Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lekkozmartwiona123

Co do szpitala i po porodzie?

Polecane posty

Gość Lekkozmartwiona123

Dziewczyny, za 2 tygodnie mam termin i powoli pakuję rzeczy do szpitala. I tak się zastanawiam, co jest mi niezbędne, tzw. wyprawka niemowlaka albo też dla mnie jako młodej mamy? To moje pierwsze dziecko i kompletnie nie wiem, co mogę ze sobą wziąć...

Gość gość
Sprawdz na stronie szpitala w ktorym bedziesz rodzic tam powinna byc dokladna rozpiska

Gość gość
Matki siateczkowe, wkładki do karmienia, może laktator będzie potrzebny, koszula nocna, woda mineralna, ewentualnie ciuszki dla dziecka ( w wielu szpitalach dają), pieluszki mały rozmiar, wszelka dokumentacja medyczna, a resztę na bieżąco można donieść.

Gość gość
Przede wdzystkim podkłady poporodowe w dużej ilości gdy będziesz rodzic naturalnie, tantum rosa i szare mydlo do mycia krocza.

Gość gość
Ja rodziłam przez CC. Ze sobą miałam ręczniki, przybory toaletowe w tym szare mydło do rany i krocza. Podkłady na łóżko, podkłady typu duże podpaski z Belli ( nie polecam, są kiepskie, zwijają się), majtki siateczkowe z canpola, stanik do karmienia, laktator plus mała butelka, wkładki laktacyjne, 3 koszule do karmienia, szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic, termometr, dla dziecka najmniejsze pampersy, chusteczki mokre, krem do pupki, rożek, łapki niedrapki, ciuszki na wyjście mi dowieźli bo dziecko było ubrane cały czas w szpitalne. Miałam też oliwkę i płyn do kąpieli ale nie były potrzebne.

Gość gość
Też radzę zobaczyć na stronkę szpitala, tam gdzie rodziła moja siostra dla dziecka trzeba było mieć tylko ubranko na wyjście, w szpitalu dawali pieluchy, chusteczki, ciuszki na czas pobytu utd. Dla siebie weź koszulę do porodu, wodę z dziubkiem, jakąś przekąskę, ulubioną herbatę jak chcesz pić, klapki pod prysznic, koszule czy piżamki na czas pobytu- takie w których wygodnie jest karmić. Mi szczerze mówiąc szlafrok nie przydał się przy żadnym porodzie, przy jednym grzali niesamowicie, przy drugim było ciepło, a że cała ściana w oknach to pokój też nagrzany mimo wietrzenia. Staniki do karmienia, takie miękkie, wkładki laktacyjne, dobrze mieć chociaż w domu pod ręką laktator i smoczek (chyba że jesteś przeciwna). Wkłady poporodowe do majtek, środki higieniczne, w tym coś odpowiedniego do przemywania krocza, ręcznik. Dla dziecka lekkie ciuszki, rożek albo cienki kocyk, pieluchy, chusteczki, krem do pupy, środki do mycia jeśli chcesz swoich używać. Ładowarka do telefonu, coś do czytania też się przyda. No i wiadomo, portfel, dokumenty, mi się przydawał żel antybakteryjny, mokre chusteczki dla mnie. Dobrze mieć w domu w konkretnym miejscu zapas pieluch, ubranek, koszul i bielizny dla ciebie, na wypadek jakby pobyt się przedłużył.

Gość gość
Wejdź na stronę szpitala, na pewno jest napisane co jest potrzebne dla dziecka i co dla matki. Bywa tak że szpital niewiele daje od siebie a bywa i tak że daje dużo. Poza tym jak czegoś weźmiesz za mało lub zapomnisz to najpewniej rodzina ci dowiezie. Nie martw się. Jedyne co mogę polecić to wygodne ubranie na wyjście dla ciebie. Ja miałam CC i sukienka dzianinowa w maju była zbawieniem bo brzuch bolał jeszcze i spodni bym nie założyła.

Gość gość
Dziewczyny w sumie wszystko już napisały. Każdy szpital jest inny, w moim np. do porodu dawali ''ubranko'' w postaci zielonej, jednorazowej koszuli. Ładne koszule do karmienia przydały mi się później do przebrania po prysznicu. Od siebie mogę dodać jeszcze pomadkę do ust i wodę do picia, dużo wody ;-), nakładki na sedes.

