Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koniec zwolnienia brak porodu co dalej

Polecane posty

Gość gość

Zwolnienie i termin mam do 21 maja. A tu cisza. W poniedziałek musze złożyć u pracodawcy wniosek na maciezynski? Jak to załatwić? Czy przypadkiem czegoś nie przegapiłam?

Gość gość
W poniedziałek nam się zgłosić do szpitala. Chyba powinnam załatwić to wcześniej?

Gość gość
Wydaje mi się, że musisz przedłużyć zwolnienie lekarskie jeśli nie urodzisz do poniedziałku :)

Gość gość
Oo co do szpitala? Na wywołanie czy na ktg? Możesz albo przynieść kolejne zwolnienie albo złożyć wniosek o urlop macierzyński.

Gość gość
Nie wiem. Tak kazał lekarz. Zwolnienie będę mogła wziąć jedynie do 25 bo potem już mija ileś tam dni ze mogę być na zwolnieniu. Czyli w poniedziałek musze jeszcze gonić do lekarza po zaświadczenie? I wydrukować wniosek na maciezynski ale jakiś inny ma być ten wniosek? Czy taki jak dla wszystkich? Plus zaświadczenie męża ze rezygnuje z tego urlopu?

Gość gość
Zwolnienie możesz mieć tylko do dnia na który został wyznaczony termin porodu. Jeśli dziecko nie urodzi się do tego dnia to rozpoczynasz urlop macierzyński. Miałam taką sytuację termin porodu 18.08 a mały urodził się 24.08. Urlop macierzyński liczyli mi od 18.08. Pytałam lekarza a on powiedział, że nie może mi wystawić zwolnienia na dłużej niż do terminu.

Gość gość
25 mają upływa mi 270 dzień okresu zasobów ego.po wyczerpaniu 183 dni kończy się czas kiedy pracodawca ma prawo wypłacać mi zasiłek. Mogłam ubiegać się o świadczenia rehabilitacyjne ale nic nie składałam bo w kadrach powiedzieli ze jak nie urodze w terminie to pójdę na kilka dni wcześniejszy maciezynski

Gość gość
12 29. Super dziękuję ze się odezwałaś. Czyli w moje sytuacji w poniedziałek gonie do gin po zaświadczenie i do pracodawcy? Tak? Proszę wyjaśnij, bo jestem zielona w tej sprawie

Gość gość
Tylko w przypadku kiedy mija ustawowy czas na chorobowym, trzeba przejść na macierzyński. Jeśli masz jeszcze czas być na chorobowym- absolutnie nie ma żadnej zasady że tylko do terminu porodu L4. Ja w zeszłym roku urodziłam tydzień po porodzie, i jakoś ginekolog bez problemu przedlużył L4.

Gość gość
Ja nigdzie nie byłam. Jak wychodziłam ze szpitala to dostałam zaświadczenie że urodziłam 24 a urlop macierzyński rozpoczęłam od 18. W szpitalu pytali się kiedy skończyło mi się zwolnienie, bo byłam po terminie. I to zawiozlam do pracodawcy z resztą dokumentów . Zamiast jeździć to zadzwoń do kadr w dniu w którym kończysz zwolnienie i powiedz, że nie urodziłaś i zaczynasz macierzyński i ile masz czasu na dostarczenie dokumentów po porodzie.

Gość gość
Ja mam termin na 21 maja a zwolnienie mam wystawione do 5 czerwca

Gość gość
A czy do momentu aż nie urodze mogę wziąć 2 dni opieki na dziecko i urlop?

Gość gość
Oczywiście opiekę na dziecko nie na to w brzuchu

Gość gość
Nie mam pojęcia ale ja wszelkie urlopy brałam już po zakończeniu macierzyńskiego.

Gość gość
U nas ogólnie nie dają urlopów tylko za nie płacą. Po za tym mam umowę do końca października. Jutro zadzwonię do kadr i się dowiem co i jak. Ale jak ktoś coś wie to proszę pisać