Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alexandra91

l4 a koniec umowy

Polecane posty

Gość Alexandra91

Jestem w ciąży od 3maja umowe mam do 8czerwca. Wiec mogą mi nie przedłużyć umowy bo to nie 3miesiace. Ale czy mogę iść od czerwca na L4Li przejmie mnie ZUS czy to za szybko? I ZUS tez nie bedzie placil chorobowego?

Gość gość
Kto mądry zachodzi w ciążę mając umowę na okres próbny?

Gość Alexandra91
A gdzie tu jest napisane,ze pracowałam na okres próbny? Jak juz musisz wiedzieć to mialam umowe na czas określony 2lata. A o dziecko sie starałam trochę czasu. I najważniejsze jest to ze sie udało;)

Gość gość
Ale to są jakieś miesięczne umowy? Musiałabyś być w 12 tc a umowa min na 3 miesiące. Ale może coś się znowu pozmienialo. Prawo do zasiłku chorobowego nazywasz po 30 dniach.

Gość Alexandra91
Mialam umowe na 2lata. W ciąży jestem na koniec umowy 2letniej. Zeby mieć okres ochronny muszę byc w 3miesiacu ciąży i wtedy nie mogą mnie zwolnić i muszą przedłużyć umowę do pporody.A ja będę miesiąc w ciąży. Oni mnie zwalnia a ZUS zapłaci za chorobowe czy tez nie?

Gość gość
A to tak ZUS będzie płacił zasiłek chorobowy. Zapytaj czy jest szansa na przedłużenie umowy. Jeśli nie idź na L4. Umowy do dnia porodu nie będziesz mieć przedłużone ale po ustaniu stosunku pracy będzie Ci wypłacać ZUS. Id z na L4 przed końcem umowy.

Gość Alexandra91
O i o taka odp. Mi chodziło. Niestety umowy mi nie przedluza;( a szkoda bo macierzyńskiego juz nie dostanie. Ale dziękuję za odp;)

Gość gość
Co to znaczy "jestem w ciąży od 2 maja"?

Gość gość
Nie mow o ciazy i czekaj na przedluzenie. Przecież to raptem 3 tygodnie

Gość gość
Przecież napisała że umowy jej nie przedłuża.

Gość gość
Ale przecież macierzyński będziesz miała z zusu. Tylko nie wiem czy pół roku czy rok.

Gość gość
Który to tc? Zapytaj w życie czy należy się macierzyński. A jeśli z zus się nie należy to dostaniesz zasiłek z państwa 1000 zl miesięcznie.

Gość Alexandra91
Umowy mi nie przedluza bo byłam 4tyg na chorobowym z powodu kręgosłupa. Nie nadaje sie juz do tej pracy;( jestem w ciąży od 3maja. Co to znaczy? Wiec tak jestem w ciąży. Potwierdziły to wyniki z krwi. Owulacje mialam 3maja i tez wtedy nastąpiło zapłodnienie. Ciążę liczy sie od ostatniej miesiączki wiec jestem 27dni. Czyli prawie 4tyg

Gość gość
Z ZUSu chyba nie ma macierzyńskiego? A te od Państwa to liczą sie dochody?

Gość gość
Tzw.kosiniakowe przysługuje każdej kobiecie, która nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego czyli np.bezrobotne, studentki, osoby na umowach zleceniach.

Gość gość
A jak te kosiniakowe ma sie do zasiłki dla bezrobotnych?

Gość gość
Ja byłam w takiej sytuacji. Zanim skończy Ci się umowa idź na L4. Wtedy ZUS będzie Ci płacił zasiłek co miesięc przez całą ciaze, ale musisz być cały czas na zwolnieniu, nie możesz mieć ani jednego dnia przerwy. Zasiłek to co najmniej równowartość Twojej dotychczasowej pensji, czyli dostaniesz kasę tak jakbyś pracowała. Po porodzie macierzyńskiego nie dostałam, ale należy się na pewno tzw. kosiniakowe (1000zl miesiecznie).

Gość gość
Dziekuj***ardzo ;)