Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego tyle teściowych nie akceptuje swojej synowej?

Polecane posty

Gość gość

skąd to sie bierze? często slysze stare baby w parku obgadujące synową, kilka razy bylam swiadkiem, a i kolezanki mam zamężne i malo ktora ma fajną relację z matką meza. skad to sie bierze?

Gość gość
Bo (niektóre) teściowe nie potrafią oddawać syna na świat. Myślą że będą nianczyc syneczka i rządzić nim do końca życia i synowa przeszkadza tylko. Wszystko mamusia zrobi najlepiej.

Gość gość
Bo niektóre synowe traktują mężów, jakby oni wzięli się z probówki w laboratorium, a ich przeszłość to tabula rasa, nie istnieje. A w tej przeszłości zawierają się przecież matki, ojcowie, rodzeństwo. Ktoś tego mężczyznę karmił, wychował i kocha nadal . Młode mężatki również mają swoje matki i rodziny i od nich najczęściej nie stronią, a wręcz przeciwnie. Czyżby proces odpepowienia miał dodyczyc tylko mężczyzn ?

Gość gość
A moim zdaniem tesciowe same mialy przerabane ze swoimi tesciowymi i to tak przechodzi z pokolenia na pokolenie. Kobieta kobiecie wilkiem.

Gość gość
Pewnie z tego samego powodu dla którego tyle domowych nie trawi swojej teściowej.

Gość gość
Wszystkie odpowiedzi jakie sa powyzej sa dobre i prawdziwe. Zalezy co kieruje tesciowa. Sa tez takie, ktore uwazaja, ze syn powinien miec co najlepsze - dziewczyna sie nie miesci w tym kryterium. Dodajmy: zadna dziewczyna sie nie miesci. Mam ciotke, ktora tak oceniala wszystkie dziewczyny syna.

Gość gość
Bo nie kochają siebie.

Gość gość
Jezeli synowe beda postępowac z teściowa dokładnie tak, jak ze swoja matką.. problem baardzo zmaleje, wręcz zagrozony bedzie zniknieciem :)

Gość gość
18:42 analogicznie, niech teściowe traktują synowe jak własne córki, równiez problem zniknie :)

Gość gość
Młode mężatki również mają swoje matki i rodziny i od nich najczęściej nie stronią, a wręcz przeciwnie. Czyżby proces odpepowienia miał dodyczyc tylko mężczyzn ? xx zostając maką, młoda kobieta instynktownie czeka na pomoc od swojej matki, macierzyństwo zbliża matkę i córke. Nawet jest książka o podstawach psychologicznych tego zjawiska. Natomiast facet nieodpępowiony z własną matką jest śmieszny i żałosny, tak samo jak teściowa właząca z kopytami w życie syna i synowej. Dla takich sytuacji nie ma innego wytłumaczenia jak zołzowatośc starych kobiet.

Gość gość
miało być "zostając matką"

Gość gość
Pytając analogicznie, ciekawe dlaczego rodzice żony, a zwłaszcza ojcowie, nie mają problemów z akceptacją zięcia. Nie czują potrzeby mu się mieszac do pracy, do samochodu, do innych "typowo męskich" zajęć. Nie chodzą za nim i nie sprawdzają, czy dobrze umył auto, czy prosto przykrecił śrubkę etc. Nie kontrolują go ile zarabia i czy naprawdę córka musi go "utrzymywać" jak przebywa na L4. A jeśli są takie przypadki, to skala jest nieporównywalnie mniejsza niz teściowa-synowa.

Gość gość
19:02 powiem więcej, czy ktoś widział teścia wyrywającego wnuka z rąk zięciowi???? A co druga teściowa tak robi względem synowej.

Gość gość
19:02 i 19:04 a czy ktoś widział ojca wpatrujacego się w biust karmiącej córki, albo macajacego po brzuchu ciężarna córkę??? Nie! To dlaczego teściowa rości sobie takie prawa???

Gość gość
Nie akceptują, bo nie mogą zdzierżyc, ze jej miejsce u boku syna (tak to chore, ale one są zakochane w synach bardziej niż w mężach) zajęła młoda i płodna kobieta, która ma swoje zdanie i wcale nie zamierza żyć pod dyktando teściowej, a dodatkowo synowi otworzyły się oczy, że jego dotychczasowe relacje z marką były chore.

Gość gość
Mnie taki problem śmieszy, w zyciunie będę przejmowała sie młoda dziewczyna tak jak nie przejmowałam sie starsza kobieta. Mam męża, mam syna , jak cos jest nie halo kazdy sie o tym dowie. Ewentualna synowa nie bedzie mi córka a ja nie będę jej matka.albo sie polubimy albo nie. Żadnych roszczeń w żadna stronę. Wnuki jak sie pojawia to raz na jakiś czas spotkanie bez szaleństw. Wiecie dlaczego ? Bo widzę jak małżeństwa trwają po pare lat, w jakich klimatach sie kończą , widzę nastolatki ktore babcie i dziadków maja w dupie chyba ze kasa jest potrzebna, wiec aby nie było wielkich rozczarowań a w międzyczasie jakies przepychanek emocjonalnych, chętnie pokoleguje sie lub nawet zaprzyjaźnie ale nie dam sie wkręcić w tradycyjne układy . Dziekuje za uwagę.

