Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

50zl na jedzenie dziennie. Da się ?

Polecane posty

Gość gość

Przez 3 tygodnie tak chcemy. Tylko czy się uda. Rodzina 4osobowa

Gość gość
Nie, my w dwójke więcej wydajemy. Na zdrowiu dzieci sie nie oszczędza. Takie posiłki są bezwartościowe..

Gość gość
Da sie. Informacje z wczoraj - stawka zywnosciowa w małym Domu Dziecka 12 zl/os. A teraz dodatkowo jest sezon na jarzyny i owoce.

Gość gość
Własnie w DD. tam je tylko trzymaja przy zyciu, a do pełnowartosciowych posilkow to tam daleko

Gość gość
Niektorzy nawet tyle nie maja

Gość gość
50 zl dziennie :o. Moze to faktycznie sposob by przyoszczedzic. Np 20 zl dziennie na jedzenie. Zupa na kosciach wedzonych z fasolka, groszkiem, kalafior, mlode ziemniaczki. Niespelna 20 zl na trzy dni. Na drugie niech beda kopytka z serem, a do chleba pasta z makreli, a na sniadanie buleczki cynamonowe z miodem i kakao. Do tego jakis banan i masz zarcie na caly dzien za 30 zl

Gość gość
50 zł to sporo chleb 3 zł maslo 5 zł (nie zjecie calej kostki ) szynka 5 zł Pomidor kg 4 zł Na obiad Jajko + ziemniaki + mizeria + fasolka szparagowa max 20 zł Na obiad jakiś makaron z sosem pomidorowym Do tego brzoskwinie 5 zł Spoko da sie :)

Gość gość
Zdrowe nie musi byc drogie zwlaszcza o tej porze roku : Marchew, buraki, cebula, kapusta, ziemniaki, ogórki, pomidory, owoce sezonowe, sałata, koper, olej, drób, łopatka, jajka kasze, makaron, groch,fasola, płatki owsiane, maslanka, śmietana.

Gość gość
A gdzie w tym są jakies sładniki odzywcze? witaminy? :o chleb, maslo, kosci? przeciez to s**t bezwartosciowy :o

Gość gość
Zupa na kosciach wedzonych z fasolka, groszkiem, kalafior, mlode ziemniaczki. Niespelna 20 zl na trzy dni. Na drugie niech beda kopytka z serem, a do chleba pasta z makreli, a na sniadanie buleczki cynamonowe z miodem i kakao. Do tego jakis banan i masz zarcie na caly dzien za 30 zl x a później ryk, że anemia, awitaminoza i trzeba za leki płacić. Na tym się już nie da przyoszczędzić :D

Gość gość
17.48 Co masz do chleba ? co masz do masla ? Masło jest bardzo zdrowe .

Gość gość
chleb jest zbednym zapychaczem. Sama mąka i woda. czasem pestki dyni czy slonecznik. A masło? no błagam, 67% to tluszcze nasycone, a w 100g jest ponad 200 mg (sic!) cholesterolu. Juz pomijajac, ze jest cholernie kaloryczne, co dla dzieci jest zbędne. Ma znikome ilości witaminy D, E i A. E i A znajdziesz w warzywach i owocach zawierajacych duzo beta-karotenu.

Gość gość
ja che wydac do 10 lipca maks 300zł na 3 osoby.

Gość gość
gość dziś akurat to, co wymienilam w poscie 17.48 ( tym wyzej) niezbedne skladniki są. Głownie tym sie żywię, choc nie musze oszczedzac.

Gość gość
Ja będąc na diecie od dietetyka miałam w jadłospisie chleb...

Gość gość
Najzdrowszy to jest umiar a nie popadanie w skrajności.

Gość gość
Dieta powinna byc zbilansowana, wiec i chleb ( weglowodany - tyle,ze lepiej nie biały) i tluszcze - surowe maslo ma D, A, E,

Gość gość
A ja się dobrze odzywiam? Śniadanie : kromka chleba, ser biały, łosoś wędzony, duży pomidor, kawa Inka. 2 śniadanie : pół litra soku z warzyw, małe Prince polo, activia gruszkowa Obiad : sos z mięsa wołowego,papryki,pomidora i cebuli+ makaron. Kolacja : kromka chleba z pasta rybna (makrela,jajka,twaróg),jabłko,pół papryki :D dodam że jestem w 35 tc i jestem ciekawa co mi napiszą kafe dietetycy

Gość gość
surowe maslo ma D, A, E, x sladowe ilosci, przy czym ponad polowa wartosci to tluszcze nasycone i ponad 200mg cholesterolu.

Gość gość
Spokojnie.Jeszcze na piwko zostanie.Ja wydaje 200 zl tygodniowo na jedzenie.Tez 4 os.rodzina

Gość gość
50zl to nie jest mało jeśli się unika gotowcow i smieciowego jedzenia. Jeśli masz czas to rób pasty na kanapki, zrób swoją wędline. Będzie jedzenie dobrej jakosci za niewielkie pieniądze. Przykładowe menu które mieści się w tej kwocie: Śniadanie owsianka z jabłkiem Drugie śniadanie kanapki z szynką z łopatki, pomidorem i sałata. Obiad kasza i gulasz z łopatki z dużą ilością cebuli, papryka i pomidorami. Podwieczorek kisiel z czereśni. Kolacja grillowane warzywa i grzanki.

Gość gość
gość dziś A gdzie w tym są jakies sładniki odzywcze? witaminy? pechowiec.gif chleb, maslo, kosci? przeciez to s**t bezwartosciowy pechowiec.gif xxx witaminy są w straczkach, warzywach, serze, makreli. Co ci się nie podoba w tym menu?

Gość gość
w sladowych ilosciach. Chleb, masło i kosci maja miec witaminy? :D padłam :D

Gość gość
Kości jeść nie będzie a zupę z warzyw. Kości zostawmy dla psów.

Gość gość
Kości zostawmy dla psów. x Też niekoniecznie :)

Gość gość
Chleb, masło i kosci maja miec witaminy? x Chleb pełnoziarnisty jest dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu oraz węglowodanów złożonych. Nie trzeba z niego rezygnować. Masło ma bardzo dużą zawartość wit.A i beta-karotenu.

Gość gość
gość dziś w sladowych ilosciach. Chleb, masło i kosci maja miec witaminy? smiech.gif padłam smiech.gif xxxxx To się podnieś. Pełnoziarnisty chleb i masło jak najbardziej mają witaminy. A jeśli nie zauważyłaś, to zaproponowana zupa ma rosliny strączkowe i warzywa. Kości są tu raczej dla smaku.

Gość gość
Masło ma bardzo dużą zawartość wit.A i beta-karotenu x Dużą? to są sladowe ilosci, duza zawartosc to ma papryka, natka pietruszki i marchew ;) Duzo to ono ma tluszczow nasyconych i cholesterolu.

Gość gość
Dużą? to są sladowe ilosci, duza zawartosc to ma papryka, natka pietruszki i marchew oczko.gif x Papryka - trochę ponad 500 Papryka - trochę ponad 900 Masło - trochę ponad 800 Faktycznie marchew najwięcej, ale nie pisz o śladowych ilościach.

Gość gość
Papryka - trochę ponad 500 Papryka - trochę ponad 900 Masło - trochę ponad 800 x Dane dla wit.A