Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wesprzecie rolnikow w piatek na protescie w Warszawie?

Polecane posty

Gość gość
No ja mam ciagle nadzieje, ze to sie zmieni. Ineczej za kilka lat owoce bedziemy sprowadzac z Niemiec po cenie dwukrotnie nizszej. Prxemysl przetwornie i tak sprowadza z ukrainy.

Gość gość
Niedobrze mi się robi jak czytam te niby "pseudo miastowe" wywody:O Pewna jestem, że pisze to jedna zakompleksiona osoba, bo każdy inteligentny człowiek z miasta czy też ze wsi wie, że rolnictwo jest bardzo ważne. Jestem z miasta, urodzona, wychowana, moi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie także i popieram protest. Popieram, bo mam świadomość, że lepsze jest to co nasze, a nie to co się jak to już ktoś napisał "świeci i błyszczy". Popieram też dlatego, ze mamy małą działkę pod miastem i wiem, że błyszczący pomidor z głupiej Biedronki jest gorszy w smaku. Nie kupuję nigdy warzyw ani owoców w supermarketach, mam własne albo kupowane na targum. Może dlatego, że mam rozum i nie jestem ignorantką. Ciekawe czy gdyby nagle padło rolnictwo Polskie to kogo byście prosiły o jedzenie? Pewnie banderowców:O Może za dobry seks jakiś by się zlitował by dać wam bochenek chleba i kilo jabłek:O

Gość gość
Mam nadzieje, ze temat nie umarl, bo to bardzo wazne, by sprawe naglasniac. Na nagraniu macie, jak hiszpanskie truskawki zmieniaja pochodzenie na polskie. To tak w zwiazku z rzekomym zatruciem sie w Szwecji niby polskimi truskawkami. Obejrzyjcie. A w piatek badzcie z rolnikami, wy konsumenci! https://www.facebook.com/1874511862810137/videos/1992895734305082/

Gość gość
Ogladajcie! Wlasnie tak przetwornie, markety i posrednicy robia w bambuko nie tylko polskiego rolnika oferujac skandalicznie niskie ceny, ale i was, konsumentow! To wasze pieniadze! Badzcie w piatek na protescie rolnikow!

Gość gość
Szok

Gość gość
Wlasnie czytalam pod pewnym filmikiem na you tube komentarz pewnego mlodego kierowcy tira... Pisal, ze niedawno wiozl ze Slowenii 20 ton ziemniakow, ktore przyplynely z... Egiptu. Zostaly przywiezione do Polski przepakowane i sprzedane jako produkt polski... Ktos nas niszczy.

Gość gość
Firewall unia

Gość gość
Spiełdałaj.

Gość gość
Ostatnio bylam u fryzjera i wisnioczka stwierdzila, ze co to 200tysiecy zl za samochod...

Gość gość
Wiesniaczka nie musi byc rolniczka. Przestancie siac ferment.

Gość gość
Tragedia co sie dzieje w tym kraju. Mieszkam w Opolu, ale sercem jestem z rolnikami. Wspieram !

Gość gość
Nie tak prosto się przekwalifikowac bo choć większość uważa rolnika za glomba który mial do szkoły pod górkę to prawda jest taka ze trzeba mieć ogromną wiedzę na temat upraw czy zwierząt i praktyka .A dwa maszyny kiedyś każdy rolnik miał zboża trochę kukurydzy buraki itp.Ze zwierząt i krowy i świnki ....teraz nikogo nie stać żeby kupić maszyny za ogromne pienadze ktore beda wykorzystane w 10% a sa potrzebne żeby to wszystko sprawnie działało

Gość gość
To prawda. Zeby sie przebranzowic, potrzeba ogromnych pieniedzy. Kazda galaz produkcji ma swoje maszyny, inne pomieszczenia gospodarcze... Jak np sadownik ma sie przebranzowic na produkcje, zalozmy,mleka? Chlodnie, przechowalnie musialby zamienic w obory, kupic krowy, zasiac wlasne zboze, kupic maszyny - dojarki. Przede wszystkim wyrwac sad. My mamy kilka ha, ale zeby je wyrwac (jabonki) zeszloby nam sie chyba ze 2 lata, bo drzew nie mozna wyrywac w okresie wylegania ptakow. Nie mowiac juz o calej reszcie mniej lub bardziej durnych przepisow unijnych... Dla ronikow malohektarowych to niewyobrazalne koszta. Zreszta, nie mozliwym jest, by nagle kazdy rolnik sie przebranzowil, bo raz, ze w Pl powoli zadna produkcja sie nie oplaca( 30 gr za kg porzeczki to smiech na sali, kombajn za zbior tyle bierze od kg!), Dwa sa to ogromne koszta.