Gość gość
Tylko nie-matka syna moze powiedzieć ze matki sa zazdrosne o młode , płodne kobiety przy boku ich synów. Z deklem masz pedofilko?

Gość gość
gość dziś mądrze napisane, podpisuję sie pod tym jako matka, babcia i teściowa

Gość gość
19:11 naucz sie czytać ze zrozumieniem albo idz sie leczyć!

Gość gość
gość dziś mądrze napisane, podpisuję sie pod tym jako matka, babcia i teściowa xx taaa, zwłaszcza, ze sama to napisałas schizofreniczko. Przestań sie już klonować.

Gość gość
Same będziecie kiedyś teściowymi, więc przyglądajcie się sobie :)

Gość gość
Same będziecie kiedyś teściowymi, więc przyglądajcie się sobie :)

Gość gość
nie dam sie wkręcić w tradycyjne układy xx wiec ty tez nie wkrecaj synowej

Gość gość
18:00 moja teściowa tak miała. Długo mnie tępiła, podobnie jak poprzednie jego dwie dziewczyny. Okropny typ z tej kobiety, o młodych kobietach mówi dziewuchy, dziewuszyska. Uczy w liceum i nadaje ciągle na uczennice jakie to zolzy. I mówi że ma satysfakcję jak widzi je za ladą w Zarze i muszą jaśnie Panią obsłużyć. Mówi mi też coś takiego: konkurencja jest wszędzie ale pod smietnikiem najgorsza. Tak mi powiedziała na pierwszym spotkaniu ze mną, jak jej powiedziałam że teraz jest konkurencja na rynku pracy po moim kierunku studiów i wielu innych. Nieźle, co? Od tej pory były też inne teksty.

Gość gość
Niestety, większość mężów prędzej czy później po ślubie zaczyna mieć żonę w czterech literach. Dlatego opuszczone emocjonalnie kobiety rekompensują sobie ten brak przelewając uczucia na syna i z niego czyniąc najważniejszego mężczyznę w swoim życiu. Nie chodzi tu o żaden podtekst seksualny, ale każda kobieta chce być kochana, podziwiana, doceniana. Od mężów tego nie dostają, więc robią wszystko, żeby dostać to od synów. A potem przychodzi synowa i im to odbiera. Tak to wygląda.

Gość gość
20:31 w patologicznych rodzinach tak to wygląda. To jest emocjonalne kazirodztwo. To jest przemoc psychiczna.

Gość gość
Niestety, większość mężów prędzej czy później po ślubie zaczyna mieć żonę w czterech literach. Dlatego opuszczone emocjonalnie kobiety rekompensują sobie ten brak przelewając uczucia na syna i z niego czyniąc najważniejszego mężczyznę w swoim życiu. Nie chodzi tu o żaden podtekst seksualny, ale każda kobieta chce być kochana, podziwiana, doceniana. Od mężów tego nie dostają, więc robią wszystko, żeby dostać to od synów. A potem przychodzi synowa i im to odbiera. Tak to wygląda. xxx 100% racji. Mam taki przykład w rodzinie-mój brat. Wychuchany przez matkę (jedynaczka, rozwódka) i babcie (została młodo wdową, z 1 córką). Jakby mogły toby mu g... spod tyłka zjadły. Wszystko za niego robiły. Babcia już nie żyje, ale matka jakby mogła toby mu do tyłka wlazła. Broni go jak lwica, a mnie utopiłaby w łyżce wody gdy powiem cokolwiek nie po jej myśli. Nawet lata po psychologach aby się dowiedzieć, jak jeszcze można ulepszyć "cudowną" relację z synem. Ten artefakt wychowawczy ma już 31 lat. Nie utrzymuję z nimi kontaktów.

Gość gość
A czemu nikt nie skomentował rewelacyjnych porównań do układu teść-zięć?

Gość gość z daleka
Zaczyna się niby niewinnie - od określenia " stara baba". Nazwałabyś tak swoją mamę , autorko? Nieporozumienia i zgrzyty pojawiają się tam, gdzie są emocje. A tych przecież nie brak w takiej sytuacji, gdy syn czy córka zakładają rodzinę. Wystarczy dodać do tego brak poczucia własnej wartości ( z jednej lub dwóch stron), brak kultury ( z jednej lub dwóch stron), brak poszanowania intymności ( raczej z jednej strony), brak własnych zainteresowań ( z jednej lub dwóch stron) i problem gotowy. I rośnie. Każda ze stron kumuluje urazy, jest coraz gorzej, bo dochodzą emocje, związane z wychowywaniem wnuków.

Gość gość
22:39 skomentuj Gość z daleka, nie ma czegoś takiego jak wychowanie wnuków bo się nie wychowuje wnuków. Rodzice są od tego i nie powinny być emocji od strony dziadków bo to jest nienormalne. To jest wtracanie się. Rozumiem, są ludzie którzy podrzuca dzieci dziadkom i zostawiają ich ale nie o tym mówię. Mówię raczej o normalnych rodzinach gdzie to rodzice są autorytetami I dziadkowie tylko wspierają.