Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wymawiacie wyraz OLX?

Polecane posty

Gość gość

Ciekaw jestem jak ? ja czytam tak jak pisze "olks,olksa,na olksie," ,ale wiem że niektórzy czytają "na oeliksie" ? Moim zdaniem to pierwsze jest poprawne ,a drugi sposób czytania głupi

Gość gość
Na oeliks!

Gość gość
Ale jesteś głupia i do tego wiesniara. Naucz się czytać. Typowa Mariola z olyksa

Gość gość
Oeliks

Gość gość
Czyli twoim zdaniem "x" czyta się "ks" 5o ja nie mam pytań...

Gość gość
Wchodzę na "olksa". Znalazłam fajne rzeczy na olksie

Gość gość
Tak jak mówią w reklamie olx w tv, chyba wiedzą jak się poprawnie wymawia ich własną nazwę :D czyli o el ix

Gość gość
normalnie- oeliks, nigdy nie slyszalam, zeby ktoś mówil olks :D:D:D przecież x to iks, a nie ks.

Gość gość
Teoretycznie to jest skrótowiec literowy, więc powinno się czytać każdą literę z osobna. A w praktyce stało się to już odrębną nazwą własną, więc wymowa "olks" też jest OK.

Gość gość
Jak były reklamy w tv to mówili oeliks więc autorko po co te rozkminy:)

Gość gość
"przecież x to iks, a nie ks" Czyli imię Xymena przeczytasz jako iksymena? :D

Gość gość
gość dziś W reklamach mówią też np. "czy pani używa calgon" zamiast poprawnie "czy pani używa calgonu", a jakiś tam jogurt kazał kupować "tą owocową rozkosz", i takich błędów jest masa, więc reklamy jako wzorzec językowy są lekko poronionym pomysłem :D

Gość gość
Oliks

Gość gość
Nazwa pochodzi od “online exchange” xx gość dziś "przecież x to iks, a nie ks" Czyli imię Xymena przeczytasz jako iksymena? x Ona ma rację. OLX to nie jest słowo, tylko skrót, więc czyta się o el IKS.

Gość gość
, a jakiś tam jogurt kazał kupować "tą owocową rozkosz", i takich błędów jest masa, x A gdzie ty widzisz błąd w tej owocowej rozkoszy?

Gość gość
gość dziś A ty nie widzisz??? "TĘ owocową rozkosz".

Gość gość
"Ona ma rację. OLX to nie jest słowo, tylko skrót, więc czyta się o el IKS. " A skąd przeciętny człowiek ma wiedzieć, że to jest skrót? Nawet na ich stronie nie ma żadnej pełnej nazwy, więc wcale nie jest dziwne, że ludzi traktują to jak nazwę własną. A akronim, który staje się nazwą własną to wcale nie jest taki niespotykany przypadek (vide np. radar czy laser).

Gość gość
To ciekawe że w Polsce ludzie w ogóle mają takie problemy z czytaniem zagranicznych nazw. W Czechach w ogóle nie do pomyślenia by czytać inaczej niż "olks" ,tam każda nazwa jest odmieniana i przywłaszczana,upraszczana. Np "to video,tego videa, ten lajw,tego lajwa",itd. I tak odmienia młodzież i dorośli to samo. Inna mentalność i prostsze życie. Polska niestety kraj komplikacji,utrudnień,biurokracji.O np teoria że "x" czytamy "iks" ,no to już śmiech na sali. Przykładowo oxygen czytamy "oiksygen"? marx czytamy "mariks" Xavier czytamy "iksawier" ? No ludzie... Dla mnie czytanie "na oeliksie" jest kompletnie wieśniackie , to tak jakbym czytał kupuje na ebay ,"kupuje na ebeayeu" ,brzmi tak samo głupio, nieprawdaż?

Gość gość
Mój chłopak mówi olenix na oleniksie :O

Gość gość
ja mówię na olixu

Gość gość
To jest skrót w dodatku nie polski. O eL Iks. Tak samo jak Pe Ka O

Gość gość
gość dziś Ciekawe, kto czyta literowo polskie skróty takie jak MOPS, POZ, WORD, NIK... :D Bo jeszcze nie słyszałam wymowy "em-o-pe-es" czy "wy-o-er-de" :D

Gość gość
Ty od imienia na X, przecież wyrazy zaczynające się na daną literę wymawia się inaczej niż jak ta litera jest w środku wyrazu, a mowa tu o literze nie polskiej.

Gość gość
Mysle,ze obie formy sa dobre. Jak ktos napisal, czytamy MOPS jak wyraz. Tak samo zreszta ZUS, WOŚP i pare innych skrótów.

Gość gość
To nie jest wyraz.

Gość gość
gość dziś czyli ty np. Tampax czytasz jako "tampaiks"? :D A zegarki pewnej marki to dla ciebie "roleiks"? :D

Gość gość
gość dziś To nie jest wyraz. x NATO, ZUS to tez nie wyrazy, a wymawia sie sie jak wyraz

Gość gość
wymawiamy jak wyraz,odmieniamy jak wyraz, czyli "kupuje na olksie", "zakupy z olksa". Chodzę do mopsu, byłem w mopsie. "x" zawsze czyta się "ks" przykładowo : maxymalny ,toxyczny. Ktoś może zapisać przez "ks" albo "x" i obie są formy poprawne

Gość gość
A "sex" to "seiks" :P