, jeśli jest w wydaniu innym niż paistowskie (katolickie)... A samo słowo "słowianie/słowiański" kojarzy mi się z tandetą

Gość gość
gość dziś fantazjujesz, też dochodzi do tego samego. Syria chociażby. Sunnici , szyici , wahabici nie pałają do siebie miłością. Oczywiście nie wszyscy ale jednak.