Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pacjent123

Biała sobota dermatologiczna

Polecane posty

Gość pacjent123

Czy robił ktoś badanie skóry w ramach białej soboty i może opisać jak to wygląda? Ja od jakiegoś czasu mam problem z pojawiającymi się co chwile nowymi znamionami i kiedyś jak usłyszałem o białej sobocie to pomyślałem że to może być dobra okazja żeby sprawdzić co się dzieje. Poszedłem (to było w zeszłym roku) i ustawiłem się w kolejce. Nie było zapisów a ludzi było bardzo dużo. Na szczęście kolejka posuwała się szybko. W końcu wszedłem do gabinetu i wtedy dopiero zobaczyłem jak to jest zorganizowane. Pielęgniarka w gabinecie powiedziała żebym rozebrał się całkiem za parawanem i pokazała gdzie mam zostawić ubranie. Powiedziała że teraz trwa badanie innego pacjenta i muszę poczekać aż się skończy. Potem zostawiła mnie w gabinecie żebym się rozebrał. Myślałem że zorganizowali to tak że mają dwa gabinety i gdy w jednym trwa badanie, w drugim dla zaoszczędzenia czasu pacjent się od razu rozbiera i gdy lekarz skończy badanie jednego pacjenta to od razu przechodzi do drugiego gabinetu (były połączone drzwiami od środka) i dzięki temu nie musi czekać na ubieranie i rozbieranie się pacjentów. Więc się rozebrałem i czekałem na lekarza. W końcu drzwi się otwarły, tylko że zamiast lekarza do gabinetu weszła całkiem goła kobieta (ta która była przede mną w kolejce) i powiedziała że mogę już przejść do drugiego gabinetu (ja też byłem już całkiem nago, oboje wszystko widzieliśmy). Okazało się że jeden gabinet był po prostu rozbieralnią, a lekarz wcale między nimi nie przechodził, tylko pacjenci. Przeszedłem do drugiego gabinetu. Lekarka od razu zaczęła oglądać całą skórę i w tym samym czasie pytała o nowotwory w rodzinie, skłonność do oparzeń słonecznych itd. Kilka znamion obejrzała jeszcze dermatoskopem, ale ogólnie badanie było bardzo ogólnikowe i dość szybkie. Stwierdziła że na jest ok, ale powinienem kontrolować od czasu do czasu. I na tym się skończyło badanie. Wróciłem do przebieralni. W środku była już rozebrana kolejna pacjentka (też całkiem nago). Zapytała mnie tylko czy można już wejść. Powiedziałem że chyba tak i przeszła od razu do gabinetu z lekarzem. No i moje pytanie to czy to zawsze tak wygląda w powodu ilośc***acjentów czy zależy od przychodni? Nie było nawet podziału na mężczyzn i kobiet (facetów było tylko kilku, może nie dało się zorganizować?). Fajnie że organizują takie akcje, ale nie za bardzo podoba mi się rozbieranie na golasa w wspólnej przebieralni. Nie zdawałem sobie sprawy, że inni pacjenci będą mnie widzieć nago (a ja ich). Z drugiej strony te rozebrane kobiety które ja widziałem nie wydawały się zaskoczone (jedna była raczej w wieku mojej babci, druga studiuje na tej samej uczelni co ja...), więc może takie są standardy?

Gość biala_23
U mnie nic z tych rzeczy, ale badania podczas takich akcji nie są zbyt dokładne. Nie polecam. Lepiej iść do dermatologa raz na jakiś czas.

Gość wera63
Ja miałam podobne doświadczenie. Z jednym gabinecie było badanych kilku pacjentów pooddzielanych parawanami. Brak jakiejkolwiek intymności. W zasadzie nic nie pokazałam, bo w takich warunkach nie ma mowy o rozbieraniu się. Lekarze w ogóle nie szanują intymności.

Gość gość
Ja zawsze korzystam z okazji żeby sprawdzić znamiona i nigdy nie było problemów. Wizyta przebiegała bardzo sprawnie, na intymność nie mogę specjalnie narzekać. Tylko kolejka zawsze długa.