Gość gość
Zalozylam ten temat po to wlasnie, by naswietlic problem. U nas tak wisza wisnie na drzewach. Nie zrywane wcale i u sasiadow rowniez. U jednego sasiada na drzewach zostalo 6 ton czeresni. Pieknej czeresni ! Ostatnio nawet rozmawialismy ze znajomymi, ze o protescie coraz glosniej i ze pewnie zaraz wymysla afere z "polskimi" owocami w tle , ale nie wiedzielismy, ze tak sxybko! I prosze: Szwedzi zatruli sie "polskimi" truskawkami - artykul na WP. Tak sie sklada, ze polski

Gość gość
truskawki juz sie praktycznie skonczyly, bo sezon rozpoczal sie szybciej niz zwykle. Ja, przyznam sie szczerze, ze jem truskawki prosto z pola, takie tez daje dziecku. Truskawki od sasiadow, bo sama nie posiadam. NIGDY sie nie zatrulismy. Ostatnio smialismy sie takze, gdy w mediach pojawila sie informacja o "polskich" sliwkach - w czerwcu. H

Gość gość
Cholerna cenzura! Chcialam dodac filmik z porzeczka czarna, jak wisi na krzakach plantator placze i zalamuje rece, bo nie ma zbytu, nikt nie chce kupic,a po sasiedzku Hortex! Pod oslona nocy zjezdzaja tiry z ukrainskimi owocami, a my nie mozemy sprzedac! A jak juz to placa nam 30 gr za KG! Nie moge niestety filmu dodac, bo wyskakuje mi spam, ale znajdziecie go na grupie Sadownictwo na fb.

Gość gość
Pomylka. Teraz jest 0,20gr za kilo porzeczki i tak naprawde to prosze sie od tyg zeby w ogole wzięli. Oplacalnosc żadna, ale problem jest w tym ze jak sie nie zerwie z krzaka to.w przyszlym roku nie bedzie drzewko owocowalo.

Gość gość
Wolnorynkowcem, powiadasz? Dziwne, ze "wolny rynek" tylko w Polsce. Niemiec wie za ile sprzeda i ile ton jakies pol roku przed zbiorami. Francuz, gdy mu sie nie oplaci, rozrzuca gnoj w PAryzu na protescie, cena zaraz idzie w gore. Wolny rynek, umow kontraktacyjnych zawierac nie chca, ale na Ukrainie juz podpisali kontrakty na maline, ktora dopiero ma rosnac na polskich kosciach na Wolyniu! Wolnorynkowcem, mowisz... A ja mowie , ze jestes przetworca. Wolny rynek, ale kupno po cenach dampingowanych, czyli ponizej kosztow produkcji to przestepstwo! I za to rzad moze scigac przetwornie! Ma na to instrumenty, pytanie tylko dlaczego nie chca tego zrobic. Przetworcy popelniaja przestepstwo kupujac towar ponizej kosztow produkcji. Pytam sie, k****, czy chcialbys przetworco, rwac wisnie w 30 stopniowym upale za 90 gr/kg!? Nie? A ci ludzie musza, bo nie beda mieli na chleb!

Gość gość
Czy juz ktos stad cie nie wyganial zadna kasy swinio.

Gość gość
Warto rowniez wspomniec o slynnej cenie dnia. Codzinnie! Zmieniaja sie ceny na skupach. Np dzisiaj kg wisni kosztuje 1 zl, dostajesz taka informacje wieczorem, a wiec umawiasz ludzi, czy w ogole chca przyjsc rwac za 60-70 gr, rolnikowi zostaje wtedy jakies 30 gr z kg. A wiec masz juz ludzi, na drugi dzien jedziesz w pole, ale nie wiesz za ile sprzedasz towar, bo cena 1 zl dotyczyla dnia poprzedniego. Rolnik wiezie na poludnie towar na skup, a ceny nie ma. Bedzie znana dopiero wieczorem. Wiec jedzie z towarem na wieczor, a tam juz jest cena 80 gr! A ludzie z tego wezma 60 gr! Jak sprzedawac, skoro nigdy sie nie wie, za ile sie sprzeda? Jak zaplacic ludziom, skoro cena kazdego dnia inna? Codziennie! Jesli jest tu ktos , kto jest rolnikiem, to niech napisze, czy mowie nie prawde? Czy w sklepach cena kazdego dnia tak skacze? Tak cholerni przetworcy postepujecie z ludzmi! W tym roku zrobiliscie z ludzi ze wsi zwykle szmaty!

Gość gość
Dosc! Dosc wykorzystywania rolnikow! Nie wszyscy maja po setki ha, sa tacy co maja tylko kilka i jak maja zyc! A takich jest wiekszosc w Polsce!

Gość gość
Moja znajoma zarabia na malinach dniowke 40 zl...przeciez nikt juz nie zarabia takich pieniedzy w tych czasach. Paranoja!

Gość gość
Serio tak jest?

