Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Noworodek

Polecane posty

Gość gość

Witajcie drogie mamy. Tydzień temu urodziłam syna. To moje pierwsze dziecko. Jest dość spokojny, w nocy budzi się jakieś 4 razy na karmienie, a potem od razu zasypia. Ja nawet nie muszę odsypiać w dzień. W ciągu dnia dużo śpi, budzi się na karmienie, czasem trochę pomarudzi, najwięcej krzyku robi podczas kąpieli. Ale teściowa i szwagierka ciągle mnie straszą i dogadują, że na początku wszystkie dzieci takie są, a jeszcze chwila i ja swoje z tym dzieckiem przeżyję (i nie chodziło im o kolki czy ząbkowanie, tylko o to, że to zachowanie zmieni się samo z siebie o 180 stopni). Jak to jest? Możliwa jest diametralna zmiana zachowania niemowlęcia bez powodu?

Gość gość
Tak, może się zmienić. Na początku wiele dzieci tak ma.

Gość gość
A już się cieszyłam, że będę miała grzeczne dziecko :)

Gość gość
ok 3 tyg moga pojawic sie kolki. ale oby nie :)

Nie stresuj się na zapas i nie słuchaj takiego bzdurnego gadania. Ciesz się tym co jest teraz :) A jeżeli byłoby coś nie tak, polecam chustę do noszenia dziecka. Mi przy dwójce urwisów uratowała życie :)

Gość gość
Dzięki za pocieszenie :) teściowa i szwagierka generalnie już takie są, że lubią dogryzać. Ale miałam ciągle nadzieję, że jednak przesadzają :(

Gość gość
Wydaje mi się że nie. Czytałam że temperament dziecka można poznać jeszcze przed narodzinami. Czy jest aktywne bardzo, jak reaguje np na hałas. Mój synek był takim noworodkiem i to bycie spokojnym i mało absorbującym mu zostało. Teraz ma rok i trzy miesiące. Wiadomo że wszędzie zagląda, wszystkiego chce dotknąć. Ale to normalne poznawanie świata. Ogólnie fizycznie to nigdy nie byłam przy nim zmęczona. I to nie tylko moje odczucia. Śpimy razem i karmię piersią więc nie muszę wstawać. Dzięki temu odkąd się urodził nie przespałam maksymalnie 5 nocy. W tym jednej w szpitalu i to dlatego też musiałam go naświetlać z powodu żółtaczki. A niestety jak leżał w inkubatorku to nie słyszałam jego płaczu więc pilnowałam. Za każdym razem kiedy nie chciał spać to miał jakiś powód. Zęby, gorączka, trzydniowka itp. Niektóre dzieci po prostu takie są. A teściowa i szwagierka Cię po prostu straszą. Czy z zazdrości czy z braku wiedzy to nie wiem

Gość gość
Naprawdę tak myślisz? Syn w brzuchu był właśnie bardzo spokojny. Czasami się nawet bałam, ruszałam brzuchem, bo on się nie ruszał. Też z nim śpię, bo karmię piersią. I w ogóle nie wyglądam jakbym miała noworodka w domu, mam czas na wszystko. Zobaczymy co czas przyniesie. Wiadomo, kolki i ząbkowanie swoją drogą. Ale liczę na to, że jego zachowanie nie zmieni się jakoś bardzo diametralnie. Im będzie starszy tym bardziej ciekawy świata i drzemki na pewno się skrócą, to wiem.

Gość gość
Tak myślę :) i jest jeszcze kwestia tego jakimi dziećmi byliście wy, rodzice. Moja teściowa mówiła że przy moim mężu się rozleniwila bo był taki grzeczny śpioch. Moje dziecko też się mało ruszało w brzuchu. Wydaje mi się że to taki temperament po prostu

Gość gość
Ja byłam bardzo grzecznym dzieckiem, jakby mnie nie było :) za to mąż podobno był straszny, rozdarty, uparty :D

Gość gość
Dziecko zazwyczaj zmienia się po 2 tygodniach ale niekoniecznie .

Gość gość
Ja od początku mialam wyjca w domu nie dziecko i tak jest do dziś, a ma prawie 3 lata. Jest spora szansa, że Twoje dziecko będzie takie, jak teraz, czego bardzo Ci życzę, bo ja przez swoje dziecko, zrezygnowałam z drugiego.

Gość gość
Moja w brzuchu, to chyba w piłkę grała. Bez przerwy w ruchu. Po urodzeniu niczym aniołek do 4 tygodnia. Po 4 tygodniu zaczęła harce wracając do swoich zwyczajów z życia płodowego :) A starsza leniuch w brzuchu i leniuszysko poza nim :)

Nie ma co się przejmować na zapas. U nas tak było, że dziecko ciągle było spokojne, ale problemy zaczęły się podczas ząbkowania. Jednak nie trwały one długo, bo szybko znaleźliśmy idealny żel przeciwbólowy- calgel https://www.apteka-melissa.pl/produkt/calgel-zel-na-bolesne-zabkowanie-10-g,2523.html. Więc jak tylko posmarowałam nim dziąsła to mała szybko przestała marudzić. :)