Gość Lekkozmartwiona123
Dziękuję za tak cenne rady:) już prawie spakowałam torbę do szpitala. Zastanawiam się jeszcze nad laktatorem, więc mam jeszcze kilka pytań: jak to jest karmieniem piersią po porodzie? Od razu pojawia się dostateczna ilość pokarmu? Czy można w szpitalu bez przeszkód używać laktatora?

Gość blueeyesmother
Podbijam temat, jak to jest w szpitalach z laktatorem? Mam zamiar go używać, naprzemiennie z kp, ale nie wiem, jak to postrzegają w szpitalu.

Gość gość
W każdym szpitalu jest inaczej. U mnie można było mieć laktator i nikt nic nie gadał. Ale generalnie na początku pokarmu może być mało. Ja koło 3 doby miałam nawał pokarmu

Gość gość
Postaram się napisać tutaj wszystko, co ja zabrałam. Nie wiem, co oferuje ci szpital, w którym rodzisz - ja dostałam niektóre rzeczy bez problemu, ale i tak zabrałam swoje, by czuć się baddziej komfortowo. Dla mamy: Trzy koszule - jedną do porodu, więc weź taką, której nie będzie ci szkoda, najlepiej gdyby koszule miały funkcje karmienia. Majtki poporodowe Komplet ubrań na powrót do domu Dodatkowy komplet ubrań „na wszelki wypadek” Bielizna z cienkiej bawełny, wygodna Podpaski Szczoteczka do zębów, pasta Gumki do włosów Szczotka do włosów Szampon, żel pod prysznic (bardzo delikatny) Wkładki laktacyjne Woda (wzięłam swoją własną - szpitalna jakoś mnie obrzydza) Maść z lanoliną Ręczniki Kapcie Dla maluszka: Rożek/kocyk Trzy - cztery komplety śpioszków Rękawiczki (gdyby dziecko się drapało) Smoczek - oczywiście jeżeli będziecie używać Ręcznik Wszelkie kosmetyki dla dziecka Pieluchy jednorazowe i tetrowe Staraj się nie brać najlepszych rzeczy, zabawek i innych takich, bo po powrocie ze szpitala wszystko trzeba będzie wyprać ;) Ja swoją koszulę, w której rodziłam i kapcie szpitalne wyrzuciłam od razu, dlatego nie zabieraj najlepszych rzeczy. Na razie tyle sobie przypomniałam :D

Gość blueeyesmother
Dziękuję za odpowiedzi:) już spakowałam torbę i oczywiście, pojawiły się kolejne pytania. Jak to jest z tym pokarmem? Kiedy on się pojawia po porodzie?

Gość gość
ja nie potrzebowałam kosmetykow dla dziecka.

Gość gość
Roznie , niektóre już pod koniec ciąży maja

Gość gość
ja rozkrecalam laktacje laktatorem szpitalnym, takim profesjonalnym. Pomocne sa tez polozne, zawsze mozna spytac co i jak a one doradza.

Gość bardzosiemartwię
Już niedługo upragniony czas porodu, ale do tej pory nie mam mleka, albo mi się tak wydaje:/ po czym poznałyście, że wszystko jest ok z laktacją? Dopiero po porodzie?

Gość niemartwsie
U mnie laktacja pojawiła się kilka dni po porodzie:) ale w pewnym momencie pojawiły się problemy (sądzę, że pod wpływem stresu), ale udało mi się je przezwyciężyć, dzięki środkom dla karmiących mam:)

Gość bardzosiemartwię
masz na myśli prolaktan? Właśnie dziś o nim słyszałam od jednej z mam w kolejce do lekarza. Lekarz stwierdził, że mam się nie martwić z laktacją, a jeżeli pojawią się problemy to warto brać te suplementy dla karmiących.

Gość gość szczęśliwamama
Wszystko praktycznie już tu mamy wymieniły. Chociaż jeszcze warto o probiotyku wspomnieć. Już po porodzie mąż dowiózł mi FFbaby dla małej. Wiedziałam już wcześniej, że będę mieć cesarkę, a wtedy powinno się u dzidziusia tę florę bakteryjną uzupełniać przez pierwsze miesiące. Tak mi lekarz radził. Chociaż nie tylko przy cc, też jak mama karmi mm na przykład.

Gość niemartwsie
Tak, miałam na myśli ten środek. Szybko pobudził mi laktację i przy tym doskonale się czułam:) i racja warto pamiętać także o priobiotyku.

Gość gość
Przyda się też octenisept do pępka, bądź po szyciu, różnie w szpitalu bywa, ja spakowałam w razie czego.