Gość gość
Tak. Tak jest. Cholerne przetwornie ludziom kaza placic po kilkanascie zl w sklepie za zaledwie pol kg owocow, a rolnikom, ktorzy to produkuja daja ochlapy w postaci 90 gr za wisnie, 60 gr za agrest, 10 gr za jablka! S*******nstwo zwykle. Dosc! Konsumenci! Razem z rolnikami powiedzcie DOSC! Po protescie w Warszawie,rolnicy powinni zaczac bokowac przetwornie, skupy i odciac ich od surowca z Ukrainy!

Zgadzam się w 100% z tym poprzednim postem . Nie wiem kto za to odpowiada , ale obecna sytuacja jest chora . W sklepach musimy płacić naprawdę my gigantyczne pieniądze za różnego rodzaju soki , dżemy owocowe itp . Natomiast rolnicy dostają tak naprawdę nic . Moja ciotka uprawia sobie porzeczki i aronię , od kilku lat cena jest po prostu dramatycznie słaba . ktoś po prostu robi sobie jaja z rolników . Trzeba to sobie wyraźnie powiedzieć. Gdyby mogła wesprzeć to na pewno wsparłabym rolników na tym proteście , bo ktoś ma chyba złe wyobrażenie o nich , ŻE niby zarabiają nie wiadomo ile . Robota jest bardzo ciężka , a często są po prostu upokarzani tymi cenami

Gość gość
13:2 4 no wlasnie. Trzeba to zerwac, bo drzewa, krzaki sie przesila i na drugi rok nie bedzie owocu. I nas tak robilismy z mlodymi drxewkami wisni. Pieknie zaowocowaly, ale nie ma ludzi do zbioru, bo nikt nie chce robic za 30-40 zl dziennie. I ja sie nie dziwie. Rwalismy sami, z rodzina, bo trzeba bylo zerwac juz, wisnie dojrzaly szybciej. Cena nieoplacalna kompletnie. Gdybysmy chcieli sprzedac na pierwsza klase za 90 gr, to musielibysmy rwac ten sad okolo 2 -3 tygodnie. A trzeba szybko, zeby wisnia nie spadla i nie zakwasila gleby. Wiec piekna wisnie rwalismy...plandeki rozlozone pod drzewem, bo tak jest szybciej. Oczywiscie jakos owocu juz nie jest taka, jak zerwana recznie do wiadra i traktowana delikatnie, przebierana. Bylismy zmuszeni sprzedac na druga klase, a raczej na POZA WYBOREM za 40 gr/kg. Kombajnu nie moglismy najac, bo raz ze kombajn za kg bierze 30-40 gr, dwa- tak mlodych drzewek nie mozemy kombajnowac, bo by maszyna zniszczyla sad... Drzewka by sie wykorzenily. W tej chwili wisi tam okolo pol tony jeszcze, ale juz nie rwiemy. Jest protet. Trudno. Najwyzej wisnie spadna i czesc sad u nie zaowocuje na drugi rok.

Gość gość
Aronia i porzeczka to juz przegrane w Polsce owoce. Porzeczka od 2011 roku nie ma ceny. I nas ludzie wyrywaja sady, ale nie maja pieniedzy na nowe nadadzenia, bo drzewka drogie. Zreszta, co sadzic, skoro w tym roku kompletnie nic nie ma ceny? Plantacje u malych rolnikow sa coraz bardziej zaniedbane. Przetwornie tlumacza sie brakiem popytu na owoce. Nosz k***a mac jak ma byc popyt, jak cen A w sklepach horrendalna? Przeciez taki czlowiek z miasta kupi sobie najwyzej pol kg i da w domu dzieciom sprobowac. Co najwyzej sprobowac, o pojedzeniu juz sie nie mowi. Gdyby owoce byly tansze, to i popyt by byl. Kurwa popytu nie maja, a z ukrainy sciagaja, bo w Polsce za malo towaru chyba... Zobaczcie, jak zachod chroni swoj rynek. Mali gdzie spotkac mozna nasze owoce i warzywa, za to do Polski niemieckie i austriackie przetwornie sciagaja hurtowo z Ukrainy. To sie dozens naorawde! To jest chore!

Gość gość
To idz na targ i te wszystkie tony zapewniam cie sprzedaz. Tylko obnizaj cene, ktora jest i sprzedaz w mig. Lepiej otworz handel przewozny z wlasnym towarem. x jezu, co za debilizmy tu ktos sieje.... jeszcze nei było tak głupiej dyskusji. Cena w punktach skupu jest rynkowa. Otworzyc handel mozna, ale co bedziecie zarły jak kazdy rolnik otworzy handel? Z tego co wiem, rolnik tez przeciez musi płacic KRUs

Gość gość
Dziwnym trafem nie boli ich, że dorabiają właściciela biedronki, który sprzedaje gówniany towar. Ważne, że nie dorabiają Polaka! x gówniany, w znaczeniu polski? Akurat w Biedronce jest ponad 90 % polskich produktów, co innego n. w Lidlu. znaczna czesc zysków idzie oczywiscie za granice, ale to nie nasza wina, ze w naszym kraju nikt nie potrafi stworzyc dobrz e prosperujacej sieci