Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Troszkę zaczerwieniony pępek noworodka (jeszcze z kikutkiem) co robić?

Polecane posty

Gość gość

Położna była przedwczoraj, ale i ona i zalecenia ze szpitala mówią żeby nic nie robić... Tylko aby było sucho. Pępek jest trochę zaczerwieniony. Martwię się. Słyszałam o ostanisepcie?!

Gość gość
No oscenisept koniecznie. To odkaza. Ja uzywalam przy dwojce dzieci. Takie byly zalecenia ze szpitala zeby konktetnie tego uzywac. Przy starszej jak kikut dlugo nie odpadal to przeszłam na spirytus 70% ale synowi na octenisepcie odpadł szybko. Corce sie trzymal b. dlugo. Spray jest ogolnie super bo kupiłam duze opakowanie , nawet psikam sobie nim do gardla jak mnie boli i pomaga.

Gość gość
Przemywac octaniseptem, a potem delikatnie przecierac do sucha

Gość gość
Stosuj się do tego co mówiła ci położna a nie obce baby z internetu. Zawsze możesz zadzwonić porozmawiać przez telefon czy to z pediatra czy położna. Zalecenia co chwilę się zmieniają. Więcej odpowiedzialności, jesteś już matką.

Gość gość
10:54 octEnisept polecam jako mgr farmacji a nie żadna "baba z internetu"

Gość gość
Zalecenia co chwilę się zmieniają. xx co nie znaczy, że położna czy pediatra są na bieżąco :) często lepiej wyedukowana jest młoda matka niż położna czy lekarka starej daty, nieznająca jeż. angielskiego i nieczytająca najnowszych publikacji medycznych

Gość gość
*jęz.

Gość gość
Ty myślisz, że jak lekarz się raz nauczył to już na tym jedzie do końca swojej kariery a szkolą się jedynie pracownicy korporacji.

Gość gość
11:04 Haha, guzik wiesz co ja myśle, jestem w temacie od lat, ja wiem jak wygladają te "szkolenia" dla lekarzy i zbieranie punktów, haha :) oczywiście nie każdy lekarz się nie przykłada, ale większość olewa sprawę. Są jeszcze tacy pediatrzy, do których nie dotarło, ze dzieci poniżej 12 rż nie mogą brać aspiryny, był niedawno przypadek że dziecko zmarło, bo lekarka starej daty wypisała. Albo wypisują na recepcie lek, który od wielu lat nie jest produkowany.Że już nie wspomnę o zerowej wiedzy nt karmienia piersią, wynikajacej z tego, ze temat ten był do niedawna zupełnie pomijany na studiach, a obecnie w programie jest tylko 6 godzin i to fakultatywnych. Medice, cura te ipsum.

Gość gość
To najnowsze zalecenia zna jedynie wujek Google i ciocia kafeteria?

Gość gość
11:12 jak ktos jest tak ograniczony jak ty, to owszem , taka wiedza mu wystarczy

Ja tez używałam Octeniseptu :) raz dziennie psikalam, Ty możesz częściej skoro zaczerwienienie. Efekt może być taki,ze pod wpływem wilgoci kikut będzie trochę dłużej (lepiej suszyć),ale za to na pewno odkazisz. Ja tez używam teraz octeniseptu na wszystkie nawet moje rany ;p jest świetny! Z kolei mąż wrócił z limem pod okiem z meczu (faul) to z kolei Linomag pomogl tak, ze na 2 dzień mic nie było już :)

Gość gość
Psikac bezpośrednio??? Czy na wacik??

Gość gość
BEZPOŚREDNIO a nadmiar przetrzeć wacikiem!!!