Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
SweatFoxieGirl

Wybór profilu w liceum

Polecane posty

Hej. Mam bardzo poważny dylemat związany z wyborem profilu w liceum. A mianowicie waham się pomiędzy dwoma kompletnie od siebie różnymi: humanistycznym z rozszerzeniem polskiego, historii i angielskiego oraz z dodatkowymi zajęciami z podstaw dziennikarstwa bądź profilem biologiczno-chemicznym. Oba bardzo mi się podobają, zarówno rozszerzenia jak i kierunki studiów po nich. Choć nie ukrywam, że sama czuję, że po biol chemie możliwości są znacznie większe poczynając od medycyny, po weterynarię czy analitykę kryminalną. Z kolei po humanie najbardziej podoba mi się tylko prawo, ale słyszałam, że nie jest po nim zbyt kolorowo. Ciekawią mnie też filologię jakichś rzadkich języków obcych czy też dziennikarstwo lub psychologia (ale wiadomo, że akurat psychologia jest też możliwa po biol chemie). Mam więc bardzo ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ zawsze uwielbiałam takie przedmioty, jak polski, historia, wos, języki obce i biologię. Jeśli chodzi o chemię, mam do niej mieszane uczucia, ale wydaje mi się najciekawsza ze wszystkich przedmiotów ścisłych. Z kolei, jeśli chodzi o kwestię ocen to zarówno z polskiego, historii, wosu, biologii jak i języków obcych (angielskiego i niemieckiego w moim przypadku) mam szóstki. Też np. z polskiego i historii udało mi się dość wysoko zajść w różnych konkursach. Z chemii i innych przedmiotów ścisłych (matma, fizyka, informatyka) mam piątki, więc je rozumiem, ale np. fizyki i informatyki nie lubię więc nie chcę ich rozszerzać. Na biol chemie boję się, że będzie mi brakowało dużej ilości godzin angielskiego (i tak zamierzam go sama rozszerzyć). Nie ukrywam też, że wiem iż np. po medycynie czy weterynarii ukończonej w Polsce mogłabym spokojnie (oczywiście po przetłumaczeniu dyplomu) pracować w innych krajach Europy i nie tylko, a po prawie już nie, ponieważ musiałabym studiować od nowa w tym kraju, w którym chciałabym pracować. Dużo osób też mówi mi, że polski i historię można spokojnie samemu sobie rozszerzyć. Czy ktoś kto był na biol chemie czy humanie może wyrazić swoją opinię w tym temacie? Też spotkałam się ze zdaniem, iż za parę lat braknie pracy dla tych co idą na biol chema, bo idzie za dużo osób, a zacznie przybywać ofert pracy dla humanistów bo jest ich teraz mało, co wydaje mi się ciut absurdalne, ale może.... W każdym bądź razie czy ktoś mogłyby mi doradzić co byłoby lepszym wyborem: biol-chem czy human? PS: W szkole, którą mam na 2 miejscu są też takie profile jak: pol-biol-ang, biol-chem-ang czy human z zajęciami znajomości prawa oraz filozofii jednakże mimo, że nie ma ich w szkole mojego 1 wyboru to i tak nadal wolę do niej iść.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować