Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pominęłam jedna tabletkę anty, co teraz?

Polecane posty

Gość gość

Hej, W piątek zapomniałam wziąć o wyznaczonej porze przedostatnia tabletkę antykoncepcyjna, zarzylam ja następnego dnia tylko nie jestem sobie w stanie przypomnieć czy minęło to 12 godzin, później o normalnej porze przyjęłam ostatnia z opakowania. Na ulotce przeczytałam, ze jeżeli pominę w 3 tygodniu to mam nie robić przerwy tylko zacząć nowe opakowanie. Ale niestety skończyły mi się już opakowania i dopiero we wtorek będę mieć receptę. Czy to oznacza ze muszę się dodatkowo zabezpieczać? I czy cos się stanie jeżeli zacznę brać to nowe opakowanie po 8 dniowej przerwie?

Hej, jeśli nie jesteś pewna czy te 12 godzin minęło to dla pewności lepiej potraktuj to tak, że minęło (dla pewności) i wtedy oczywiście powinnaś się dodatkowo zabezpieczać kolejne 7 dni. Ja akurat stosuję belarę i w ulotce jest opisane takie zalecenie co do dodatkowego zabezpieczenia; nie wiem jakie ty przyjmujesz ale pewnie zasada jest ta sama; nie piszesz czy uprawiałaś seks w tygodniu w którym pominęłaś tabletkę bo jeśli tak, to gdyby faktycznie minęło więcej niż 12 godzin to skuteczność antykoncepcji może być wtedy zmniejszona i istnieje możliwość zajścia w ciążę; a czemu piszesz o 8 dniach przerwy skoro ostatnią tabletkę zażyłaś w sobotę a wtorek jest jutro? Chyba, że masz na myśli sobotę tydzień temu bo tego nie precyzujesz ale wtedy wychodzi mi 9 dni przerwy? bardzo ważne jest czy współżyłaś tak jak wyżej pisałam, przed rozpoczęciem kolejnego opakowania należy najpierw wykluczyć ewentualną ciążę; doradzam przede wszystkim rozmowę z ginekologiem, wszystko dokładnie i fachowo Ci wyjaśni;

Gość gość
Zuzka, biorę novynette i gdy wybiorę 21 tabletek jest 8 dni przerwy. Uprawiałam seks dzień po kiedy wzięłam pominięta tabletkę oraz już tą normalnie. W piątek powinnam wziąć ta która pominęłam, ale wzięłam w sobotę rano i później o wyznaczonej godzinie tą ostatnia.

Gość MSzŚ
Nie wnikając w to ile się spóźniłaś z tą tabletką - tydzień w kaloszach dla twojego faceta powinien problemowi zaradzić, Albo, jak naprawdę kaloszy nie lubi - to może sobie na tydzień na supełek zawiązać... Generalnie mówiąc - ryzyko maksymalne sięga około siedmiu dni. Jak co najmniej siedem dni zachowasz dodatkowy tryb zabezpieczenia (prezerwatywy, wstrzemięźiwość, niech ci do głowy nie wpadnie watykańska ruletka - o ile bez tabletek to jest ruletka watykańska, to przy pominiętej tabletce zamienia się na ruletkę rosyjską...), to masz szansę (trochę chyba większą jak szóstka w totolotku) że się nie rozmnożysz wcześniej, niż byś chciała. Męska Szowinistyczna Świnia

Gość Zuzka363
Autorko, według mnie powinnaś się dodatkowo zabezpieczać. Nie wiem czemu piszesz o 8dniowej przerwie. Wczytałam się w ulotkę z twoich tabletek (21 dni tabletki, 7 dni przerwy); a tu jeszcze cytuję fragment ulotki z twoich tabletek "W przypadku pominięcia tabletki w 3. tyg. możliwe są dwa warianty postępowania. Jeżeli przez 7 dni poprzedzających pominięcie tabletki preparat był stosowany prawidłowo można wybrać jedno z poniższych zaleceń bez konieczności stosowania żadnych dodatkowych metod antykoncepcyjnych, w przeciwnym wypadku należy wybrać zalecenie 1. i przez 7 dni stosować barierowe metody antykoncepcyjne. 1. - Pominiętą tabletkę należy przyjąć jak najszybciej, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, następne tabletki przyjmować o zwykłej porze, a przyjmowanie tabletek z następnego opakowania rozpocząć od razu po dokończeniu aktualnego, nie robiąc 7-dniowej przerwy" więc jeśli u Ciebie będzie przerwa to tak jak wcześniej pisałam powinnaś się dodatkowo zabezpieczać; jeśli masz nadal wątpliwości to zapytaj swojego lekarza;