Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Samochód firmowy

Polecane posty

Gość gość

Cześć, mam kilka pytań. Od jakiegoś czasu prowadzę działalność gospodarczą, która bardzo fajnie się rozkręca. Księgowa poleciła mi, abym wykazywał jak najwyższe koszta, dzięki bo bez sensu byłoby tracić te pieniądze, jak można za to rozwijać firmę. Uznałem, że najlepszym wyborem będzie samochód, ponieważ biorąc go w leasing mogę aż 50% raty doliczyć do kosztów. Przeglądałem ostatnie oferty i zastanawiam się nad nowym Dusterem. Jest dosyć tani, ale raty będę brał na krótki czas, więc powinno być dobrze. Model znalazłem na stronie internetowej http://dacia.dyszkiewicz.pl/ - jeśli chcecie zobaczyć o który mi chodzi, to znajdziecie go właśnie tam. Co o tym sądzicie? Czy to dobra decyzja?

Gość gość
Nie mam firmy, więc się nie znam. Rób tak jak radzi księgowa, myślę że warto wliczyć auto w koszty

Gość katarzyna1984w
"Wykazywanie jak najwyższych kosztów" na starcie prowadzenia działalności nie jest dobrym pomysłem, bo to nie jest jakaś wirtualna rzeczywistość. Owszem, można robić pewne odliczenia od kosztów, ale koszty się faktycznie ponosi. Przedstawianie sprawy tak, że to jakieś pieniądze, które lepiej wydać niż je stracić dowodzi, że nie bardzo masz - bez złośliwości - pojęcie o czym piszesz. Co do samochodu - bierz, jeśli Ci jest potrzebny. Porównaj oferty, skalkuluj wszystko. Można skorzystać z leasingu u dealerów, ale też w instytucjach typu EFL czy Idea Leasing. Można tez kupić auto poleasingowe. Skalkuluj, co ile by Cię kosztowało, przemyśl co Ci jest potrzebne i decyduj. Decyduj tak, by jak najwięcej zostało w kieszeni przy spełnieniu Twoich wymogów, a nie by śrobować koszta.

Gość gość
no samochód firmowy to wygodna sprawa. My w firmie też teraz zainwestowaliśmy w kilka toyot z salonu carolina toyota wola. I pracownicy są zadowoleni i my :)

Gość BronekKroz
Myślę, ze dobrą opcją jeśli chodzi o leasing sa samochody dostawcze Renault. Ja jakiś czas temu z tego skorzystałem i sobie chwalę :) Warto zerknąć na warunki - http://www.renaultfinansowanie.pl/finansowanie/leasing . Myślę, że wygląda to bardzo w porządku :)

Gość Morelaidżem
Słuchaj, samochody firmowe można odliczać w czechach. Dlatego tak dużo osób kupuje samochody w czechach i ma założoną działalność gospodarczą tam na miejscu. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniędze to uda ci się to przy pomocy tych dwóhc firm: www.biuro247.pl - to firma doradcza, która może ci pomóc w tej sytuacji. A to jest firma która umożliwi ci zakup spółki w Czechach www.gotowespolki.org www.gotowespolki.org/czechy/

Gość Dimitr

Samochody się teraz bardzo opłaca brać w leasing. Mój brat w Czestochowie w salonie mazdy Klimczak sobie świetne auto wział - Na prawdę porządne, no i wreszcie ma nowe a nie używane , księgowa dobrze radzi 

Gość Witek_Witkowski

A jak u was z zarządzeniem flotą samochodową? Ja ostatnio znalazłem dobre rozwiązanie: https://www.arval.pl/pl/zarzadzanie-flota-pojazdow - odkąd zacząłem korzystać z tego narzędzia, praca idzie jakoś lepiej. Narzędzie stworzone z myślą o przedsiębiorcach, posiada spersonalizowane funkcje, jest wygodne i bezproblemowe w obsłudze. Jeśli ktoś czegoś takiego szuka, proponuję zainteresować się tą alternatywą.