Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pożyczylibyście kuzynce 40 tyś złotych

Polecane posty

Gość gość
"Ja pożyczam jej bezprocentowo na okres pół roku." czyli z 2000 może być kosztów, wątpię żeby oddała ale twoja sprawa

Gość gość
NIE, NIGDY, nie ma mnie w kraju, jestem na księżycu itp.

Gość gość
Gdzieś takie przysłowie słyszałem że jak masz dobre serce to musisz mieć twardą dupę.

Gość gość
W takim razie, skoro koszty mogą być takie wysokie, to jest możliwość zabezpieczyć się jakoś, lecz nie notarialnie? Nie ma innej opcji?

Gość gość
Na 40 koła? Wiesz ile rzeczy chciałby lombard? :D

Gość gość
Chytry dwa razy traci, dlatego ludzie tracą pieniądze bo szkoda im na notariusza a potem rodzina nie oddaje. U mnie nie oddała.

Gość gość
Podchodzicie do tego bardzo sceptycznie, zakładając z góry, że nie odda, być może to złe doświadczenia, które ja też miałam z tamtą koleżanką, natomiast tutaj sytuacja jest inna, bo to bardzo bliska rodzina, ze stabilizacją i płynnością finansową. Mam mieszane uczucia po tym co tutaj czytam, najbardziej z tym notariuszem i tym podatkiem mi się nie uśmiecha. Mąż wróci z pracy za godzinę to obgadam to z nim.

Gość gość
Ja pożyczyłabym. Weź śpisz normalna umowę pomiędzy Wami ile , na ile. Itp. Jeśli oczywiście coś ma, to pod zastaw w razie w. Także spokojnie. Nie wszyscy to złodzieje i oszuści.

Gość gość
To nie ma znaczenia, moja rodzina też ma możliwość oddać od ręki a nie oddała do dziś. Na szczęście nie były to moje pieniądze. Mimo wszystko gdyby nie ta pożyczka gotówkowa miałbym coś z tych pieniędzy.

Gość gość
Od pożyczek są banki. Jeśli ma zdolność to jej dadzą. Nie rodzina. Znasz zasadę trzy razy f? Kasę darmową bierze się od frends family i fools :D

Gość gość
15:30 to przysłowie jest stare jak świat i powtarzane pierdyliard razy dziennie przez wszystkich.

Gość gość
dziś PRAWDA jak bank nie chce dac to juz czerwona lampa:D

Gość gość
Chciałaś pozac opinie ludzi to poznalas.

Gość gość
gość dziś te koszty to z księżyca poczytac sobie informacje!

Gość gość
Ja bym pożyczyła.

Gość gość
Przelej mi darowizny 30tys. Zaoszczędzisz 10 :)

Gość gość
jak komus się powodzi to kasy nie pozycza bo sam sobie odłozy a jak juz to idzie do banku i bez problemu dostanie tam skrupulatnie kondycje finansowa badają a wtedy kredytow to mzona miec kilka i na budowe i na rozwoj firmy, kuzynka w jajo Cie robi bo zalega ze splatami w tym banku

Gość gość
Tylko po co brać w banku, skoro ktoś z rodziny może pożyczyć bezprocentowo? I nie trzeba oddawać ponad połowę więcej. Sama bym pożyczyła komuś z rodziny, zresztą kilka razy pożyczałam większe kwoty i zawsze oddawali, nie w każdej rodzinie są złodzieje i oszuści. Pożycz jej ;)

Gość gość
Ja bym nie pożyczył rodzinie bezprocentowo. Bo to strata. Czyli darowizna odsetek.

Według mnie to bardzo nie w pożądku z jej stronby że wgl o to prosi

Gość gość
dziś Według mnie to bardzo nie w pożądku z jej stronby że wgl o to prosi X Miałem teraz to samo napisać. Ja bym od rodziny nie brał. A jak wcześniej wyliczono koszty mogą sięgnąć 2000. 800 podatek, 800 notariusz, 400 minimum straty na odsetkach w banku. Więc tak czy inaczej bierze 40 i powinna oddać 42. By w ogóle wyjść na 0%.

Gość gość
Tak to jest jak do kasy dochodzą ludzie, którzy nie potrafią nimi rozporządzać. Autorka widać ma kasę, ale mózgu zero.

Gość gość
Co będzie gdy nie odda zostawiając na koncie oszczędności 3% po 30 latach było by 100tys zł, jednak z doświadczenia kasę się obraca inwestuje dopaca a więc podwaja wartość kapitału co 5-10 lat i tak pożyczyć dzisiaj 40 to jak pozbawić dziecko własne mieszkania

Gość gość
Umowa pożyczki zawarta w dniu.... 1. Pożyczkodawca XY udziela pożyczkobiorcy ZM pożyczki w kwocie ....zł, której wypłata nastąpi na konto pożyczkobiorcy w banku...nr.../albo bezpośrednio-wtedy odbiór kwoty pożyczkobiorca kwituje w dniu/ w terminie do dnia... ; 2. Pożyczkobiorca ZM zobowiązuje się zwrócić pożyczkodawcy kwotę z tytułu udzielonej pożyczki w kwocie ....zł w terminie do dnia wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w razie uchybienia terminowi zapłaty, liczonymi od dnia wymagalności świadczenia do dnia zapłaty na konto/ do rąk własnych. Pożyczkodawca: Pożyczkobiorca: Umowa powinna być na piśmie, dla celów dowodowych, bo kwota pożyczki przekracza 10 000,00 zł- notariusz niczego nowego nie wniesie, całkowicie wystarczy umowa pisemna- poczytaj art. 720 k.c. i nast. - NO obligatoryjnie PPC /podatek od czynności cywilno-prawnych- notariusz zawarcie takiej umowy zgłasza organom podatkowym/. Tyle. A czy zwróci pożyczkę -czy nie- życie pokaże.

Gość gość
U mnie była na piśmie bez notariusza i rodzina nie oddała. Także lepiej nie pożyczać

Gość gość
Forma aktu notarialnego jest zastrzeżona dla czynności prawnych dotyczących nieruchomości, bez jej zachowania są one, np. sprzedaż domu nieważne. Nie jest tak w przypadku umowy pożyczki, czy umowa będzie w formie aktu notarialnego czy nie, to nie ma żadnego wpływu na jej ważność , no i zwrot pożyczki, ta umowa notarialna nie będzie jakaś "bardziej ważna". No i , Notariusz jej gratis nie napisze, taksę trzeba będzie zapłacić.

Gość gość
A jak będzie Ci oddawać? Widziałaś dokumenty finansowe firmy, żeby zobaczyć jaki ma zysk? Wiesz o wszystkich jej kredytach i zobowiązaniach, żeby sprawdzić czy jest w stanie spłacać?

Gość gość
A po co umowę pożyczki sporządzać u notariusza. Dla ważności wystarczy forma pisemna. Bezsensowne dodatkowe koszty , zupełnie nie potrzebne.

Gość gość
Jeszcze kwestia na jaki okres ta pożyczka- policz ile np dostałabyś odsetek, gdybyś włożyła pieniądze na lokatę.

Gość gość
nigdy bym sie nie zwrocila do kuztnki o taka pozyczke