Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agata2018

Problem z oddaniem stolca u 2 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość Agata2018

Witam.Moja dwumiesięczna córeczka nie może zrobić kupki od 3 tygodni.Sama oddaje gazy,ale kupki nie zrobi.Karmię ją nutramigenem od miesiąca (małej tuż po urodzeniu wyskoczyło kilka krostek na buzi,klatce piersiowej i rączkach,lekarka stwierdziła,że to skaza białkowa albo nietolerancja laktozy.Po kilku dniach wszystko zniknęło bez śladu.Dla pewności po zniknięciu wysypki napiłam się 1 raz mleka i 2 razy zjadłam jogurt - małej nic nie było ani jej nie wysypało.Ale lekarka uparcie twierdzi,że to nic nie znaczy).Nie kp,ponieważ miałam zapalenie płuc i brałam silne antybiotyki,pokarm straciłam.Mała pręży się,zanosi od płaczu,robi się czerwona.Przed ok 3 tygodniami z trudem,ale sama raz dziennie zrobiła kupkę,natomiast od 3 tygodni nie daje razy.Na początku chciałam przeczekać,ale po 4 dniach męczarni bez kupki włożyłam jej 2 razy czopek glicerynowy,zrobiła bardzo dużą,zbitą,zielono-żółtą.Jednak od następnego dnia wszystko wróciło.Bez masażu i "dociskania" do brzuszka nóżek nie da razy.Za każdym razem (dzięki temu jest 1 - 2 x dziennie każdego dnia) kupka jest zbita.Pediatra zaleciła espumisan,ale to niewiele pomaga,ponieważ przed zastosowaniem sama oddawała gazy,może teraz nieznacznie więcej.Nic innego nie dała,ponieważ stwierdziła,że to wina nierozwiniętego układu pokarmowego i ok 3 - 4 miesiąca minie samo.Ale moje dziecko bardzo się męczy.Czy wasze dzieci też tak miały?Jak mogę jej pomóc?

Gość Mama 2 plus 2
Ja co prawda karmię piersią ale na moje oko to trzeba zmienić mleko bo to ewidentnie jej nie służy.

Gość Mama 2 plus 2
Albo ewentualnie skonsultować z inmym lekarzem. I uważam że dziecko niekoniecznie ma skazę białkowa. Moje po urodzeniu też miało takie krostki i to był trądzik niemowlęcy.

Gość gość
Spróbuj więcej przrepajać wodą.

Gość gość
Udaj się do gastrologa dziecięcego na Śląsku dr pieniążek

Gość Agata2018
Tyle,że ja jestem z Poznania.Więc nie widzi mi się jechania pół Polski do gastrologa,gdzie tutaj też oni są.

Ja znalazłam super sposób w końcu :) 20 ml przegotowanej wody do picia. Niestety mój nie chce pic samej wody, wiec daje mu 2,5 ml Debridat (tez na ruchy jelit) do wody i efekt murwany :)

Gość Agata2018
Przepajam wodą i słabym rumiankiem praktycznie między każdym karmieniem.A o debridacie słyszałam,ale PANI DOKTOR nie chciała mi przepisać,bo jej zdaniem to zbędne,a jest sprzedawany na receptę.

O kurczę to nam przepisał lekarz i mówił, ze mamy brać 2 tyg, a jeśli nie będzie poprawy - przestać. Przez ostatni miesiąc mały tez kupkę robił tylko z czopkiem, teraz pierwsze dwie po wodzie z debridatem :)

Gość gość
Kobieto twoje dziecko ma dwa miesiące a ostatnia kupkę zrobiło trzy tygodnie temu???????Mój 5 letni syn nie robił 5 dni i panikowalam(wiesz,że od tego można umrzeć?)Koniecznie idź do innego lekarza.Ty wiesz co ona ma w jelitach?????Nie chcesz wiedzieć!

Prawdopodobnie dyschezja. Ale lepiej udac sie do gastrologa. U nas niby taka diagnoza, tez problem pojawil sie po 6 tygodniach, teraz 6 miesiecy i dalej nie mija... Debridat i inne cuda nie pomagaja, teraz stosujemy Dicopeg, ale to tez nie działa. Wyproznienia nieregularne i z trudem. Maly ma 8 miesiecy.

Gość gość
Wyproznienia nieregularne i z trudem. Maly ma 8 miesiecy. x A próbowałaś tak "normalnie" kompot z suszonych śliwek i moreli, płatki owsiane z suszonym daktylem, olej lniany, napar z kminku (tylko taki robiony w domu)?

Gość gość
Ja z synem jeździłam do dr Pieniążka ale cudów nie zdziałał, tylko, że ja ze Śląska. U mojego syna problem zaczął się po 4 miesiącu. Przeszłam przez wspominany Debridat, laktulozę,suszone śliwki, wywar z nich, siemie lniane, kisiel z siemienia no... wiele rzeczy. Syn w końcu był na tyle mądry, że zaczął wstrzymywać i to już były zaparcia nawykowe. Teraz ma 5 lat a ja muszę dziennie pilnować aby się załatwił, często jeszcze po prostu nie chce zrobić kupy. Podaje xenne dla dzieci ale jak się zaprze, że nie chce zrobić to i z xenną nie zrobi.

Gość gość
20:12- polecam skupic sie na tekscie, autorka pomaga corce zrobic kupke od 3 tyg, wczesniej dawala rade sama

20.31- problemem nie są zaparcia, bo konsystencja jest połpłynna, dopiero rozszerzamy diete. Problemem jest sam proces wydalania, tu jest płacz, pręzenie sie, stękanie.

Gość Agata2018
Dokładnie.Córka od 3 tygodni robi kupkę,ale tylko dzięki przystawieniu nóżek do brzuszka i masażu.Wcześniej dawała radę sama,a później 4 dni nie zrobiła i wtedy zaczęłam jej pomagać.Jestem młodą mamą i niedoświadczoną,ale nie głupią,by pozwolić dziecku na niewypróżnianie się niemalże przez miesiąc.

Gość gość
dziś x Może spróbujesz zmienić mleko? Mojemu dziecku sprawdziło się kozie mm.

Gość Agata2018
Pediatra odradza.Chciałam zmienić na bebilon pepti,ale stwierdził,że może być jeszcze gorzej z wypróżnianiem.

Gość gość
Pediatra odradza x Odradza kozie, czy w ogóle odradza zmianę? Pisałaś na początku, że dziecko nie ma żadnych objawów alergii/nietolerancji, a pediatra uparcie twierdzi, że to nic nie znaczy. Może skonsultuj jeszcze z jednym, dwoma? Skoro problem i tak jest, to może warto wypróbować coś innego?

Gość Agata2018
Jestem umówiona na przyszły tydzień z innym pediatrą.

Gość gość
Dziewczyno, rozumiem, że to Twoje pierwsze dziecko, ale przecież ewidentnie widać, że dziecku to mleko nie służy. Zmień je. Ponoć dobre na trawienie jest Hipp Combiotic albo wspomniane wcześniej Kozie (Capri Care). I pamiętaj, żeby nie dawać więcej łyżeczek mleka na porcję niż jest wskazane, lepiej dać mniej, niż więcej.